10 הכללים לבחירת קרם הפנים המנצח
כדי שקרם הפנים יקיים את ההבטחות ויגן, ימצק ויזין את העור, עליו לעמוד במספר תנאים. התאימו לעצמכם את הקרם המתאים. מדריך
1. להגן על העור מפני איבוד נוזלים
לפני שנסביר, נבהיר: אי אפשר להחדיר לחות לעור, כפי שמקובל לחשוב. אם כך היה הדבר, הרי שכל טבילה באמבטיה הייתה גורמת לנו להתנפח. מה שכן אפשר לעשות זה למנוע מהלחות שבעור להתאדות.
בין התאים של השכבה הקרנית של העור (השכבה החיצונית ביותר), שעוזרת לשמור את המים בגוף, קיים חומר דמוי מלט המורכב משומנים, שאוטם את העור ומונע איבוד נוזלים. לעתים ה"מלט" נפגע בשל חשיפה לגורמים חיצוניים (יובש, קור, דטרגנטים) או פנימיים (גנטיקה, שינויים הורמונליים), והעור מאבד נוזלים ונעשה יבש ומחוספס. פה הקרם נכנס לתמונה: לוכד את הלחות בתאים וביניהם ומונע את בריחת הלחות הטבעית החוצה באמצעות אידוי.
מה לחפש? חומרים אוטמים וסופחי מים, שמחקים את החומרים הביולוגיים של ה"מלט": אוטמים - סיליקונים, פטרולטום, לנולינים ושמנים, דונג דבורי; סופחים - חומצות אמינו, לקטיות, אלפא הידרוקסיות, פרופילן גליקול, גליצרין, גליצריד, אוריאה.
כדאי לדעת. למינון החומרים בקרם יכולה להיות השפעה רבה. הבדל קטן עלול לשנות את תכונת התכשיר. למשל, עודף גליצריד, ששומר על העור מפני התאיידות המים, יגרום לעור להיות יבש וסדוק במקום לספק לו לחות. הצרכן לא יוכל לדעת זאת, לפני שינסה את התכשיר על עורו. זו אחת הסיבות שכדאי לבקש מדיילת המכירות דוגמית מהמוצר לפני הרכישה.
להקפיד על מקדם הגנה ראוי
2. לספק רעננות לעור
כדי לקבל אפקט של רעננות, הקרם צריך להכיל רכיבים פעילים שמקלפים בעדינות את תאי העור המתים וכך מאיצים את התחדשות התאים. קיימות שלוש קבוצות עיקריות של רכיבים כאלה: חומצה רטינואית - תורמת להאצת קצב חילוף התאים; חומצה אלפא הידרוקסית (AHA) – ממיסה את הדבק הבי־תאי ומאפשרת לתאי העור המתים לנשור, ויוצרת קילוף טבעי ומהיר; חומצה בטא־הידרוקסית (BHA) - מתחברת אל המרכיבים השומניים בעור וממיסה תאים הלכודים בנקבוביות ובכך מסייעת במניעת קומודונים ופצעים.
מה לחפש? בקבוצת הרטינואידים: חפשו את המונחים: רטינול, רטיניל פלמיטט, רטיניל אצטט. בקבוצת האלפא הידרוקסיות: פרי הדר, תפוחים, ענבים, חומצה גליקולית, חומצה לקטית, חומצה מלית, חומצה הידרוסיאוקטנואית, חומצה הידרוסטקסיקפרילית, חומצת פירות משולשת או תמצית קני סוכר. בקבוצת הבטא הידרוקסיות: חומצה סליצילית. אגב, אם אתם סובלים מעור שמן, רצוי שהקרם שלכם יכיל 1%־2% של החומר - האחוז המקסימלי המותר על פי משרד הבריאות.
כדאי לדעת. כל הרכיבים האלה מצויים בתכשירי קוסמטיקה במינונים נמוכים מאוד. ריכוז של 8% יגרום לקילוף הרצוי, אולם רוב היצרניות מחדירות לתכשירים ריכוזים נמוכים בהרבה מחשש שיעוררו גירוי. בהתאם, השפעתם על העור מוגבלת. אגב, יש המתנגדים לשימוש ברכיבים הגורמים לקילוף, בטענה שקילופים חוזרים ונשנים גורמים לבלאי מואץ של העור ומונעים ממנו לעבור תהליך מטבולי סדיר.
3. להכיל מקדם הגנה
כדי להינזק מקרינת השמש, לא צריך להיזרק שעות על החוף. די בחשיפה קטנה כמו הליכה מהבית לסופרמרקט או עמידה בתחנת האוטובוס. קרם לחות איכותי יספק הגנה מפני קרני UVA (קרניים ארוכות, המאיצות את הזדקנות העור) וקרני UVB (קרניים קצרות, שגורמות לנזק חיצוני כמו כוויות).
בדרך כלל, מצוין על האריזה איזה סוג של מקדם הגנה מכיל התכשיר – פיזיקלי או כימי. ההבדל בין שניהם הוא במנגנון פעולתם. מקדם הגנה פיזיקלי מפזר את קרני השמש או מחזיר אותן, כמו מראה. מקדם הגנה כימי "בולע" את הקרן ואחר כך משחרר את האנרגיה בצורה מזיקה פחות.
העור רגיש? חפשו קרם פנים רפואי
מה לחפש? שימו לב שעל גבי האריזה מצוין שהתכשיר מגן מפני שני סוגי הקרינה – UVA ו־UVB, ושה־SPF מכיל לפחות את הדרגה 15 אך לא יותר מ־30. מעבר ל־30, המשמעות היא שהחומר מכיל ריכוז גבוה של חומרים כימיים בלי שיהיה הבדל משמעותי בהגנה על העור. לכן כדאי למרוח מקדם הגנה עד 30 SPF ולחדש את המריחה בהתאם לצורך.
כדאי לדעת. הוספת מרכיב SPF לקרם עלולה לפעמים לשנות את מרקמו ולגרום לקרם להיות סמיך ושומני יותר. לכן חברות קוסמטיקה רבות אינן אוהבות להחדיר מקדמי הגנה מעבר ל־15 SPF.
4. להתאים לסוג העור
לכל סוג עור – יבש, שמן, מעורב - צרכים משלו. עור יבש זקוק יותר להזנה (שומנים) וללחות, כדי לקבל מרקם חלק ורענן.
עור שמן זקוק ללחות המבוססת על רכיבים מימיים, כדי למנוע הצטברות שכבה שמנונית ופצעונים. עור מעורב זקוק באזורים מסוימים לרכיבים שומניים ובאזורים
אחרים לרכיבים מימיים. אתם לא בטוחים איזה סוג עור יש לכם? היוועצו בקוסמטיקאית מוסמכת לפני הקנייה.
מה לחפש? לעור יבש – חפשו קרם לחות שעל אריזתו מצוין "קרם לחות והזנה". לעור שמן – דאגו שהקרם יהיה מבוסס על מים או על ג'ל. לעור מעורב – קיימים תכשירים מיוחדים לעור מעורב, אבל הערבוב של לחות לעור יבש ולעור שמן באותו תכשיר לא מומלץ. כדאי להשתמש בשני סוגים של קרם: לעור יבש - שאותו מורחים באזורים היבשים, ולעור שמן – המיועד לאזור ה־T (מצח ואף).
כדאי לדעת. נסו את הקרם לפני הקנייה. בקשו דוגמית לניסיון בבית ומרחו את הקרם, על פנים נקיות. אם אתם חשים נעים ונוח, בלי שתיוותר שכבה של שמנוניות או יובש, כנראה מצאתם את הקרם הנכון בשבילכם.
5. להעניק לעור מרקם וגוון אחידים
יש סיבות רבות להיווצרות כתמים על העור: גיל, הריון, גלולות למניעת הריון ונזקי שמש. אם גם אתם סובלים מכתמים, דאגו שהקרם שלכם יכיל חומרים שתורמים להבהרת העור (שימו לב: קרם שמכיל חומרי הבהרה מיועד למריחה בלילה).
מה לחפש? החומר המושל בכיפה הוא ההידרוקינון: חומר המדכא ייצור מלנין (פיגמנט). בקרם ההבהרה, הוא אינו יכול להכיל יותר מ־2%, ולכן הוא יכול לטשטש כתמים קלים בלבד). חומרים נוספים המסייעים להבהרת העור הם חומצה קוג'ית, חומצה אזלאית או דיואית, ויטמין C.
כדאי לדעת. בדרך כלל, לצד רכיבי הבהרה מחדירים לקרם גם חומצה רטינואית, המסייעת לקילוף עדין של שכבת העור העליונה וכך מסייעת בקילוף תאי העור המתים המכילים עודף פיגמנט (כתם), וכן מעט הידרוקורטיזון להפחתת הגירוי שחומרים אלה עלולים לגרום.
6. להגן מפני רדיקלים חופשיים באוויר
הרדיקלים החופשיים נחשבים לאויבים המזיקים ביותר לעור. לרוע המזל, הם אורבים לנו בכל פינה: אור, עשן סיגריות, אלכוהול, זיהום אוויר, קרינת מחשב ואפילו אוכל.
הרדיקלים החופשיים הם בעצם מולקולות חמצן שאיבדו אלקטרון, וכדי למלא את החסר הן "גונבות" אותו ממולקולות אחרות. הם מזיקים לסיבי הקולגן והאלסטין וכך פוגעים באלסטיות ובמבנה של העור. לאורך השנים הנזק מתבטא בקמטים, ביובש ובעור חסר חיים. כדי שקרם פנים יגן על העור מפני אותם רדיקלים מזיקים, הוא חייב להחדיר לתוכו נוגדי חמצון. אלה מכילים אלקטרון עודף, ולכן יכולים "לנדב" אלקטרון לרדיקלים החופשיים וכך לנטרל אותם.
מה לחפש? החשובים שבנוגדי החמצון הם הוויטמינים C ו־E, בטא־קרוטן, EGCG (מצוי בתה ירוק), זרעי ענבים (פוליפנולים) ותמציות פירות וצמחים. להשפעה אופטימלית, רצוי שהקרם יכיל כמה שיותר נוגדי חמצון ממקורות שונים.
כדאי לדעת. חלק מנוגדי החמצון (בייחוד ויטמינים C ו־E ו־EGCG) המוחדרים לקרם הלחות, נוטים להתחמצן במהירות, ולכן יעילותם פוחתת עם הזמן. הבעיה: כצרכנים אי אפשר לדעת אם קרם הלחות שלנו מכיל נוגדי חמצון היעילים לאורך זמן.
7. למנוע הופעת פצעונים
אצל בעלי עור שמן, שימוש בקרמים עלול לגרום לפצעונים או להביא להחמרה של פצעים קיימים. הרכיבים השומניים בקרם עלולים לחסום את בלוטות החלב ולהחמיר את הנטייה ליצירת פקקי חלב, ומכאן קצרה הדרך לאקנה. לכן לעור שמן חיוני קרם שימנע היווצרות פצעונים (אצל בעלי עור יבש הסיכון להיווצרות פצעונים נמוך).
מה לחפש? שני צמדי מילים: Oil Free ו־Non־Comedogenic. המונח Oil Free מציין קרמים שאינם מכילים שומן ומבוססים על מים וסיליקון. Non־Comedogenic מציין קרמים שאינם גורמים לחסימה של הנקבוביות וכך מונעים החמרה של אקנה.
נוסף על כך, גם חומרים מקבוצת החומצות האלפא הידרוקסיות יכולים למנוע פצעונים. פרט להיותם מסייעים לקילוף העור, הם מווסתים את רמת הפרשת החלב מהעור. חומצה סליצילית יעילה אף היא, מאחר שהיא מסירה את התאים המתים שחוסמים את הנקבוביות.
כדאי לדעת. אם אתם סובלים מעור רגיש הנוטה לפצעונים, כדאי לכם לשקול לקנות קרם יום רפואי (להשיג בבתי המרקחת וברשתות הפארם). יתרונו לא רק במחירו הזול יחסית, אלא גם בהיותו מותאם לעור רגיש במיוחד: בפיתוח ניתנה תשומת לב מיוחדת לבריאות העור ופחות לניחוח ולמרקם נעים, המאפיין קרמים קוסמטיים רבים.
8. לתרום למיצוק העור
הגרביטציה גורמת לעור ולרקמות הפנים לנטייה לצנוח כלפי מטה. מאחורי "סוד המתיחה" של תכשירי הקוסמטיקה ניצבים הפפטידים - שרשרת קצרה של חומצות אמינו, שחודרת לעומק העור ומעוררת אותו לייצור מוגבר של קולגן ואלסטין, התורמים למיצוקו. את הפפטידים אפשר למצוא בסרום, באמפולות ובקרמים.
מה לחפש? פפטידים מקבוצת הממצקים יופיעו תחת המונחים
"מטריקסיל", "מטריקסיל 3000", "דרמקסיל", "כרונוליין" ועוד. כדי לתרום למיצוק העור, השתמשו גם בסרום לעור הפנים: הוא מכיל כמות מרוכזת יותר של פפטידים.
כדאי לדעת. מיצוק הוא לא "מתיחה מיידית". מדובר בעיבוי ובשיפור מרקם העור ושיפור מה בקמטוטים, שמשיגים באמצעות שימוש יומיומי בפפטידים. יש פפטידים שמראים תוצאות כעבור כחודש ויש כאלה שכעבור שלושה חודשים.
אם מרחתם קרם והרגשתם מתיחה מסוימת בעור, ייתכן שהוא מכיל DMAE - חומר עם אפקט מיידי של מתיחה לארבע שעות. הוא אינו מומלץ לשימוש יומיומי, מאחר שהוא עלול לגרום נזק לתאים.
9. להיות פונקציונלי
קרם לחות מופיע במגוון אריזות ובגדלים שונים. ברוב המקרים תגלו שככל שהאריזה יפה, מעוצבת וארגונומית יותר, מחירו של הקרם מזנק בהתאם.
מה לחפש? העדיפו קרם בשפופרת, שלו כמה יתרונות: חיי המדף שלו ארוכים יותר, הפתח שלו קטן יותר, הוא בא פחות במגע עם האצבעות (וחיידקים) וגם עם האוויר, וכך נוטה פחות להתחמצן.
אם בכל זאת החלטתם לקנות קרם בצנצנת, הקפידו להשתמש במקלון במקום להכניס פנימה אצבע.
כדאי לדעת. תאריך התפוגה של התכשיר מתייחס לזמן שבו הוא סגור הרמטית. מהרגע שהקרם נחשף לאוויר, חיי המדף שלו מתקצרים משמעותית ומסתכמים בכמה חודשים בלבד (הקרם מאבד מיעילותו הרבה לפני שרואים סימנים חיצונים כמו ריח וצבע שונה).
10. שהמחיר יהיה הוגן
מחיר הוגן זו קביעה סובייקטיבית, אבל בכל מקרה מחיר הקרם צריך להיות מותאם לכיס שלכם. הביאו בחשבון שאתם משלמים לא רק על תכולת הצנצנת אלא גם על האריזה, הפרסום או הדוגמנית בקמפיין. לכן קרם יקר אינו ערובה לקרם משובח.
בכל מקרה, זכרו כי אין קרם שיכול להחליק קמטים ברגע, למתוח את העור ולמנוע צניחה. גם אם היצרן מתהדר ברכיבים אקזוטיים ונדירים שהוחדרו לתוכו, הוא עדיין לא יכול לחולל נסים. יכולתו של הקרם להשפיע על העור מוגבלת לשיפור המרקם, השבת הברק, עיבוי ושיפור מצב הקמטוטים. אז בשורה התחתונה: תקנו, תשקיעו, אבל אל תשתגעו.
- ייעוץ מקצועי: רונית שגב, ביולוגית וחוקרת עור ב"ביופור" - פיתוח ושיווק תכשירים לעור בוגר ולעור בעייתי; ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור ובעלת קליניקה לטיפולי עור ואסתטיקה; הרמן וייס, רוקח ומבעלי "טטרה פארם", יצרנית "סבוקלם"