שתף קטע נבחר

ראש חטיבת שבויים לשעבר: לא למו"מ בלחץ

האם ההכרזה של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, על הגבלת המשא ומתן בזמן כובלת את ישראל? רמי איגרא, שכיהן כראש חטיבת שבויים ונעדרים במוסד, סבור כי זו החלטה שגויה. אמנון זכרוני, שניהל מגעים לשחרור שבויים, חושב אחרת

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר היום (א') שמחר תכונס ישיבת ממשלה מכרעת בנושא החייל החטוף גלעד שליט - האם מדובר בצעד נכון מצד ישראל? רמי איגרא, לשעבר ראש חטיבת שבוים ונעדרים במוסד, סבור כי מגבלת הזמן והלחץ הציבורי, פועלים לרעת הצד הישראלי במשא-ומתן. "אי אפשר לנהל משא-ומתן בלחץ של זמן ובאולטימטום, אלא רק כששני הצדדים רוצים להגיע לעסקה באותה המידה. במצב הנוכחי, הלחץ הציבורי בישראל והתנהגות התקשורת, מביאה את חמאס להבנה שכל עכבה לטובה".

 

ראש השב"כ, יובל דיסקין, והשליח המיועד, עופר דקל, באו אמש לקהיר והם מקיימים סבב שיחות עם בכירים מצרים, במאמץ להגיע לסיכומים. לאחר שובם תיערך הישיבה המכרעת.

 

ישראל, סבור איגרא, מנהלת את המשא-ומתן לשחרור שליט בלא כלים של ממש. "כל אמצעי הלחץ הישראלי - סגירת המעברים, מגבלות על חשמל, מים וכסף, לא באמת קיימים. כדי שהמשא-ומתן יצליח, ישראל היתה צריכה לנהוג באכזריות יתרה, לפגוע בהנהגה ולאיים. אבל אנחנו פסיביים והחמאס הוא האקטיבי. כל שיש לצד הישראלי הוא האיום בכך שממשלת הימין שתקום בקרוב, תשנה את כללי המשחק. אבל גם את זה, ישראל לא מבהירה באופן מפורש".

 

לדעת איגרא, כדי שחמאס יבין שמבחינתו, הסכם עכשיו הוא הזדמנות שלא תחזור, היו צריכות המפלגות שתרכבנה את הממשלה הבאה, להבהיר זאת באופן מפורש. "במקום שהימין שיעלה לשלטון יאמר במפורש לחמאס - זו ההזדמנות האחרונה שלהם, כי אצלנו אין לכם מה לחפש, היחיד שאומר זאת במפורש זה נועם שליט. הימין לא עושה זאת במפורש כי גם הוא מונע משיקולי פופולריות".

 

איגרא סבור שלמרות ההצהרות והרמיזות, לפיהן המשא-ומתן נמצא בשלבי סיום, ההכרעה עדיין רחוקה. "אני מאמין שראש השב"כ, שנשלח למצרים, לא יכנע לפסטיבל הכניעה הזה ויעשה מה שטוב למדינה בראיה אסטרטגית. כמדינה שדואגת לעתידה, על ישראל לראות את המחר ולא רק את היום".

 

"כן למשא ומתן, לא לכניעה"

שחרור המוני של אסירים, סבור איגרא, איננו הפתרון היחיד לסוגיית שליט. "אם ישראל לא תיכנע לתכתיבי חמאס, ראש הממשלה הבא יצטרף לטרוף את הקלפים מחדש ולהביא צוות משא-ומתן אחר, ולנסות ללא לחץ ציבורי, לנהל באמת משא-ומתן ולא תהליך כניעה. לחמאס יש אינטרנס לשמור על גלעד שליט ולהביא לשחרור אסירים".

 

עו"ד אמנון זכרוני, אשר לקח חלק בניהול משא-ומתן בנוגע לנווט השבוי, רון ארד, סבור כי קוצר הזמן דווקא עשוי לפעול לטובתה של ישראל במשא-ומתן.

 "חמאס מעוניין בשחרור אסירים וגם הוא נתון ללחץ הציבור שלו ומשפחות האסירים, אחרי שהבטיח להחזירם הביתה. לכן יש משקל רב לעובדה שהצד הישראלי מבהיר כי זהו הרגע האחרון בו ניתן להגיע להסכם, לפני שתקום ממשלה חדשה וההסכם יתרחק".

 

זכרוני סבור כי בנקודת זמן שכזו, יש להפעיל גם לחץ על המתווך המצרי, ולהבהיר כי אי חתימה על הסכם הוא גם כשלונו. "גם המצרים רוצים לראות הישג אחרי כל כך הרבה זמן של משא-ומתן ולכן, יש להבהיר שבהיעדר הסכם, נרים ידיים. היעדר רגיעה והותרת המעברים סגורים תהיה פגיעה באינטרסים המצרים".

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 994 ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם רותם
גלעד שליט. 994 ימים בשבי
צילום: נועם רותם
צילום: רונן בוידק
עו"ד זכרוני. גם חמאס בלחץ
צילום: רונן בוידק
מומלצים