שתף קטע נבחר

 

צ'ייני: לא תמיד הסכמתי עם בוש בנושא איראן

סגן נשיא ארה"ב לשעבר הודה בראיון ל-CNN כי הוא והנשיא לשעבר לא תמיד ראו עין בעין בכל הקשור לסוגיית הגרעין האיראני. "נשארו על השולחן בעיות לא פתורות", הודה

לראשונה מאז עזב את הבית הלבן העניק סגן הנשיא לשעבר, ריצ'רד (דיק) צ'ייני ראיון עיתונאי, והודה כי "לא תמיד" היה מרוצה מהמדיניות של הנשיא בנושא איראן, שהתבססה על דיפלומטיה.

 

"זו ההחלטה שהוא קיבל. השמעתי את הטיעונים שלי בפניו", אמר צ'ייני בראיון לתוכנית "מצב האומה" של רשת CNN. הוא הבהיר כי בסופו של דבר עמד מאחורי מדיניות בוש, אך הודה: "נשארו על השולחן הבעיות הלא פתורות של צפון קוריאה ואיראן".

 

"צריך למצוא דרכים למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני. דיברנו על זה שנים, פעלנו בצורה אגרסיבית דרך המוסדות הבינלאומיים, אבל אני לא תמיד הייתי מרוצה מזה", הסביר צ'ייני, "הנסיבות עכשיו הן שאיראן מחפשת נשק גרעיני. יש לה מספיק אורניום מועשר באיכות נמוכה שזה החלק הקשה. אני משוכנע שמטרתם לא השתנתה".

 

סגן הנשיא לשעבר, אולי בעל ההשפעה הגדולה ביותר בהיסטוריה האמריקנית, נהנה בשנים הראשונות מהשפעה גדולה ביותר על מדיניות ממשל בוש, אולם בשנים האחרונות בעקבות ההסתבכות בעיראק, הסתמך בוש יותר על שר ההגנה רוברט גייטס ומזכירת המדינה קונדוליזה רייס, שהתנגדו לפעולה צבאית באיראן. 


הגן על מדיניות ממשל בוש. סגן הנשיא לשעבר צ'ייני (צילום: AP)

 

על המלחמה השנויה במחלוקת בעיראק היו לצ'ייני מילים יותר טובות להגיד. לדבריו, ממשל בוש הצליח להשיג שם "כמעט כל מה שקבענו לעצמנו. הצלחנו ליצור ממשלה דמוקרטית בעיראק, בלב המזרח התיכון וזה מה שהתכוונו לעשות". הוא הצביע על הירידה ברמת האלימות והבחירות האחרונות בעיראק כמדד להצלחה. עם זאת, הוא סרב לומר אם המדדים הללו מצביעים על כך שהמשימה בעיראק הושלמה.

 

"אני לא רוצה להשתמש בביטוי הזה כי הוא גורר תגובות שאנחנו לא זקוקים להן. אבל אני מבקש מהציבור וגם מהתקשורת, להתבונן בצורה הגונה במציאות השוררת בעיראק כיום ולראות מה הצלחנו להשיג".

 

צ'ייני מתח ביקורת על המינוי של כריסטופר היל, מי שהיה השליח של ממשל בוש לשיחות עם צפון קוריאה, לשגריר של ממשל אובמה בעיראק. "הוא לא האיש שהייתי בוחר. אין לו את הניסיון באזור, ולא את הכישורים והיכולות של השגריר הקודם ריאן קרוקר". 

 

"אובמה הופך את אמריקה לפחות בטוחה"

סגן הנשיא לשעבר טען כי האופן שבו מטפל ממשל אובמה בטרור, הופך את אמריקה לפחות בטוחה. הוא הזהיר שממשל אובמה מתייחס לטרור העולמי כאל בעיה של אכיפת חוק ולא כאל מלחמה. לדבריו, התוכנית של ממשל בוש בכל הנוגע לחשודים בטרור ואיסוף מידע מודיעיני, נועדה למנוע פיגועים עתידיים והיא חיונית לשמור על ארה"ב בטוחה.

 

הביקורת של צ'ייני מכוונת להוראת הנשיא אובמה לסגור את הכלא הצבאי בגואנטנמו, שבו נכלאו חשודים בטרור. צ'ייני הוסיף בראיון שזה לא הוגן להאשים את ממשל בוש בכל הבעיות הכלכליות. הוא הגן על הרקורד הבזבזני של ממשל בוש בציינו שמדובר בהוצאות למלחמות שארה"ב ניהלה נגד הטרור. "זה היה נכון לעשות במלחמת העולם השנייה וזה הדבר הנכון לעשותו כעת", טען. הוא גם האשים את הדמוקרטים במחדל הגדול שגרם להתחלת השפל הכלכלי, ותלה זאת בהתנגדותם לניסיון של ממשל בוש לבצע רפורמות בבנקים למשכנתאות.

 

צ'ייני הודה שהחלטתו של בוש שלא להעניק חנינה ללואיס "סקוטר" ליבי, הייתה נושא למחלוקת בינו לבין הנשיא, אבל הוא סרב לפרט עד כמה עמוק הקרע בינו לבין

הנשיא לשעבר. ליבי, שהיה ראש מטה סגן הנשיא צ'ייני ואחד האנשים החזקים בממשל בוש, הורשע בעדות שקר ובהפרעה לחקירה שעסקה באיתור המדליפים של זהות סוכנת ה-CIA ולאלרי פליים, שבעלה ג'ו ווילסון האשים את ממשל בוש במצג שקר, כאילו סדאם חוסיין קנה אורניום מצ'אד.

 

הנשיא בוש ביטל את עונש המאסר שנקבע לליבי, אבל סרב לחון אותו. עקב כך נותרה לליבי עבירה שיש עמה קלון והוא אינו יכול לחזור לעסוק בעריכת דין. "ברור שאני לא מאושר שהשארנו את סקוטר תלוי באוויר, דבר שאני לא חושב שהיה מתאים", אמר צ'ייני.


פורסם לראשונה 15/03/2009 16:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'ייני: ראיון ראשון מאז חילופי הממשל
צילום: AP
על היל. לא המינוי המתאים לשגריר
צילום: איי פי
על אובמה. "הופך את אמריקה לפחות בטוחה"
צילום: AP
מומלצים