שתף קטע נבחר

"אסור שהשרים יחשבו כמו משפחת שליט"

אוהל המחאה של ההורים השכולים, שמזהירים משחרור מחבלים וזועמים על הפוליטיקאים, קם מחדש לזעוק את הזעקה. אמו של בניה ריין, שנפל בלבנון: "הוא ביקש שלא יצילו אותו אם ייחטף. הרוצחים ישובו לרצוח"

הצד השני של הכביש: מול מאהל המחאה הומה האדם של משפחת שליט, וגם מול בית הקפה שנבנה מחדש על שרידי קפה מומנט - שנהרס בפיגוע ב-2002 - ניצבה היום (ב') שוב קבוצה קטנה יותר שזועקת גם היא. רבים מהעומדים שם חוו טראומות אישיות, בני משפחתם נרצחו בידי מחבלים הנמצאים ברשימות שחמאס דורש תמורת גלעד שליט.

 

אחד מההורים השכולים הוא ציון סוורי, שאיבד שניים מילדיו ואת חתנו בפיגוע בכביש 443 באוגוסט 2001. את חוליית הטרור בפיגוע הפעיל מרואן ברגותי, ממנהיגי פתח שלפי כמה פרסומים אמור להשתחרר בעסקה. ל-ynet הוא אמר: "עזוב אותך מרגשי אשמה ונקם - אנשים נוספים יהיו כמוני במצב הזה, עוד שלוש-ארבע שנים, בגלל מחבלים אחרים שישלח ברגותי. הוא נכלא ושוחרר כבר פעמיים".

 

לדברי סוורי, הפוליטיקאים שקוראים לשחרורו של ברגותי עושים טעות חמורה. "קל לפואד בן אליעזר להגיד שצריך לשחרר את ברגותי, אבל הוא לא שכל את בניו, הוא לא יודע מה ההרגשה. לומר לי דבר כזה זה כמו לקחת מדקרות ברזל ולתקוע לי בלב", הבהיר.

 

חגית ריין איבדה את בנה, בניה, במלחמת לבנון השנייה. היא מספרת שבמהלך המלחמה התקשר בניה ז"ל לחברתו והנחה אותה לנורא מכל. "הוא אמר לה שאם חס וחלילה חוטפים אותו - שאף חייל לא יבוא להציל אותו ושאף מחבל לא ישתחרר. הוא אמר לה שהוא לא רוצה שאף אחד ייהרג בשבילו. זו הצוואה של בניה, כך חינכתי אותו וברור לי שכך צריך לעשות", אמרה האם השכולה. 

 

ריין ביקרה באוהל של משפחת שליט ומתעקשת: "אנחנו באותו הצד". עם זאת אין ספק בלבה כי הרוצחים שישתחררו - אם בסופו של דבר תהיה עסקה - יחזרו וירצחו: "הם בעצמם אומרים את זה".

 

"רק להורים מותר לדבר מהבטן"

קבוצת ההורים השכולים מחיפה, מקימי אוהל המחאה נגד העסקה המתגבשת - שפורק בשבוע שעבר וכעת קם מחדש - כבר למודת מאבקים ציבוריים. יוסי צור, יוסי מנדלביץ' ורון קרמן, שאיבדו את ילדיהם בפיגוע באוטובוס בקו 37 בחיפה לפני שש שנים, היו ממובילי המאבק שדרש מעיריית חיפה - ובהמשך ממוסדות המדינה - להכיר בהרוגי הטרור כחללי מערכות ישראל.


נועם שליט באוהל. "העמדה שלנו לא פופולרית", מודה צור (צילום: גיל יוחנן)

 

צור אמר ל-ynet שהוא מבין מדוע ההזדהות עם מאבקם הנוכחי קשה יותר. "העמדה שאנחנו מביאים ביחס לשחרור שליט, היא הרבה יותר רציונלית ולא באה מהבטן, ולכן קשה יותר להבנה. היא גם לא פופולרית. הרבה אנשים שדווקא כן מזדהים עם העמדה שלנו, מרגישים שלא בנוח לבוא לאוהל. התחושה היא שהזדהות פומבית עם העמדה שלנו, היא לכאורה פגיעה בנועם ואביבה שליט", אמר צור.

 

עם זאת, בעודו מגלה הבנה לרגשות הציבור, זועם צור על הפוליטיקאים שנוהרים בהמוניהם לאוהל המחאה של משפחת שליט, ופוסחים על העומדים מנגד. "הם לא חייבים להזדהות, אבל לא יכולים להתעלם גם מדעות אחרות.

 

"למשל - שר הרווחה, בוז'י הרצוג. הוא אחראי על הביטוח הלאומי, שמטפל בנפגעי הטרור ומשפחותיהם. הוא הגיע לבקר את משפחת שליט,

למה הוא לא יכול היה לחצות את הכביש וללחוץ לנו את היד, אפילו אם הוא לא מסכים עם דעתנו? האדישות הזו, ההתעלמות הזו, בלתי נסבלות".

 

צור הוסיף כי למרות ההתעלמות המופגנת, החשש ואי הנעימות, רבים מזדהים - בבואם לאוהל ובשיחות טלפון. "רק לנועם ולאביבה שליט, ואולי להורים שכולים אחרים, מותר לדבר מהבטן ולהגיד 'אני רוצה את הבן שלי עכשיו'. ראש הממשלה והשרים לא יכולים לחשוב ולנהוג ככה. לצערי הרב הם מתנהגים כאילו שהם בני משפחה, ולא אנשים שאמורים לשקול את כל הנתונים ולקבל החלטות. אנחנו נשלם את המחיר בסוף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צור. למה בוז'י לא מתייחס?
צילום: דודי ועקנין
בניה ריין ז"ל. ביקש שלא ימותו בשבילו
מפניגים בירושלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים