גורמים באוצר: נשים קץ לחגיגה באוניברסיטאות
אחרי שהמבקר קבע שבאוניברסיטאות יש הסדרי פרישה חריגים ובונוסים מנופחים - מבטיחים גורמים במשרד האוצר: "נפעל בהקדם ובכל האמצעים שעומדים לרשותנו לעצור זאת"
אחד הגורמים אמר אמש (יום ג') ל-ynet כי "המבקר לא גילה את אמריקה. הוא רק מחזק דו"חות קודמים של הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) במועצה להשכלה גבוהה,
שחזרו והתריעו על חריגות בסדרי גודל של מאות מיליוני שקלים. אבל האוניברסיטאות חזרו וצפצפו על ות"ת והממונה על השכר באוצר בחסות החופש האקדמי".
מבקר המדינה מתח ביקורת גם על משרד האוצר, שלא עשה די כדי למנוע את התופעה. "ניסינו את דרך ההידברות אבל ראשי האוניברסיטאות דחו את הניסיונות שלנו ופעלו למשוך את הזמן", אמרו הגורמים, "אבל אחרי שחטפנו חזק ממבקר המדינה על שלא הפעלנו את היד החזקה במשך כל השנים, אנחנו נפעל בהקדם ובכל האמצעים שעומדים לרשותנו, כדי לשים קץ לחגיגה של חריגות השכר".
נראה שבמועצה להשכלה גבוהה ובאוצר נרתעו עד כה מהעימותים הציבוריים עם הלובי החזק והמתוקשר של ראשי האוניברסיטאות. עימותים אלה אילצו את הממשלה להתגמש בכל משבר שכר בלחץ הביקורת שמגבלות השכר הנדרשות מחבלות בהתפתחות המדעית של ישראל וגורמות לפיחות בהון האנושי שהוא הנכס היקר ביותר של המדינה. "בכל העימותים האלה התגמדו הטענות נגד ההטבות הנדיבות שמקבל הסגל הבכיר מעל ומעבר להסכמי השכר המחייבים בכל גוף נתמך או מתוקצב", אמר גורם אחר.
"איש לא בדק או לא רצה לבדוק אם הטבות כמו השבתונים התכופים והנדיבים, הטיסות הרבות לחו"ל, הדירוג הגבוה בשכר והתוספות לפנסיה התקציבית, אכן תורמים ובכמה לשדרוג הרמה המדעית של המדינה. המועצה להשכלה גבוהה התריעה ראשונה על חריגות הענק. אפשר לומר שבכסף הגדול הזה היה ניתן לשפר את תנאי העבודה של המרצים הזוטרים, החשובים להשכלה הגבוהה לא פחות מהפרופסורים, או להוריד את שכר הלימוד. לאוניברסיטאות הבהרנו שמדובר במעמסה כספית אשר מסכנת את קיומן".
"התוספות - על חשבון התשתית"
בטנו של הגורם - שהיה מעורב במו"מ השכר עם הסגל הבכיר - מלאה בטענות על הלחצים שהפעילו המרצים לקבלת תוספות שכר ככל העולה על רוחם. "לא עזרו לנו הדיבורים על משאבי המדינה המוגבלים ועל כך שכל תוספת לבכירים תבוא על חשבון דברים אחרים כמו שכר הלימוד, התשתית והספרות המדעית, ומה לא. ניסינו לדבר אתם, לטובת המערכת האקדמית על שכר דיפרנציאלי והצמדה למדד של הפנסיה התקציבית, כפי שסוכם עם ההסתדרות לגבי עובדי המדינה - אבל הם דחו כל חלופה".
הגורמים הממשלתיים מתקשים להגדיר את פרטי החריגות. "מדובר בערב רב של פרטים. כל תלוש שכר והתערובת שלו של דברים שלא צריכים להיות שם. אם קודם הרעה החולה הזאת היתה נחלת הסגל האקדמאי, היא מחלחלת עמוק גם לסגל המנהלי בחסות אותו חופש אקדמי. גם הוא אימץ לעצמו את החריגות הלא מאושרות תחת הגדרות מפוצצות החל מתוספת התייעלות וכלה בשעות נוספות.
"יש להם סוגים שונים של שכר גלובלי, או דרגות בכירות לא חוקיות, באוניברסיטה אחת מקבלים 24 בכירים שכר חריג של משנה למנכ"ל. האחרות אימצו את ההנאות של הסגל האקדמי בנסיעות לחו"ל. דו"ח מבקר המדינה יהיה מעתה הנשק לפיצוח מבצר החופש האקדמי. נראה את ראשי האוניברסיטאות יוצאים גם נגדו". אבל למרות רוח הקרב שהמבקר הפיח בגורמים הממשלתיים, אין שם עדיין התארגנות ולוח זמנים למתקפת הנגד שתשבית את חגיגת השכר - לכך נדרש הגיבוי של הממשלה החדשה.
בתגובה לדו"ח מבקר המדינה נמסר מהמועצה להשכלה גבוהה, כי
"הוועדה לתכנון ולתקצוב רואה בממונה על השכר במשרד האוצר כגוף הקובע והסמכות הבלעדית, האחראית לאכיפה של כל חריגה בנוגע לתנאי השכר במוסדות הציבוריים להשכלה גבוהה בישראל. ות"ת תמשיך לפעול, כפי שהיא נוהגת כיום, בשיתוף פעולה עם הממונה על השכר בנושא זה וכן תקפיד להעביר לידי הממונה על השכר נתונים בנושא זה המגיעים לידיה.
"חשוב להדגיש כי אין לות"ת כל אפשרות לבצע אכיפה על תנאי השכר, וזאת מכיוון שהממונה על השכר במשרד האוצר לא מעביר לידיה מסמכויותיו הקבועות בחוק יסודות התקציב ... ות"ת ראתה גם חשיבות גדולה לפיה האוניברסיטאות והמכללות הציבוריות יהיו חייבות להגיש דו"ח כספי שנתי על פי ככללים אחידים. דו"ח אחיד שכזה אכן מוגש לות"ת החל משנת הלימודים תשס"ח, והוועדה רואה במהלך זה צעד משמעותי המאפשר פיקוח על המסגרת התקציבית של כל מוסד ומוסד".