ומה עם אחריות לבריאות הילדים?
ארגון "רופאים לזכויות אדם" עתר היום לבג"צ, בדרישה לחייב את שר הבריאות להחיל על ילדים חסרי מעמד את חוק ביטוח בריאות ממלכתי. "מתחת לרדאר, חיים אלפי ילדים שמסתכלים על קו העוני הרחק מלמטה", מסביר רן כהן, נציג הארגון, וקורא לנו לשמור על כבודם ועל כבודנו
א', מהגרת מגאנה, דואגת לילדים. יש לה שני בנים, בני 5 ו-3, שניהם נולדו בישראל והולכים לגן בתל-אביב. שניהם סובלים מבקע מפשעתי ואינם זכאים לטיפול רפואי מזה למעלה משנה. בעבר היה להם ביטוח רפואי שקנו ההורים ב-370 שקלים לחודש. אולם, מספר חודשים לאחר שאביהם עבר אירוע מוחי ואיבד את היכולת לקחת חלק בפרנסת המשפחה, נפסק הביטוח. האמא עובדת מבוקר עד ערב ומפרנסת בדחק רב את המשפחה אבל כסף לביטוח רפואי אין. בינתיים הבנים לא משחקים כדורגל, כדי שהמצב לא יחמיר.
גם לילדים של אדיב, פלסטיני שנחשד בגדה בשיתוף פעולה עם ישראל ונמלט כדי להגן על חייו וחיי ילדיו, אין ביטוח רפואי. אדיב דווקא עובד ומוכן לשלם את עלות הביטוח הנדרשת, אבל התקנות קובעות שילדים להורים פלסטינים לא יוכלו להירשם להסדר הביטוח שמציעה המדינה. כנראה מפחדים שהם יתפוצצו בתור לאקמולי.
זכותם לבריאות של ילדים אלו, כמו גם של כמה אלפי ילדים חסרי מעמד נוספים, נדונה
היום (ה') עתר "ארגון רופאים לזכויות אדם" לבג"צ בדרישה לחייב את שר הבריאות להחיל על ילדים חסרי מעמד את חוק ביטוח בריאות ממלכתי. לכאורה, מאז 2001, מוסדרת זכותם לבריאות של ילדי מהגרים באמצעות הסדר ייעודי בקופת חולים מאוחדת. המדובר בהסדר ביטוח וולנטרי, שאינו מחייב את ההורים ותלוי במידה רבה ברצונם הטוב ובמצבם הכלכלי. 185 שקל לחודש ביטוח, או 370 שקל לשני ילדים ומעלה, אין הנחות, אין פטורים. ילדים שלא נולדו בישראל (ילדי פליטים למשל) נדרשים להמתין שישה חודשים בטרם יהיו זכאים להירשם לביטוח. מצב רפואי הקודם לכניסה לישראל לא יכוסה, ותנאי הקבלה לביטוח מותירים מחוץ לזכאות ילדים שאחד מהמבוגרים האחראים להם הוא פלסטיני.
"ללא שירותי בריאות, ילדים חולים הופכים חולים יותר"
רבים מילדי המהגרים חיים בעוני מחפיר. מספיק ביקור חטוף באחד מגני הילדים הפיראטיים הפועלים בתל-אביב כדי לעורר את תחושת הקבס מהמצב הנורא השורר שם ואת ההבנה, שכאן עמנו, מתחת לרדאר, חיים אלפי ילדים שמסתכלים על קו העוני הרחק מלמטה. ללא שירותי בריאות, ילדים חולים הופכים חולים יותר. משאף הופך למכשיר אינהלציה וצינון מחמיר לדלקת ראות חריפה. ההורים (לעיתים קרובות אמהות חד הוריות, שכן רבים מהאבות גורשו מישראל), נאלצים לקחת את הילדים לחדרי מיון רק כשמצבם אינו סובל דיחוי נוסף. מה שיכול היה להסתיים בביקור רופא ואנטיביוטיקה ב- 20 שקל, נגמר בשבועות ארוכים של אשפוז ובחוב של עשרות אלפי שקלים לבית החולים.
הטיעון של וועדת השרים לענייני חקיקה, לפיו בשם ההרתעה ולצורך מניעת "תיירות רפואית עתידית" מותר להעניש ילדים החיים כאן ולמנוע מהם שרותי בריאות הוא ציני ומסוכן. האם מי מאיתנו היה מעלה על דעתו למנוע מילדים גישה למערכת החינוך כמכשיר להרתעת מהגרים? כולם מדברים על חינוך חובה לילדים, אבל ממתי הבריאות שלהם הפכה למותרות?
ילדי מהגרים אינם שוהים כאן מבחירה. הם לא בחרו להיוולד בישראל ובטח לא אשמים במצב הכלכלי או בהעדר המעמד של הוריהם. אסור לנו להסכים למצב בו ישראל מטילה על ילדי מהגרים את האחריות למעשים של הוריהם ואף מענישה אותם על כך. באמצעות החלת ביטוח בריאות ממלכתי על כלל הילדים השוהים בישראל, נוכל לשמור, ולו במעט, על כבודנו ועל כבודם.
- הכותב הוא מנהל מחלקת מהגרי עבודה, פליטים ומבקשי מקלט ב"רופאים לזכויות אדם
".
גולשים המעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות אודות החברה בישראל ובעולם, מוזמנים לשלוח לדוא"ל hevra@y-i.co.il ולציין בנושא - עבור מדור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.
לקריאות נוספות לסדר:
"פשוט מאפשר 'נתיב' לדת היהודית "
"בעת משבר כלכלי, מי יזרוק עצם לכלב השמירה? "
"משרד הפנים נגד ילדי מהגרי עבודה "
"ניהול ממשלה אינו תוכנית ריאלטי - אין חסינות "
"ומה עם כתב האישום נגד משה קצב? "
"שיניתי את דעתו של מישהו לגבי המדינה שלי "