אבו מאזן: הכיבוש יעוף מירושלים
אירועי "ירושלים - בירת התרבות הערבית" נפתחו בנאום הנשיא הפלסטיני, שהדגיש כי "בלי ירושלים לא יהיה שלום", וקרא לסילוק "האפרטהייד וגדר ההפרדה הגזענית". המשטרה מנעה קיום אירועים בנצרת ובירושלים, ועצרה כ-20 ערבים. אבו מאזן: כמו שישראל מנעה הכנס בנצרת, חמאס מנע הכנס בעזה
אירועי "ירושלים - בירת התרבות הערבית" נפתחו הערב (שבת) רשמית בטקס מיוחד בבית לחם, במעמד הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, שהדגיש את זיקת הערבים והפלסטינים לירושלים: "ירושלים לא תישאר לבדה. ירושלים ותושביה נמצאים בראש סדר העדיפויות שלנו. הכיבוש יעוף לנצח מירושלים ומאדמותינו, האפרטהייד יסולק וכך גם גדר ההפרדה הגזענית".
העולם הערבי נהג לבחור מאז 1996 עיר כבירת התרבות הערבית. בשנה שעברה היתה זו דמשק, ואילו השנה נבחרה ירושלים לבירת התרבות הערבית. במקומות רבים ברחבי הגדה המערבית נערכו היום חגיגות, ורחובות העיר בית לחם הוצפו בדגלים של מדינות ערב לכבוד הפסטיבל התרבותי ששיאו בנאומו של אבו מאזן.
גם ערביי ישראל קיימו אירועים רבים לציון היום, שאת חלקם מנעה המשטרה, בנצרת ובמזרח ירושלים, ולפי דברי אבו מאזן, גם ברצועת עזה תוכנן אירוע, שנמנע על ידי חמאס. הנשיא הפלסטיני גר גזירה שווה בין ישראל לחמאס, ואמר: "כמו שישראל מנעה את הכנס בנצרת, כך חמאס מנע את הכנס ברצועה".
הנשיא הפלסטיני הדגיש כי "בלי ירושלים לא יהיה שלום", וסיפר על שכונת סילואן, "שמאות מבתיה מאוימים בהריסה. אנו שואלים את העולם - עד מתי יימשכו ההרס וההריגה ומעשי הטבח? האם לא מגיע לעמנו לחיות בשלום ובשגשוג? האם איננו כיתר העמים שמגיע להם לחיות בעצמאות?"
לדבריו, "כל ממשלה ישראלית חדשה חייבת להפגין את מחויבותה לתהליך השלום באמצעות כיבוד העקרון של שתי מדינות כבסיס העקרונות עליהם עומד תהליך השלום".
חגיגות "ירושלים - בירת התרבות הערבית", היום ברמאללה (צילום: AP)
אבו מאזן התייחס בדבריו גם לדיאלוג הפנים-פלסטיני, וחזר על עמדותיו המוכרות לפיהן כי הדיאלוג בין הארגונים הפלסטינים חייב להימשך על בסיס הקמת ממשלת אחדות רחבה, שתקבל את התחייבויות הפלסטינים, ותושתת על אנשי מקצוע. הוא הדגיש כי כל הארגונים חייבים לקבל את אש"ף כנציג בלעדי של הפלסטינים, "ולא נקבל כל מסגרת חלופית. אנו דוחים את כל הקריאות להקמת מסגרת חלופית".
מחסומים בהר הבית
אירועי "ירושלים - בירת התרבות הערבית" החלו זמן קצר לאחר המלחמה ברצועה, אולם הערב הגיעה הפתיחה הרשמית. כנסים ואירועים התקיימו כבר בשבועות האחרונים בשטחי הרשות הפלסטינית, ביישובים ערביים בארץ וכן ברחבי העולם הערבי. בראש הוועדה של ארועי ירושלים, בירת התרבות הערבית, עומד מזכ"ל הנשיאות הפלסטינית, ד"ר רפיק אל-חוסייני.
ערביי ישראל קיימו אירועים רבים לציון היום, שאת חלקם כאמור מנעה המשטרה, בנצרת ובמזרח ירושלים, שם גם עצרה יותר מ-20 תושבים. מחסומים הוצבו באזור הר הבית למנוע עליית צעירים לשם.
הפעלות לילדים במסגרת אירועי היום, ליד חומות העיר העתיקה (צילום: AP)
לפי העדויות, המשטרה החרימה דגלים וכרזות ופיזרה הפגנות של עשרות אנשים שנערכו בעיר. בתקרית אחרת, המשטרה פיזרה אירוע של סטודנטים. לדבריהם, המשטרה פוצצה את הבלוני ועיכבה צעירים לחקירה ברחבי העיר.
למרות מאמצי המשטרה, אירועים התקיימו ביישובים אחרים בישראל. יפו אירחה את המופתי הגדול של ירושלים בכנס תחת הכותרת "ירושלים בין האיום והייהוד". בכנס נכח גם איש הכנסייה, עטאללה חנא וחבר המועצה האיסלאמית העליונה, השייח ג'מיל חמאמי.