ארגון המורים: רפורמת "אופק חדש" נכפית עלינו
בעתירה לבית הדין לעבודה טוען הארגון כי משרדי האוצר והחינוך מנסים להלך אימים על המורים ומודיע להם כי אם יסרבו להצטרף לתוכנית, יפוטרו או יועברו לבתי ספר אחרים. משרדי החינוך והאוצר: טרם קיבלנו העתירה
ארגון המורים העל-יסודיים עתר בצהריים (יום א') לבית הדין לעבודה נגד משרדי החינוך והאוצר בדרישה לעצור את המשך יישום רפורמת "אופק חדש" במערכת החינוך. המורים טוענים כי התוכנית החדשה נכפית על כעשרת אלפים עובדים ויש לעצור אותה.
נציגת ארגון המורים, עו"ד סיגל פעיל, אמרה כי משרד החינוך מנסה להלך אימים על מורי הארגון, שאינם מחוייבים במסגרת ההסכם הקיבוצי לרפורמה. לדבריה, משרד החינוך הודיע למורים שאם יסרבו להצטרף לתוכנית, יפוטרו או יועברו מבית הספר בו הם מלמדים שנים רבות. לעתירה צורפו תלונות שהתקבלו ממורים ומכתבים שנשלחו ממשרד החינוך בתגובה לפניות מורים המסרבים להשתלב ברפורמה.
לעתירה צורפו תגובות של משרד החינוך למורים שסירבו להצטרף לרפורמה, בהן נכתב כי המורים, ללא כל קשר לשיוכם הארגוני, יחויבו לעבוד בתנאי ההעסקה והשכר של ההסכם הקיבוצי החדש עליו חתמה הסתדרות המורים. עוד נכתב, כי אם המורים אינם מעוניינים להצטרף לרפורמה הם יכולים לבקש העברה לבית ספר אחר.
בעתירת ארגון המורים נכתב כי משרד החינוך התחייב במסגרת ההסכם הקיבוצי שנחתם בשנה שעברה להמשיך במגעים לרפורמה בחינוך העל-יסודי על בסיס תוכנית "עוז לתמורה", וכי לא יחייב מורה להצטרף לרפורמה אשר אינה מוסכמת. לטענת ארגון המורים, משרד החינוך נמנע מלקדם רפורמה כוללת בחינוך העל-יסודי ובמקום זאת מאלץ מורים של הארגון המלמדים בחטיבות הביניים להצטרף לאופק חדש.
"לראשונה בתולדות יחסי העבודה בתחום החינוך בישראל, פועל משרד החינוך כקלגס המנסה לכפות על מורים חברי ארגון המורים לקבל את עולו של ארגון עובדים אחר בו מעולם לא היו חברים", אמר עו"ד פעיל. לטענתה, בהתנהלות משרד החינוך יש פגיעה חמורה בחופש ההתאגדות, חופש ההתארגנות ובעקרון השוויון".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "העתירה טרם התקבלה בלשכה המשפטית שבמשרד החינוך. עם קבלתה, ילמד המשרד את פרטיה וישיב לבית המשפט".
משרד האוצר מסר בתגובה כי "כניסת מורים לרפורמת אופק חדש נעשתה בהתאם להסכם הקיבוצי שנחתם עם הסתדרות המורים ועל יישומו אמון משרד החינוך. לכשתגיע העתירה אלינו, נלמד את פרטיה וניתן את תגובתנו לבית המשפט".
תוכנית "אופק חדש" נכנסה לתוקף בתחילת שנת הלימודים הנוכחית ובשנתיים הקרובות יצטרפו אליה 813 בתי-ספר, ובהם כ-325 אלף תלמידים וכ-23 אלף מורים. על-פי הרפורמה, השכר אותו יקבל מורה עם ותק של 20 שנה צפוי לגדול ל-8,500 שקל, אולם גם מספר השעות שיידרשו מהמורים יגדל באופן משמעותי, לעתים אפילו בחצי משרה. תמורת תוספת השכר ילמדו המורים "שעות פרטניות" בקבוצות קטנות. ארגון המורים טוען כי הרפורמה משנה את כל מדרגי השכר וכי בפועל מקצצת בשכר המורים עבור כל שעת עבודה.