שתף קטע נבחר
 

גייתנר חשף: פתרון למשבר במערכת הפיננסית

שר האוצר האמריקני חשף תוכנית לרכישת נכסים רעילים בהיקף של עד טריליון ד', באמצעות תוכנית החילוץ, הפדרל ריזרב, תאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי ומשקיעים פרטיים

שר האוצר האמריקני טימותי גייתנר חשף היום (ב') את תוכנית הממשל לפתרון משבר הבנקאות החמור ביותר ב-70 השנים האחרונות. התוכנית מנסה לנצל את משאבי קרן החילוץ שאישר ממשל בוש בהיקף של 700 מיליארד דולר, את משאבי הפדרל ריזרב ותאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי, וכן להסתייע במשקיעים מהמגזר הפרטי.

 

 

בהודעת האוצר נמסר כי תוכנית השקעות ציבורית-פרטית תשתמש ב-75 עד 100 מיליארד דולר מתוכנית החילוץ בהיקף של 700 מיליארד דולר שאושרה על ידי ממשל בוש. זה יתן לממשל האמריקני "כוח קנייה" בהיקף של 500 מיליארד דולר.

 

מהאוצר נמסר כי "הגישה הזאת טובה יותר מהאלטרנטיבות, שהן או לקוות שהבנקים ייפטרו בהדרגה מהנכסים האלו, או שהממשלה תרכוש את הנכסים האלו ישירות. לקוות שהבנקים ייפטרו לבד מהנכסים במשך הזמן מגדיל את הסיכון להארכת המשבר הפיננסי, כפי שמלמד הניסיון היפני".

 

המטרה היא לרכוש "נכסים רעילים" בהיקף של עד טריליון דולר. נכסים אלו מכבישים על דפי המאזנים של הבנקים ופוגעים ביכולתם לחדש את הזרמת האשראי התקינה למשקי בית ועסקים. מחנק האשראי פוגע בפעילות הכלכלית, ומחריף את המיתון הנוכחי.

 

הממשל מקווה שתגובת השוק להצעה החדשה תהיה חיובית יותר מאשר הניסיון האחרון של גייתנר לבצע רפורמה בתוכנית חילוץ הבנקים ב-10 בפברואר, אז שלחו המשקיעים, שהתאכזבו מהיעדר הפירוט, את הדאו ג'ונס לירידות חדות. כדי לעודד משקיעים לתמוך בתוכנית מציע הממשל תמריצים פיננסיים גדולים, בהם השתתפות מסיבית בסיכון הפיננסי והלוואות בריבית נמוכה לרכישת הנכסים האמורים. החשיפה

 

תוכנית הנכסים הרעילים תכלול שלושה חלקים גדולים:

  • שותפות פרטית-ציבורית שתגבה רכישת נכסים כאלו על ידי משקיעים פרטיים. הממשלה תיתן דולר על כל דולר שיגיע מהמשקיעים הפרטיים, והרווחים יתחלקו שווה בשווה.
  • הרחבה של תוכנית הפד שהושקה לאחרונה, שמספקת הלוואות למשקיעים לצורך רכישת ניירות ערך שמגובים בחובות צרכניים, כדי להגדיל זמינות של הלוואות לרכישת רכב, ללימודים ולכיסוי חובות של כרטיסי אשראי. במסגרת התוכנית של גייתנר, ההלוואות ישמשו גם לרכישת "נכסים רעילים".
  • שימוש בתאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי להארכת הלוואות לתמיכה ברכישות של "נכסים רעילים".

 

התוכנית הנוכחית היא האחרונה בשורה של יוזמות כלכליות של ממשל אובמה, שכללו מאמצים להתמודד עם עיקולי בתים, להגדיל הלוואות לעסקים קטנים, ולהפשיר את שוקי האשראי. בנוסף, 19 הבנקים הגדולים במדינה עוברים בדיקות אינטנסיביות על ידי הרגולטורים, שיושלמו עד סוף אפריל, ונועדו לקבוע האם יש להם מספיק רזרבות הון לעמוד במיתון חמור אף יותר.

 

מחר צפוי גייתנר לחשוף את התוכנית הרחבה יותר של הממשל לביצוע רפורמה במערכת הפיננסית, כדי לוודא שמשבר דומה לא יקרה שוב.

 

"לא מנהלים מתוך כעס"

הנשיא ברק אובמה אמר אתמול כי הוא רואה "ניצוצות של תקווה" בכלכלה האמריקנית. בראיון בתוכנית "60 דקות" של CBS אמר אובמה כי קיים סיכוי שבקרוב שוק הדיור יגיע לתחתית ויתחיל להתייצב.

 

בהתייחס לזעם הציבורי הגואה על פרשת הבונוסים של AIG אמר אובמה כי "אינו מעריץ גדול" של בונוסים שמשלמים מוסדות פיננסיים שמוחזקים על ידי כספי משלמי המסים, אך הוא אינו מתכוון "לנהל מתוך כעס". לדבריו, הוא אינו אוהב את הרעיון של "העברת חוקים שמכוונים כלפי קומץ אנשים", או שימוש בחוקי המסים כדי להעניש אנשים.

 

לדבריו, "אם לא נצליח לגרום לבנקים האלו לזוז שוב, לא נצליח להוביל להתאוששות הכלכלה. אנחנו לא רוצים לזרוק את התינוק עם המים. בואו נראה אם יש דרכים לעשות את זה שהן גם חוקיות, גם חוקתיות וגם שומרות על העקרונות הבסיסיים של ההגינות, אבל אל תמנעו מאיתנו להחזיר את המערכת הבנקאית למסלול".

 

הרפובליקנים בינתיים מגבירים את מאבקם בהצעת התקציב שהגיש אובמה לקונגרס, וטוענים כי אם יעבור התקציב, הוא יוביל ל"יום הדין", של חוב חונק ובסופו של דבר פשיטת רגל פדרלית. כריסטינה רומה, יו"ר מועצת היועצים הכלכליים של הבית הלבן, פטרה את התחזיות הקודרות ואמרה כי היא "בטוחה לגמרי" שמדיניות הנשיא "תעשה את העבודה" עבור הכלכלה.


פורסם לראשונה 23/03/2009 13:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גייתנר. ירכוש נכסים רעילים
צילום: AFP
מומלצים