שתף קטע נבחר

אלרגיות של שינויי עונות: הטיפול הטבעי לבית

האף נוזל, העיניים דומעות, העור מגורה והאפצ'י קולני מתמיד. כן, למרות הגשם בחוץ, האביב הגיע והגוף צריך להתרגל. אבל יש דרכים לא מעטות להקל על המועקות הגופניות. המלצות הרפואה הסינית

בימים שהעולם מאבד מיציבותו, הגשם ממאן להיעלם, והשמש מחפשת את מקומה, לא פלא שחלקנו חשים אבודים בתוך המרחב, שלא לומר מבולבלים. יש את אלו שאדישים וישנם את אלו שגופם מתחיל לפרוח בדיוק כמו עונת האביב שנמצאת כבר כאן. ימי קדחת השחת הגיעו ועמם העיניים הדומעות, האף הנוזל, העור המגורה והאפצ'י הקולני.

 

חלקיקי האבק הקטנטנים אשר נישאים באמצעות חרקים, מצליחים לכבוש כמעט כל פיסה במרחב בו אנו נעים. גופנו, אשר מהווה יחידה בלתי נפרדת מהמתרחש סביבו, מתחיל לקלוט את שינויים במרחב ומגיב בהתאם. כאן בעצם מתחיל מבחן החסינות הגופני שלנו מול העולם והמרחב.

 

הרפואה הסינית הקלאסית מדברת רבות אודות הסינרגיה הקבועה והאינסופית המתקיימת בין האדם לבין המרחב בו הוא נע. עונות השנה בהתאם להסתכלות הרעיונית הסינית מציינות ומזכירות לנו בכל פעם מחדש את רעיון המחזוריות בעולם, ובגופנו. השינויים החלים במרחב אינם תמיד תואמים את סדרי הגוף, ולעיתים אף מעוררים בנו אנטגוניזם גופני. לחלקנו ישנו המבנה הפיסיולוגי אשר אינו ממהר להיעתר בקלות לכל שינוי או תנודה המתרחשים בעולם, ואז נשמע "קול צעקה" פנימי שממהר להפוך להיות חיצוני. כאן מתחיל הרגע בו כל הסובל מקדחת השחת נושא תפילה בליבו – "באביב אל תשובי חזרה".


העיניים אדומות באביב? זה בטח האלרגיה (צילום: פוטוס)

 

החלקים החשופים (שמהווים גם אברי החישה) בגופנו אל המרחב – העיניים, האף (מערכת הנשימה) והעור, שתפקידם העיקרי הוא לחבר בין הגוף למרחב, קוראים תיגר ומתחילים בתהליך אלרגני שתחילתו ידוע אך סופו תלוי במתרחש. העיניים מתחילות להתאדם, לדמוע ולשאת תחושה של גירוי אינסופי, העור, שמהווה את

השכבה החיצונית הגדולה המגנה עלינו, חשוף לגירויים החיצוניים ומתחיל בתהליך של האדמה, פריחה או גירוד טורדני המשתנה בעוצמתו, ובהתאם - מערכת הנשימה והאף מתחילים להביע את מצוקתם בצורת התעטשויות או קשיי נשימה.

 

על פי הרפואה הסינית הקלאסית שלושת אברים אלו - העיניים, האף והעור - אחראיים לקשר ולחבר את גופנו למרחב, ובכך לסייע לגוף להסתגל בכל פעם מחדש לשינויים החלים מסביבנו. כשיש שינויים בסביבה, אברים אלו הם הראשונים לזעוק ולכאוב.

 

הרפואה הסינית הקלאסית מאמינה שבעזרת צמחי מרפא סיניים והעצמת אנרגיית הגוף באמצעות דיקור, ניתן להתמודד עם התסמינים המופיעים בתקופות המעבר. אבל יש גם פתרונות ביתיים לימי עונת המעבר, שקל ליישמם בבית:

 

אדמומיות וגרד של העור

במצב של אדמומיות וגרד על גבי העור מומלץ מאוד להשתמש בצמח האלוורה. צמח טרי יועיל במידה גבוהה יותר בהשפעתו. צמח האלוורה ידוע ביכולתו

להתמודד עם תחושות גירוי, אלחוש המקום והרגעת אדמומיות העור. בנוסף - לצמח יכולת לקרר ולהרגיע את המקום.

 

במידה וישנו אזור ממוקד של אדמומיות, ניתן להניח על המקום עלה של חסה, או פד הטבול בחליטה של עלי נענע או קמומיל. לכל אלה ישנה תכונה של הרגעת העור וקירורו.

 

אמבטיה עם מים פושרים בהם מניחים גרב המכילה קוואקר יכולה להועיל גם כן. לקוואקר תכונות בסיסיות המרגיעות ומרככות את העור ומיטיבות עמו.

 

אדמומיות וגרד של העיניים

בהתאם לרפואה הסינית העיניים נשלטות על ידי איבר הכבד שהקו האנרגטי שלו נובע מהבוהן הגדולה של הרגל. במקביל, האזור שמתחת לציפורן האגודל של היד הנו מקום השתקפות העיניים. בשני מקומות אלו ניתן לקחת זרעי פשתן ולהצמידם

לגוף באמצעות פלסתר. לזרעי הפשתן תכונה מקררת ומרגיעה, ומצב של אדמומיות וגרד בעיניים מעיד על חום שיש לקרר ולסלק.

 

ניתן גם להכין קומפרסים של תה קמומיל או מנטה ולהניחם על עיניים עצומות (מומלץ לחזור על פעולת טבילת הקומפרס מספר פעמים). הן לקמומיל והן למנטה תכונות מקררות ומרגיעות, מה שיסייע לתחושה המציקה בעיניים. שתייה של חליטת הצמחים אף היא מומלצת.

 

קשיי נשימה, גירויים באף

יש למלא קערה עם מים חמים שיש בהם את השמנים האתריים – שמן אקליפטוס, שמן גרניום, ושמן מנטה. יש לשאוף את האדים העולים מהקערה. שמנים אלו משפרים את המעברים בכלי הנשימה, ומיטיבים את איכות הנשימה והפתחים. שתיית תה טימין אף היא יכולה לסייע בפתיחת כלי הנשימה, ולהיטיב מצב של שיעול.

 

חיזוק האנרגיה המגנה והעוטפת של הגוף

זו שאיפתו של כל אדם. מצב בו הגוף מאוזן ומוגן מפני מחוללי השפעה חיצוניים, וכן מתנודות המתחוללות במרחב. על מנת לרכוש חוסן שכזה, על האדם להקפיד בכל ימות השנה על אורחות וסגנון חיים נכון. תזונה נאותה הכוללת מזונות איכותיים מבושלים המכילים את כל אבות המזון תוך הימנעות ממזון דל, מזדמן ועתיר שומנים. הקפדה על איזון פנימי מנטאלי, הימנעות ונטרול לחצים פנימיים, או הדחקת כעסים. התמדה בתרגילי תנועה ועבודה גוף שניהם מסייעים לאנרגיית הגוף לנוע ולא לשקוע ברבדים העמוקים של הגוף, אלא לזרום גם בחלקי הגוף החיצוניים וכך ליצור שכבה מגנה נאותה בקליפת הגוף. ולא פחות חשוב - איזון נכון בין עבודה ומנוחה.

 

הכותבת היא מנהלת מסלול לימודי רפואה סינית ומעבירה סדנאות וקורסים בנושא תזונה נכונה לאורח חיים בריא ונכון במזרח מערב בת.ל.מ – המרכז לרפואה סינית קלאסית בישראל.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצית לומר אפצ'י?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים