עם העבודה: כך צפויה להיראות ממשלת נתניהו
ברק חוגג "ניצחון ברור" - ומנסה לשכנע את השביעייה המתפרקת לקבל תפקידים. נתניהו מתכנן להציג ממשלה אולי עוד ביום שני - ויתמודד עם שיאי הקרב הפנימי בליכוד. אילו תיקים נותרו פתוחים, ואילו ייתפרו במיוחד? ההרכב המסתמן
עם תום הערב הדרמטי בוועידה, מפלגת העבודה מתרגלת מהבוקר (יום ד') למצב החדש, לאחר שהיו"ר אהוד ברק הצילח להוביל אותה לתוך קואליציה בראשות בנימין נתניהו. השביעייה שהתנגדה לכניסה לממשלה החלה זמן קצר לאחר קבלת התוצאות להתפרק למעשה. רוב חברי הכנסת הודיעו שיפעלו לאיחוד השורות במפלגה, וכי אין בכוונתם להתפלג או לפעול להקמת גוף פוליטי חדש.
העבודה הכריעה - הולכים עם ברק:
- ח"כים: העבודה מתה; מרצ קוראת למורדים
- מרמור בליכוד: כדי לקבל תיק כדאי לעבור לעבודה
- הצעירים הפגינו: "היידה ביבי" והניפו כיסאות
- ותיקי העבודה: הבושה הגדולה בהיסטוריה
- ברק בוועידה: לא עלה תאנה של נתניהו
- נאומים נרגשים: "רבין מתהפך בקברו"
680 מצביעים בוועידת העבודה - שהם 57.9 אחוז - הצביעו בעד כניסה לממשלה. 507 חברים - שהם 42.1 אחוז - הצביעו נגד. עוד לפני ההצבעה, אמרו חברי הכנסת שלי יחימוביץ', איתן כבל, דניאל בן סימון ואבישי ברוורמן שלא יעזבו גם אם עמדתם לא תתקבל. עמיר פרץ, אופיר פינס ויולי תמיר היו מסויגים יותר, אך גם הם לא ילכו עד הסוף. ההערכה היא כי המפלגה על 13 חברי הכנסת שלה לא תתפלג בפועל, אולם חלק מחברי הכנסת ינהגו באופן עצמאי בהצבעות בכנסת. יחימוביץ' אמרה שתצביע "נגד גזירותיו הכלכליות של נתניהו בסגנון שנים עברו".
למרות מאמציו של ברק, המתח בעבודה עדיין לא פג, וצעירי המפלגה המשיכו בפעולות מחאה גם אחרי קבלת התוצאות. יו"ר המשמרת הצעירה, מעיין אמודאי, אמר כי "ייתכן שהעבודה נפחה הערב את נשימותיה האחרונות. בימים הקרובים תקיים המשמרת חשבון נפש באשר להמשך הדרך. זהו יום עצוב מאין כמותו".
כך תיראה הממשלה הבאה:
המאבק הייצרי הגיע גם למשטרה - שם התלונן היועץ המשפטי של העבודה, עו"ד יורם אברהמי. לטענתו, יועצו הפוליטי של ברק אושי אלמליח, איים עליו ואמר לו בתום כינוס הוועידה: "עכשיו אנחנו הולכים על הראש שלך. הראש שלך מונח על השולחן".
ליברמן עושה שרירים
לאחר שוועידת העבודה אמרה את דברה, הזרקור עובר שוב לנתניהו, ולמאמצים להרכיב את הממשלה ולחלק את התיקים. עם כניסת העבודה, יואצו המגעים ותוך ימים ספורים תוצג כנראה הממשלה.ביהדות התורה לקחו שלשום צעד אחורה, לאחר שרבני התנועה הטילו וטו על ההבנות שגובשו בין הליכוד ובין ישראל ביתנו וש"ס בנושאי ברית הזוגיות והגיור. בליכוד מקווים כי יצליחו להתגבר על המכשולים - ולהציג ממשלה כבר ביום שני או רביעי. בליכוד אומרים כי האיחוד הלאומי צפויה להישאר מחוץ לקואליציה, לנוכח הצטרפותה של העבודה.
לעבודה יהיו חמישה שרים:
- ביטחון
- רווחה
- תמ"ת
- חקלאות
- שר בלי תיק
- שני סגני שרים (ביטחון עבור מתן וילנאי וסגן שר באחד המשרדים של העבודה, ככל הנראה אורית נוקד, נציגת הקיבוצים).
- ראש ועדה בכנסת ברוטציה.
לברק יש יותר תפקידים לחלק - בעצמו, כפי שהחליטה הוועידה - מאשר מועמדים, אולם ההערכה היא כי בימים הקרובים יצליח לשכנע חלק מתנגדיו בסיעה למלא תפקידים בקואליציה. שר הביטחון לשעבר פרץ, ששמו עלה כמועמד אפשרי ליו"ר ועדת החוץ והביטחון - בראשותה יעמוד נציג העבודה בשליש הראשון של הקדנציה - הודיע כי הוא "לא מחפש כסא".
ישראל ביתנו תזכה בחמישה תיקים:
- חוץ עבור אביגדור ליברמן
- ביטחון הפנים עבור יצחק אהרונוביץ'
- תשתיות עבור עוזי לנדאו
- תיירות עבור סטס מיסז'ניקוב
- קליטה ועלייה עבור סופה לנדוור
- בראש ועדת חוקה, חוק ומשפט יעמוד כנראה ח"כ דוד רותם.
גורמים בישראל ביתנו אומרים כי "ליברמן כועס על חלוקת התיקים. לא ייתכן שמפתח התיקים עבור כל המפלגות הוא אחד, ועבור העבודה הוא אחר לגמרי". במפלגה מעריכים כי ליברמן, התומך בכניסת העבודה לממשלה, יציג את הסתייגויותיו בפני נתניהו.
ש"ס תזכה גם היא בנתח מכובד בשלטון:
- אלי ישי צפוי להתמנות לשר הפנים
- אריאל אטיאס יהיה שר בינוי והשיכון והאחראי על מנהל מקרקעי ישראל
- שר הדתות - יעקב מרגי
- שר בלי תיק - יצחק כהן
- גם ראשות ועדת הפנים בכנסת תועבר לש"ס, ולא ברור מי יעמוד בראשה.
"יהיו תיקים חדשים, זה מחיר היציבות"
ומה בליכוד? במקביל למרמור שנשמע מקרב סיעתו, נתניהו הביע הלילה שביעות רצון מתוצאות החלטת ועידת מפלגת העבודה, ואמר כי "זו תהיה ממשלה טובה למען המדינה. אמרתי שאקים ממשלה רחבה ככל האפשר, ופעלתי לשם כך". כעת יגיע לשיאו המאבק הפנימי על תפקידי השרים - ובליכוד נותרו רק תיקים יוקרתיים מעטים, וכן כאלו שייתפרו במיוחד.
מקורבים לנתניהו אומרים כי בידי הליכוד יוותרו בין 10 ל-13 תיקים:
- חינוך (ככל הנראה גדעון סער)
- אוצר (דן מרידור או ישראל כץ)
- משפטים (מועמד הפשרה עם ליברמן, יעקב נאמן)
- תחבורה
- תקשורת (משה כחלון או לימור לבנת)
- הגנת הסביבה
- בריאות
- פיתוח הנגב והגליל
- גמלאים
- שר במשרד האוצר (אולי יובל שטייניץ)
- השר לענייני התפוצות (יולי אדלשטיין)
- השר לעניינים אסטרטגיים
- השר המקשר לכנסת
- שר כלכלי לענייני תהליך השלום.
כמו כן, מהליכוד יבוא גם המשנה לראש הממשלה וגם ממלא מקום ראש הממשלה (יש לא מעט דורשים לשני התפקידים, ובהם גם סילבן שלום).
בין השמות הנוספים שטרם נקבע תפקידם: משה (בוגי) יעלון, גלעד ארדן, בני בגין ואולי איוב קרא. "הסיפור של התיקים לא פשוט, ויהיה צורך ביצירתיות. יהיו תיקים חדשים. זה מחיר היציבות", אמרו מקורביו של נתניהו.
עדיין לא ברור מה יעלה בגורל משרד התרבות, הספורט והמדע. יהדות התורה דורשת את ראשות ועדת הכספים וכן תפקיד שר, כמו שמבקשת גם הבית היהודי. בעבר דיברו שם על תיק החינוך, אולם ספק אם יזכו בו.