שתף קטע נבחר

 

ניסוי מוצלח בשמים: חץ משופר יירט טיל מתקדם

לעיני שר הביטחון ברק, יירט החץ טיל מסוג "אנקור כחול" - מטרה מתוחכמת יותר בהשוואה לניסויים הקודמים. לראשונה, השתתפה בניסוי מערכת מכ"ם אמריקנית שהזרימה למערכת נתונים על "טילי אויב"

החץ יירט את האנקור: מערכת הביטחון ערכה הבוקר (יום ג') ניסוי נוסף במערכת ה"חץ" להגנה מפני טילים בליסטיים. הניסוי, שהוכתר בהצלחה מלאה, נערך בבסיס פלמחים ב-11:00, ומטרתו היתה לבחון את הביצועים המשופרים שהוקנו למערכת, הכוללים מעטפת יירוט נגד איומים עתידיים על ישראל, ובמרכזם - טילים איראניים המונעים בדלק מוצק.

 

שר הביטחון אהוד ברק צפה בניסוי מהמסוק שהוביל אותו חזרה מביקור סמוך לרצועת עזה. "מערכת ההגנה העתידית היא פרויקט חשוב עבור מדינת ישראל", אמר ברק. "השילוב של מערכת 'כיפת ברזל', שגם היא ביצעה ניסוי מוצלח בשבוע שעבר, עם מערכת ה'חץ', וה'חץ המשופר' יעניקו הגנה מיטבית מאיומים קרובים ומידיים ועד איומים אסטרטגיים. מערכת הביטחון פועלת באופן אינטנסיבי על מנת לספק מערכת הגנה רב שכבתית מפני טילים ורקטות להבטחת ביטחוניים של אזרחי ישראל".

 

השיגור כפי שצולם מכביש סמוך (צילום: עוזי פרידמן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סמוך למועד השיגור, עוד בטרם הותר לפרסם את קיומו של הניסוי, התקבלו במערכת ynet דיווחים מאזרחים מודאגים, ששמעו קולות נפץ באזור המרכז. "פתאום מצפון נראה כדור זוהר, כמו לפיד, וחצה את השמים מכיוון דרום, מעל אשדוד, אל תוך הרקיע", סיפר טוביה ירדני, תושב גן יבנה בן 48. "זה היה לא יותר מ-30 שניות. אחרי שהוא נעלם מהעין, פתאום נשמע רעש חזק של מנועים. לא הבנתי מה זה היה בדיוק, אבל אני מתעסק קצת בטיס אז שיערתי שזה טיל כלשהו. זה היה מראה מדהים, ממש יפה. פשוט כמו כדור שמש ענק".

 

האנקור הכחול החליף את השחור

מדובר בניסוי ה-17 במספר של מיירט ה"חץ", וה-11 של מערכת הנשק, שבמסגרתו נוסו מערכות טכנולוגיות חדשות.

המערכות סופקו במסגרת חוזה שיפורי מערכת הנשק (ASIP) שנחתם בין ישראל לארצות הברית. בנוסף, השתתפה לראשונה בניסוי יירוט מסוג זה מערכת מכ"ם אמריקאית שנכנסה לאחרונה לשימוש בצה"ל, שקושרה למערכת החץ והזרימה לה נתונים על טילי האויב.

 

במהלך הניסוי שיגר מטוס קרב של חיל האוויר את טיל המטרה "אנקור כחול", מתוצרת רפא"ל, שאותו יירט ה"חץ". מדובר במטרה מתוחכמת יותר בהשוואה ל"אנקור שחור", שדימה עד כה טילים במסגרת ניסויי המערכת. גם המכ"מ מתוצרת מפעל אלתא של התעשייה האווירית, המשמש לגילוי ולהתראה - שודרג ואת מכ"מ "אורן ירוק" החליף "אורן אדיר".

 

גורמים ביטחוניים הסבירו כי לנוכח האיומים העתידיים ארוכי הטווח שנשקפים למדינת ישראל, יש בכל העת צורך בשיפור המערכת - ולפיכך נעשים שינויים אלה. במסגרת הניסוי גילה המכ"מ את המטרה והעביר את נתוניה אל מרכז ניהול היירוטים אשר ריכז תוכנית הגנה כנגדה. התוכנית המעובדת הועברה למשגר, בשלב זה שוגר המיירט "חץ 2", שרכש אותה באמצעות החיישן האלקטרואופטי.

 

נערכים לאיומים העתידיים

במינהלת "חומה" של משרד הביטחון בראשות אריה הרצוג, עוקבים זה שנים רבות אחר האיומים הנשקפים לישראל, בצד עיקר מסוריה ואיראן, ופועלים כל העת להתאים את מערכת החץ על מנת להתמודד עם איומים אלה.

 

לדברי גורמים ביטחוניים, המערכת מסוגלת לתת מענה ראוי לאיומים הקיימים כיום, בהם הסקאד-D הסורי וכן השיאהב-3 האיראני. "יחד עם זאת, אנו תמיד צריכים להיות צעד קדימה לפני איומים עתידיים, ולהיות מוכנים אליהם לפני שיבשילו בצד השני", אומרים הגורמים.

 

למעשה, האתגר הנוכחי של מערכת החץ, שהחל להיבדק בניסוי זה, הוא התמודדות מול טילים המונעים בדלק מוצק (בשונה מדלק נוזלי כמו טילי השיאהב). האיראנים מפתחים כעת טיל בעל טווח של כ-2,000 ק"מ המשתמש בטכנולוגיה זו, המפשטת הן את יכולות האחסנה שלו ואת יכולת השיגור. כמו כן, טיל מסוג זה נחשב ל"מוגן" יותר מפני יירוט בשל מעופו המהיר.

 

בד בבד, עוקבים בישראל אחר רכש טילים של איראן מצפון קוריאה (טילים המבוססים על טכנולוגיה רוסית) בעלי טווח של כ-2,500 ק"מ, שגם הם פועלים באמצעות דלק מוצק ועשויים להיות מבצעיים בשנים הקרובות.

 

במסגרת השיפורים במערכת, שודרג גם הטיל מיירט "חץ 2", בעיקר ביכולות הפגיעה שלו במטרה. ייצור הטיל שהחל בשנת 2002, נמצא בהילוך גבוה בשל הצורך לצבור מספר רב של טילי יירוט כדי להתמודד עם האיומים הנשקפים לישראל. מימון הפרויקט מתחלק בין ממשלות ארה"ב וישראל באופן שווה, והייצור הוא פרי שיתוף פעולה בין מפעלי מל"מ של התעשייה האווירית לחברת "בואינג" האמריקאית.

  

בשנים האחרונות נערכו מספר ניסויים משמעותיים במערכת שפיתוחה החל לפני כ-21 שנה במסגרת שיתוף פעולה פורה בין ישראל וארה"ב. סדרת הניסויים הראשונה שנערכה בתחילת שנות ה-90 כשלה, אולם לאחר מכן בעקבות המשך פיתוח והצלחה בשמונה ניסויים מכריעים, היא הוכרז כמבצעית והועברה ליחידת "חרב מגן" של מערך הנ"מ.

 

מ-2005 נערכה בישראל סדרת ניסויים שהוכתרה בהצלחה והביאה את ה"חץ" להישגים מרשימים,

גם מול תרחישי קיצון. בדצמבר באותה שנה הצליח המיירט להשמיד טיל אויב בו שולבו אלמנטים של טווח גובה ויכולת תמרון טובה. בשנת 2007 נערכו שני ניסויים נוספים, לרבות ניסוי ראשון בחשיכה, כאשר סוללת המיירט הוצבה במתכוון כמה עשרות ק"מ משדה הניסוי, ואילו בשנת 2008 נערכו שני ניסויים חלקיים נוספים של המערכת שהוכתרו בהצלחה.

 

עד כה הושקעו בפרויקט כ-2.5 מיליארד דולר, ועל אף הצלחתו, רומזים כעת גורמים ביטחוניים כי אם הקולות הקוראים לקיצוץ בתקציב הביטחון יהפכו למעשיים בשטח, הדבר עשוי לפגוע גם בפרוייקטים רב-שנתיים אסטרטגיים כמו ה"חץ".

 

בהכנת הידיעה השתתף דניאל אדלסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסוי ב"חץ", פברואר 2007
צילום: באדיבות התעשייה האווירית ישראל
מומלצים