שתף קטע נבחר
 

משרד התמ"ת על הרכבת: חשד לאפליה גזענית

החלטת הרכבת לדרוש מתצפיתנים להציג תעודת שחרור, ובכך לגרום לפיטוריהם של עובדים ערבים, עוררה את חמתו של משרד התמ"ת - ששלח מכתב חריף לרכבת: "מניעת המשך העסקתם של העובדים... מעלה חשד לאפליה"

משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה נגד רכבת ישראל: "מניעת המשך העסקת תצפיתנים ערבים מעלה חשד לאפליה על-בסיס גזע ולאום". נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת, שלחה אתמול (ג') למנכ"ל רכבת ישראל, יצחק הראל, מכתב חריף, ובו מועלה חשד כי החברה מפלה לרעה את עובדיה הערבים. המכתב נשלח בעקבות פרסומים ב-ynet, לפיהם רכבת ישראל דורשת מתצפיתנים במפגשי כביש ומסילה, להציג תעודת שחרור מהצבא כתנאי להמשך העסקתם. החלטה זו של הרכבת צפויה להביא לפיטוריהם של מאות עובדים ערבים, המשמשים בתפקיד זה קרוב לשלוש שנים.

 


נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה: החלטת הרכבת יוצרת אפליה (צילום: יריב כץ) 

 

החשד: אפליה על-בסיס גזע ולאום

במכתב למנכ"ל הרכבת, שהגיע לידי ynet, מותחת הנציבה הארצית לשוויון הזדמנויות, ציונה קניג-יאיר, ביקורת חמורה על החלטת הרכבת להתנות את העסקת התצפיתנים בשירות צבאי: "מניעת המשך העסקתם של העובדים בתפקיד אותו מילאו בהצלחה, אך מחמת שלא שירתו בצבא, מעלה חשד לאפליה לכאורה על-בסיס גזע, לאום ושירות צבאי, כלפי אזרחיה הערבים של מדינת ישראל".

 

עוד מציינת הנציבה כי התנאי החדש שמציבה הרכבת בפני התצפיתנים, אינו הכרחי למילוי תפקידם: "הקריטריון החדש לקביעת חובת שירות צבאי, נראה לכאורה כלא הכרחי למילוי התפקידים האמורים (תצפיתנים ומפקחי מפגשים, ש.ה)". בכך יש משום יצירת אפליה עקיפה, שפירושה "...קביעת אמות מידה שאינן רלוונטיות למהות התפקיד, ולמרות שעל-פניו הן עשויות להיראות אובייקטיביות, הן למעשה באות לחסום את דרכן של קבוצות מיעוט". במכתבה, מסבירה הנציבה כי אפליה עקיפה אינה עומדת במבחן בית המשפט העליון, שקבע בעבר כי דרישה לשירות צבאי היא "דרישה מפלה כלפי ערבים, ועל כן בלתי לגיטימית".

 

בכך למעשה מקבלת הנציבה את טענותיהם של התצפיתנים הערבים, הסבורים כי כל מטרת התנאי החדש היא להפסיק את העסקתם - זאת, למרות שמדובר בתפקיד שאינו בעל אופי בטחוני, ואינו דורש הכשרה צבאית כלשהי.

 

תצפיתנים כן, נהגים לא

יש לציין כי מבדיקה שערך ynet בתחילת השבוע, עולה כי ברכבת מועסקים כיום עובדים שלא שירתו בצבא, במגוון רחב של תפקידים - בכלל זאת, בתפקידי נהגים, עוזרי נהגים ופקחים. בכך אפשר לראות משום הוכחה לכאורה לכך שהחלטת הרכבת להתנות את עבודת התצפיתנים בשירות צבאי, אינה עניינית ויוצרת אפליה בין עובדי הרכבת.

 

את מכתבה מסיימת הנציבה בדרישה לקבל את התייחסותו הדחופה של מנכ"ל הרכבת לטענותיה. "על החומרה שבפגיעה בעקרון השוויון בין יהודים לערבים עמד כבר בג"צ", דברי קניג-מאיר, המצטטת את החלטת בג"צ בעניין: "עקרון השוויון חולש על כל תחומי הפעילות של השלטון... חשיבות מיוחדת נודעת לו בכל הקשור לחובת השלטון לנהוג בשוויון בין אזרחיה היהודים של המדינה ואזרחיה שאינם יהודים".

 

מרכבת ישראל נמסר ל-ynet בתגובה כי מכתב של נציבת שוויון ההזדמנויות יועבר למחלקה המשפטית של החברה, לצורך בחינה והתייחסות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל רכבת ישראל, יצחק הראל
צילום: ישראל הדרי
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים