יוזמה: סרבנים מעבירים משכורת צבאית לעזה
"סירבנו בגלל מה שהצבא עושה בעזה. אז ברור שכאשר אנחנו מקבלים את הכסף שלו לפחות ניתן אותו למי שמגיע לו", מספרת אחת הסרבניות, שהעבירה את הכסף שקיבלה בחודשים שהיתה בצה"ל לעזה. "זה כסף שקונים בו פצצות, אבל אנחנו מעבירים אותו למי שצריך", אומר סרבן אחר
בוגרי מכתב השמיניסטים 2008 ממשיכים במאבק, הפעם כאזרחים. לאחר שסירבו להתגייס, נשלחו לכלא והשתחררו מצה"ל, מתכוונים תשעה מהם להעביר את המשכורות שקיבלו בתקופה הקצרה שבה היו חיילים לטובת שיקום רצועת עזה, לאחר מבצע "עופרת יצוקה". את הסכום של כמה אלפי שקלים הם מתכוונים להעביר לארגון רופאים ללא גבולות שירכוש בו ציוד רפואי שיועבר לרצועה.
מיה טמרין (19), תושבת תל-אביב ואחת מיוזמות המכתב, מדגישה כי מדובר במחווה סמלית. "זה לא שאנחנו חושבים שהסכום הזה באמת ישקם את עזה", היא אומרת. "פשוט אנחנו לא רוצים את הכסף של הצבא. במקום זאת, נעביר אותו לאן שהוא באמת היה צריך להגיע. במקום כסף להרוס, כסף לשקם - מהמקום המכוער ביותר, למקום הטוב ביותר".
יובל אורן בהפגנת חותמי מכתב השמיניסטים (צילום: activestills.org)
ביום הגיוס שלה התייצבה טרמין מחוץ ללשכת הגיוס בתל השומר והצהירה על כוונתה שלא להתגייס. "אחרי שבועיים הבינו שאני לא מתכוונת להתייאש, אז העבירו אותי לכלא. הייתי שם 30 יום, אחרי זה שיחררו אותי ושפטו אותי שוב למאסר וכן הלאה וכן הלאה. אותה פרוצדורה המשיכה בערך שלושה חודשים, במהלכם קיבלתי משכורת, עד שבסופו של דבר הוציאו אותי על פטור רפואי".
אבל מאבקה לא נגמר שם. "אני וחברי למכתב השמיניסטים 2008 ממשיכים להיפגש ולקדם את הרעיונות שלנו, לעלות את המודעות למצב הפלסטינים, למה שקורה בשטחים ולעוול שגורם צה"ל", היא מספרת. "המטרה היא להגדיל את דורות הסרבנים הבאים. לעורר מחשבה אצל בני נוער מכיתות י"א וי"ב. אני אישית לא רוצה שכולם יסרבו להתגייס, אבל שעניין המיליטריזם בחברה ישראלית יעמוד בספק".
סהר ורדי (18) מירושלים, עוד חותמת על המכתב, שאף היא בילתה חמישה חודשים של מאסרים וריתוקים על מדים עד שקיבלה פטור רפואי והשתחררה מצה"ל, מספרת: "סירבנו בגלל מה שהצבא עושה בעזה. אז ברור שכאשר אנחנו מקבלים את הכסף שלו לפחות ניתן אותו למי שמגיע לו".
"המטרה היא לקרוא לעוד בני נוער לסרב", היא אומרת. "שאנשים יחשבו לפני שהם מתגייסים. רוב הציבור הולך לצבא כי זאת ברירת מחדל. התקווה היא שאנשים יחקרו ויבינו מה זה הכיבוש ויסרבו בעקבות זאת".
יובל אורון (20), תושב נווה שלום, ישב אף הוא 45 ימים בכלא הצבאי. לדבריו, "כי סירב להתגייס לצבא הכיבוש". בסופו של דבר ביקש לראות קב"ן והשתחרר מצה"ל על פרופיל 21. "מאז אנחנו ממשיכים לנסות ולגרום לצעירים לחשוב ולהבין שהם לא צריכים להתגייס, נפגשים עם אנשים מהארץ ומחו"ל ומספרים להם על עוולות הכיבוש. כרגע אנחנו מנסים לבנות קבוצה נוספת של צעירים שיסרבו להתגייס: מכתב השמיניסטים 2009".
לדבריו, יש בהעברת משכורתם הצבאית לרצועת עזה משום סגירת מעגל. "זה כסף שהצבא קונה בו פצצות להפציץ את עזה אבל אנחנו מעבירים אותו למקומות שבאמת צריך להגיע עליהם", הוא אומר. "העברת הכסף מגיעה מתוך מחשבה על כל הנזק והכאב שהצבא גורם וספציפית בשבועות הטבח של מבצע 'עופרת יצוקה'. זה ניסיון להראות סולידריות של יהודים צעירים ישראלים ואולי גם אלמנט מסוים של להכניס לצה"ל".