שתף קטע נבחר
 

בלינקוב: אין להשקיע שקל בחילוץ מנפיקי אג"ח

הממונה על התקציבים באוצר יצא הערב במתקפה חריפה על ההצעות לחלץ בערבות מדינה "את מי שהשקיע בהקמת מגדלים באוויר במזרח אירופה, גם אם מדובר באנשים חשובים שמסתובבים בקוקטיילים". מנכ"ל מזרחי טפחות, אלי יונס: אין מקום לקריאה "איטבח אל-טייקון"

הממונה על התקציבים באוצר, רם בלינקוב, יצא הערב (ד') במתקפה חריפה כנגד ההצעות לחלץ בעזרת ערבות מדינה מנפיקי אג"ח רעילות ואת המשקיעים בהם. "אין סיבה שישראל תשקיע אפילו שקל אחד כדי לחלץ את מי שהשקיע בהקמת מגדלים באוויר במזרח אירופה ואת מי שהשקיע באג"חים האלה ונהג בהפקרות", אמר בלינקוב בכנס בוגרי בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

האם יוותרו לטייקונים? פרויקט מיוחד ב-ynet

 

לדבריו, כל מאמץ לחלץ את המעורבים בשוק הזה יהיה פעולה מלאכותית, "גם אם מדובר באנשים חשובים שמסתובבים בקוקטיילים, אבל יש להם חברות לא טובות. שיסתפקו בחברות הטובות, כי יש מחיר לכל ערבות מדינה ואאין סיבה לתת אותה למטרות לא טובות שיבואו על חשבון המטרות הטובות".

 

בלינקוב הדגיש, כי הצעות אלה הוגשו לאוצר על ידי גורמים שונים אבל נידחו בעקבות החלטה שלא לטפל בנכסים רעילים. הוא אמר שהוחלט לטפל במצוקת האשראי החוץ בנקאי באמצעות קרנות המינף למיחזור החובות של החברות אשר השקיעו בישראל, בשיתוף המשקיעים המוסדיים, כי מי שייהנה מרשת הביטחון הזאת שתקטין את רמת הסיכון יהיו עמיתי קופות הגמל וקרנות הפנסיה.

 

"לעומת התוכנית המופקרות במתן ערבות מדינה גורפת, תוכנית המיחזור שאנחנו מטפלים בה יותר חשובה, בהנחה שהטיפול בשוק המשני ישפיע על יכולת גיוס האשראי בשוק הראשוני".

 

בלינקוב אמר כי המצב של העדר תקציב מדינה מאושר אילץ את האוצר לקבל מספר החלטות לא פשוטות, כמו עקיפת חוק התקציב כדי לקדם פרויקטים בהיקף 9-8 מיליארד שקל במסגרת התוכנית להאצת המשק, "אחרת היינו עכשיו בהאטה חמורה יותר שהיתה עושה למשק בלגן יותר גדול".

 

ההחלטה השנייה נבעה מהגידול המואץ בקצב הירידה בהכנסות ממיסים בהיקף של כ-3 מיליארד שקלים בחודש. בהנחה שהירידה תגיע להיקף שנתי של עד 36 מיליארד שקל, לא יהיה זה נכון להגיב בהקטנה משמעותית של ההוצה הממשלתית לאיזון התקציב. לפיכך, האוצר מכין תוכנית עבודה לממשלה הבאה, שתתמודד עם הגירעון הצפוי להגיע ל-40 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות, בעזרת תקציב שיש בו תוואי גירעון יורד.

 

ההחלטה השלישית היתה לטפל במצוקת האשראי בהקמת קרנות סיוע למערכת הבנקאית בערבות מדינה, בהן הושקעו עד כה 2 מיליארד שקל, כשבתוכנית ארוכת הטווח המתגבשת עבור הממשלה, מדובר בהגדלת נפח הקרנות בהיקף משמעותי.

 

בלינקוב הדגיש, כי תוכנית העבודה המתגבשת מחייבת שינוי בסדרי העדיפויות של ההוצאה הממשלתית, כשהשינוי החיוני ביותר הוא באי-הגדלת תקציב הביטחון כדי להפנות את המקורות לפרויקטים להגברת התעסוקה, הגנת הסביבה ושיפוץ מבני חינוך.

 

בלינקוב ציין, כי זו צריכה להיות התגובה הרצויה של הממשלה נוכח דרישת מערכת הביטחון לתקציב נוסף וצורך "לממן כמה הסכמים קואליציוניים משמעותיים". הלינקוב הוסיף: "עלינו לשדבר אמינות רק בהשקעות בפרויקטים מעודדי צמיחה".

 

יונס: יש הרבה כאלה שדינם נחרץ להיעלם

מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אלי יונס, אמר בכנס כי הערבויות שהאוצר הציע לבנקים הם חסרות ערך, בגלל הפער הקטן בתמחור הערבויות לעומת מחיר האשראי בשוק, מה שלא פותר את הבעיה של הנזקקים לכסף. "האוצר צריך לפתור כמה כשלי שוק שקיימים בתחום זה, ולהתערב במקומות אחרים", אמר יונס.

 

מנכ"ל מזרחי טפחות יצא נגד ההתנפלות הגורפת על המגזר הפרטי בנושא הטיפול באג"ח הקונצרניות. "לא צריך להגן על מי שעשו שטויות, ויש הרבה כאלה שדינם נחרץ להיעלם מהסביבה העסקית, אבל אין מקום לקריאה 'איטבח אל-טייקון'. צריך לשפוט כל חברה לגופו של עניין ולטפל בה במבחן הנכסים שלה ומי שמנהל אותה".

 

יונס אמר, כי סיכוני מיחזור החובות הם המסוכנים ביותר בארץ. "אין חברה בעולם שפורעת את כל חובותיה, ומי שנכשלה ביכולת למחזר את חובותיה דינה נחרץ, אבל הכשל בעניין זה נוצר כאן אצלנו, וחובת הממשלה לטפל בו, כי לבנקים אין מקורות נוספים לטפל לטווח הארוך בשוק האשראי החוץ בנקאי.

 

יונס הוסיף ואמר: "אני בעד שימוש רחב בערבות מדינה, אבל רק לתמיכה בהשקעות בתשתיות כמו הרכבת הקלה והתפלת מים. ערבויות נועדו לגשר על תקופות מצוקה והממשלה היא שתצטרך להתגבר על מצוקה זו כדי להבטיח את השלמת הפרויקטים. כמו כן עלינו לתת כתף גם לעסקים הבינוניים ולמפעלים המייצרים לייצוא שנפגעו קודם מירידת שער הדולר ועכשיו מהפגיעה בייצוא, ולו רק כדי למנוע את התמונות הקשות של האבטלה שפוגעות במורל הציבורי".

 

יונס הוסיף בהקשר למועד הצפוי לסיום המשבר, באומרו: "נראה שהוא יימשך יותר ממה שנראה לעין. המשבר הפיננסי אומנם מראה סימני התייצבות, אבל לא כן המשבר הריאלי. אם לא נעשה כאן אצלנו מה שנחוץ, לא נצא מהמשבר אפילו אם אמריקה תצא ממנו".

 

אקשטיין: הממשלה יכולה לערוך רפורמות ללא תקציבים משמעותיים

המשנה לנגיד בנק ישראל, הפרופ' צבי אקשטיין, העריך בכנס שהמשק יתחיל לצאת מהמיתון עקב המשבר העולמי ולהגיע לצמיחה מסויימת כבר בשנה הבאה. זאת בתנאי ששוק האשראי המקומי יתייצב בתקופה הקרובה, בנוסף לייצוב השווקים הפיננסיים בארה"ב ואירופה וחידוש הביקושים במשקים אלו.

 

לדברי אקשטיין, הממשלה תוכל למזער את הפגיעה במשק כתוצאה מהמשבר באמצעות עריכת שינוי משמעותי בסדרי העדיפויות של תקציב המדינה שטרם עבר בכנסת. זאת, בשמירת מסגרת ההוצאה הקיימת למעט הרחבה מסויימת אם תידרש, מבלי שתיפגע אמינותה של המדיניות הפיסקלית.

 

"מדיניות הממשלה צריכה להתמקד בעיקרי תוכנית ההאצה שגובשה באוצר, הכוללת ערבויות לגיוס הון לבנקים ולמימון האשראי החוץ בנקאי, תוכנית אשראי לעסקים קטנים ובינוניים וייצוא, הרחבת תוכניות המחקר והפיתוח והאצה והרחבה של ההשקעה בתשתיות התחבורה, הנדל"ן והתוכניות לעידוד התעסוקה - בין השאר בפרישה ארצית של תוכנית מס הכנסה שלילי". 

 

אקשטיין ציין, כי הצעדים האחרונים עליהם החליט היום בנק ישראל, להגברה משמעותית של המשך רכישת המט"ח מעבר למלאי של 44 מיליארד דולר ולהגברה משמעותית של קניית האג"ח הממשלתיות, נועדו לתמוך בתעסוקה ולקדם את הצמיחה באמצעות מיזעור עלויות האשראי למגזר העסקי, תוך עמידה ביעד האינפלציה. כל זה בנוסף למדיניות הורדת הריבית שהגיעה השבוע לרמה הנמוכה בהיסטוריה של 0.5%.

 

אקשטיין הוסיף כי הממשלה יכולה מצידה לערוך גם רפורמות שאינן דורשות תקציבים משמעותיים, כגון צמצום הביורוקרטיה והגברת יעילות השלטון, יישום רפורמה בניהול קרקעות המדינה וקיצור הליכי התכנון והבנייה. צעד נוסף הוא הרחקה משמעותית של עובדים זרים לא חוקיים במקומות עבודה בישראל תוך מניעת כניסתם של זרים נוספים - והכל במטרה להרחיב את האפשרויות להגדלת כוח העבודה הישראלי וצמצום האבטלה.

 

אקשטיין ציין כי המשק נכנס למיתון עקב המשבר, שלא באשמתו, והיציאה ממנו תלויה גם בצעדים שיינקטו בישראל במסגרת הטיפול בהשלכות המשבר. הוא אמר כי פגיעת המשבר במשק המקומי בדומה למשקים קטנים אחרים, נובעת מחשיפת הייצוא לירידה דרמטית של הביקושים בחו"ל בנוסף לעליית הסיכון בשוק האשראי. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רם בלינקוב
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צבי אקשטיין
צילום: ישראל הדרי
מומלצים