שתף קטע נבחר

 

וינה: טרם הוכרע המירוץ לראשות סוכנות הגרעין

שני מועמדים מתחרים על קולותיהם של נציגי 35 המדינות החברות במועצת הנגידים של גוף הפיקוח על הגרעין של האו"ם. השליח היפני, יוקיה אמנו, מוביל על פני שליח דרום אפריקה, אך לא זכה עד כה בשיעור התמיכה הדרוש כדי להיבחר לתפקיד

שלושה סבבי הצבעה, שנועדו לקבוע את זהות המנהל החדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, הסתיימו היום במטה הארגון בוינה (ה') בלי הכרעה. זאת לאחר שהמועמד היפני המוביל לתפקיד לא הצליח לזכות בתמיכת שני-שלישים מבין 35 המדינות החברות במועצת הנגידים של הסוכנות. שני סבבי הצבעה נוספים ייערכו מחר.

 

דיפלומטים בוינה מסרו כי שליח יפן לסוכנות, יוקיה אמנו, זכה בהצבעה הראשונה בתמיכת 21 מדינות, בעוד ששליח דרום אפריקה, עבד אל סמד מינטי, זכה בתמיכת 14 מדינות. בשתי ההצבעות הבאות זכה הנציג הדרום-אפריקני בקול נוסף. אם בחמשת סבבי ההצבעה שייערכו לא יצליח אף אחד מבין המועמדים לזכות ברוב הדרוש, תיפתח ההתמודדות להחלפת ד"ר מוחמד אל-בראדעי בפני מועמדים חדשים.

 

אמנו בן ה-62 נהנה מתמיכתן של המדינות המתועשות, בעוד שמינטי בן ה-69 זוכה בתמיכת המדינות המתפתחות. אמנו, דיפלומט ותיק בעל ניסיון בתחום הגרעין האזרחי ומניעת הפצת נשק גרעיני, הביע בשיחה עם רויטרס ביטחון בניצחונו. "יש לי סיכוי טוב להיבחר. התגובות שקיבלתי היו עד כה מעודדות מאוד".


אמנו ומינטי בסוכנות הגרעין של האו"ם (צילום ארכיון: AP)

 

מנגד מינטי, מתווך ותיק בתחום פירוק הגרעין ולשעבר פעיל במאבק נגד האפרטהייד, ציין כי מוקדם לקבוע שהפסיד במערכה, והזכיר כי רבים טרם החליטו כיצד יצביעו. אף לא אחד מהם לא נתפש כמי שיכול לגשר על הפער בין המדינות המתועשות - המחזיקות בנשק גרעיני וטוענות כי הסוכנות לא עושה די כדי למנוע הפצת נשק - לבין מדינות מתפתחות - שאינן מחזיקות בנשק גרעיני, וגורסות כי הסוכנות מקשה עליהן לפתח אנרגיה גרעינית.

 

אל-בראדעי, מצרי שב-2005 זכה יחד עם הגוף שבראשו הוא עומד בפרס נובל לשלום, יסיים את תפקידו בנובמבר אחרי 12 שנים. במהלכן נאבק לא פעם עם ממשלו של הנשיא האמריקני הקודם, ג'ורג' בוש, על רקע מה שכינה "מדיניותה האגרסיבית" כלפי עיראק ואיראן.

 

המשימה העומדת בפני מחליפו של אל-בראדעי - מניעת התפשטותם של כלי הנשק הגרעיניים והטכנולוגיה הגרעינית - צפויה לזכות לשיתוף פעולה מצד הממשל האמריקני החדש של ברק אובמה, שמוכן להושיט יד למדינות כמו איראן וסוריה. בשתי המדינות מנהלת הסוכנות חקירה, שטרם הובהרה סופית.

 

אם אחרי חמשת סבבי ההצבעה, לא ייבחר אף אחד מבין שני המועמדים, יוכלו נציגי 35 המדינות החברות במועצת הנגידים של הסוכנות להתפשר ולבחור מועמדים מבחוץ. כך נבחר אל-בראדעי עצמו ב-1997. בין השמות שהועלו בהקשר זה: לואיס אצ'בארי הספרדי, העומד בראש זרוע הגרעין של הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח; רוג'ליו פירטר הארגנטינאי, העומד בראש סוכנות לאכיפת האיסור על ייצור נשק גרעיני, נשיא מכסיקו לשעבר ארנסטו זדיו; טיבור טות, העומד בראש הסוכנות ליישום האמנה לאיסור על ניסויים גרעיניים, והשגריר הצ'ילאני מילנקו סקוקניץ'.


פורסם לראשונה 26/03/2009 13:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנהל הנוכחי, ד"ר אל-בראדעי
צילום: איי אף פי
המועמד המוביל, יוקיה אמנו
צילום: AP
המועמד הנוסף, עבד אל-סמד מינטי
צילום: AP
מומלצים