סודן: אין הוכחה שישראל תקפה בשטחנו
לטענת משרד החוץ הסודני, אין שום אינדיקציה לכך שישראל מעורבת במתקפת השיירות במדינה לפני כחודשיים. גם בחמאס מכחישים: "ישראל מחפשת תירוץ להאשים אותנו, סודן ועזה בכלל לא גובלות זו בזו"
סודן בודקת האם ישראל אכן עומדת מאחורי התקיפה הקטלנית של שיירות שעברו בתחומה, וככל הנראה ניסו להבריח נשק לעזה, אך עד כה לא מצאה שום הוכחה לכך. כך אמר הלילה (שבת) דובר משרד החוץ הסודני, עלי סדיק.
לדברי סדיק, שתי שיירות הותקפו, בשתי תקריות שונות, באזור מבודד הסמוך לעיירה פורט-סודן שעל חוף הים האדום.
המתקפות, שאירעו בחודשים ינואר ופברואר גבו את חייהם של 40 בני אדם. "בהתחלה חשבנו שמדובר באמריקנים, אבל קיבלנו ערבויות שלא בזה מדובר" אמר סדיק והוסיף: "אנחנו בודקים אפשרויות אחרות, בהן ישראל, אך כרגע אין שום אינדיקציה לכך שישראל אכן מעורבת".
עוד הבהיר סדיק כי מדינתו מגנה "על מתקפה נגד ריבונותה בשטחיה". עם זאת, הוא גינה את ההברחות המתבצעות בשטחה.
ביום חמישי האחרון, שר התחבורה הסודני, מברוק מובארק סלים, אמר כי מטוסי קרב זרים תקפו באמצע ינואר שיירה של מבריחי נשק, שאמורה הייתה להגיע לרצועת עזה. ה"ניו-יורק טיימס" האמריקני ציטט אתמול בכירים אמריקנים שטענו כי ישראל עומדת מאחורי המתקפה. שניים מהבכירים, המקורבים לגורמי מודיעין, אף אמרו כי איראן מעורבת בהברחה.
תנועת חמאס הכחישה כי השיירה נועדה להגיע לתחומי הרצועה. "ראשית, אנחנו כלל לא בטוחים ששיירה כלשהי הותקפה, אבל זו ציניות לשמה לקשר אותה אלינו", אמר אחד ממנהיגי התנועה, סלאח אל-ברדוויל.
לדבריו, "אם יתברר כי אכן היו תקיפות, וכי רבים נהרגו במהלכן, משמעות הדבר היא כי ישראל מחפשת הזדמנות להאשים את חמאס ולתקוף את סודן. עצם העובדה שרצועת עזה אינה גובלת בסודן, ומצרים מפרידה ביניהן, מצביעה על כך שמדובר בטענות שקריות".
ישראל לא אישרה או הכחישה את הטענות כי תקפה בסודן. עם זאת, ראש הממשלה, אהוד אולמרט, פיזר רמז עבה כאשר אמר כי "אנו פועלים בכל מקום שבו ניתן לפגוע בתשתיות הטרור. במקומות קרובים, רחוקים, פוגעים באופן שגורם לחיזוק והגברת ההרתעה". לטענת הניו-יורק טיימס, המתקפה בסודן תואמת את סגנון הפעולה בו נוקטת ישראל על-מנת להבטיח את ביטחונה.
גם בשאלה האם השיירה אכן הובילה נשק מוברח חלוקות הדעות. בעוד הבכירים האמריקנים שהתראיינו טענו כי אכן כך, גורמים בסודן טענו כי השיירות הובילו סחורות תמימות. העיתון הערבי א-שרק אל-אווסאט אף ציטט גורמים רשמיים בכירים בסודן שטענו כי השיירה העבירה מהגרים מאריתריאה.