עריקאת: למרות הצטרפות ברק, זו ממשלת ימין
במאמר שפרסם ב"וושינגטון פוסט" האמריקני קבע סאיב עריקאת כי "תהליך השלום חי על זמן שאול", וכי יש חשש גדול להמשכיותו, בשל השבעתה הצפויה של ממשלת הימין בישראל. "הפלסטינים לא היו מעורבים במו"מ זמן רב כל כך רק כדי לראות אותו מתפורר", הוסיף
למרות כניסת העבודה לממשלה, הפלסטינים פסימיים: סאיב עריקאת, חבר בכיר בצוות המשא ומתן הפלסטיני, פרסם הבוקר (שבת) מאמר בוושינגטון פוסט האמריקני, בו הזהיר מפני העמדות הימניות בהן צפויה לנקוט ממשלת נתניהו, וקרא לה לאמץ את פתרון שתי המדינות לשני עמים, אותו מקדם גם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה.
לדברי עריקאת, "המחויבות הישראלית לשלום מוטלת בספק לאחר הרכבת ממשלת הימין. 'שלום' זו לא מילה השגורה בפי הימין הישראלי, שישלוט בממשלה, על אף החלטת העבודה לקחת בה חלק". הוא אף פירט כי "בממשלה הזו ישנם אנשים המתנגדים לשלום עם הפלסטינים, לא משנה מה המחיר, אנשים שמשתמשים בדת על-מנת לקדם עמדות קיצוניות".
"הפלסטינים לא היו מעורבים במשא ומתן במשך כל השנים האלה רק כדי לראות אותו מתמוטט", הוסיף עריקאת. לדבריו, "הסבלנות שלנו אינה אינסופית". הוא אף ציין שלושה תנאים בלעדיהם לא יוכל המשא ומתן להתקיים, בראשן, ההכרה במדינה הפלסטינית.
"על הפלסטינים והישראלים לחדש את מחויבותם לחזון שתי המדינות, המתקיימות זו לצד זו בשלום ובביטחון", כתב. "על הממשלה הישראלית החדשה להבהיר את תמיכתה בפתרון שתי המדינות, ובייסוד מדינה פלסטינית עצמאית וריבונית, בגבולות 1967". "בנוסף", הבהיר עריקאת, "על הממשלה להתחייב להסכמים קודמים בין ישראל לאש"ף. מבלי מחויבות שכזו, אין לפלסטינים פרטנר לשלום".
התנאי השני, לדברי עריקאת, הוא שיקום האמינות בין הצדדים. לדבריו, ישראל פגעה באמינות תהליך השלום, ושחזור האמינות הזו הוא צעד הכרחי. על-מנת לשקם אמינות זו, מבהיר עריקאת, על ישראל להקפיא את הרחבת ההתנחלויות, כולל זו הטבעית, ואת בניית גדר ההפרדה. זאת, בהתאם לחוק הבינלאומי ולהתחייבויות במסגרת מפת הדרכים של 2003. בנוסף, נטען, על ישראל לפתוח את כל המעברים ברשות, כולל המעברים לעזה.
שלישית, יש להקים מנגנון שיאכוף על שני הצדדים את ביצוע המחויבויות שנקבעו בהסכמים הקודמים. את מלאכת הקמת מנגנון זה מטיל עריקאת על חברות הקוורטט – ארצות הברית, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה.
"תהליך השלום חי על זמן שאול", סיכם עריקאת. "כשהאמינות שלו מוטלת בספק, הוא לא ישרוד סבב נוסף של שיחות כושלות – וכך גם פתרון שתי המדינות. זהו ההקשר בו עלינו לשפוט את ההחלטות שיתקבלו על-ידי נתניהו. זהו ההקשר בו הבטחתו של הנשיא אובמה לשינוי הופכת להיות כה חשובה".