אולמרט: רק שתי מדינות; נתניהו: ידנו מושטת
בישיבה לציון 30 שנה להסכם השלום עם מצרים, פנה ראש הממשלה היוצא למחליפו וביקש שימשיך במגעים המתקדמים עם הפלסטינים והסורים: "אל תירתע - וההיסטוריה תכיר לך טובה". נתניהו אמר שהוא מחכה למנהיג ערבי כמו סאדאת - ויעשה ככל יכולתו, ולבני התרגשה מאולמרט: "וואו, איזה נאום"
יום לפני שהוא יורד מכס ראש הממשלה, הזכיר אחר הצהריים (יום ב') אהוד אולמרט את חשיבות הסכמי השלום שנחתמו בעשורים האחרונים - שיבח את אומץ לבם של המנהיגים שיזמו אותם, למרות שהוא עצמו התנגד - ודרש ממחליפו בנימין נתניהו להימנע מהתחכמויות - ולוותר.
בישיבת מליאת הכנסת לציון 30 שנה לחתימת הסכם השלום עם מצרים, שיבח אולמרט את מנחם בגין, את יצחק רבין על הסכם אוסלו ואת אריאל שרון על תוכנית ההתנתקות. "עלינו להמשיך לחתור לשלום עם שכנותינו", אמר בנאומו.
"אין מדינה יהודית בלי רוב יהודי מוצק ומובטח לדורות, ואין רוב כזה בארץ ישראל השלמה המאוכלסת במיליוני פלסטינים. המסקנה ברורה: שתי מדינות לשני עמים. אין חלופה. אין התחכמות. חזון שתי המדינות בתמיכה בנלאומית
מאסיבית. זה אפשרי", הוסיף ראש הממשלה היוצא וחזר שוב על דבריו לפיהם היה כפסע מהסכם שלום: "לו ניתן לנו הזמן אני מאמין כי יכולנו להציג הסדר מוסכם לאישור הממשלה והכנסת. מדובר בפשרה דרמטית, כואבת וקורעת לב, אבל הכרחית".
אולמרט ציין כי הדבר נכון הן לגבי הפלסטינים והן לגבי הסורים, ופנה לנתניהו: "עמדנו על סף כניסה למשא ומתן ישיר עם הסורים. את כל הפרטים קיבלת ועוד תקבל. הנתונים לפניך. קח את היוזמה באומץ, אל תירתע וההיסטוריה תכיר לך טובה".
כשסקר את הישגי השלום עם המצרים, ציין כי "תיווכה של מצרים חיוני גם להצלחה במאמצים לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט - אשר אין לי ספק אשר בוא תבוא, גם אם היא מתאחרת".
לבני: השלום יקרה, לא משנה מי מנהיג
נתניהו נאם אחרי אולמרט ולמרות ששיבח את טוהר כוונותיו - נמנע מלהתחייב לפתרון שתי המדינות: "הממשלה שאני עומד להקים תעשה הכל, כל שביכולתה כדי להשיג שלום צודק ובר קיימא עם כל שכנינו ועם כלל העולם הערבי. כל אחד משכנינו שיהיה מוכן באמת ללכת לשלום, ימצא את ידנו מושטת לקראתו", אמר - והזכיר כי אנואר סאדאת עשה זאת בזמנו.
"היום אנחנו מציינים שלושה עשורים של שקט, של שלווה. ועל השינוי ההיסטוריה הזה צריך לברך בכל לב" אמר נתניהו,
שהביע תקווה לשיפור היחסים - במיוחד הכלכליים - בין המדינות, ושלח ברכות לעם המצרי ולנשיא חוסני מובארק, "שממשיך בדרך השלום".
הבאה בתור הייתה שרת החוץ היוצאת, ציפי לבני. "וואו, איזה נאום. מנהמת לבך דיברת היום", פנתה בפתיחה בהתרגשות לאולמרט. "מתוך נהמת לבך זעקת את אשר לא היה ספק בידך - בידנו אולי - לעשות. וזה יקרה, כי יש דברים שחייבים לקרות לעם הזה, כמעט לא משנה מי בתפקיד", אמרה.
שר הביטחון אהוד ברק הדגיש בדומה לנתניהו כי "לצערנו ערפאת לא היה סאדאת וחאפז אל אסד לא היה סאדאת" ברק אמר כי הוא מאמין שגם עכשיו' מול יורשי השניים, "עדיין לא מאוחר מדי - לא להתייאש ולא להרפות בחיפוש מתמיד אחר כל פתח לשלום".