מתי פחד הופך לפוביה?
משה זיידנר, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מייסד ועומד בראש המרכז לחקר בינתחומי של רגשות, על מקורות הפחד: "יש הסבורים, כמו הפסיכולוג הבריטי ג'פרי גריי, שחלק מהצורות של הפחד (שינוי סביבתי פתאומי כגון פחד מרעש חזק, מנפילה, פחדים שמופיעים עם הזמן, כגון פחד מנחשים) הם מולדים. אחרים, כמובן, הם נרכשים או נלמדים בהתאם לנסיבות".
- איך מודדים את הפחד?
"ההבדל בין פחד נורמטיבי לכזה שגורם לסטייה חריגה זה העוצמה ועיתוי התגובה. אם אדם רואה ג'וק ומנסה לנפנף אותו, זה תגובה נורמלית. אבל אם הוא בורח מהמקום ולא יוצא מהבית יומיים, זה כבר חרדה. גם תגובה שלא במקום, זו אינדיקציה שיש משהו לא תקין. אם כלב הריח אותך, ויש לך פעימות לב לחמש דקות, זה בסדר. אבל אם אדם לא מוכן לצאת מהבית אחר כך, זה לא מותאם. השאלה היא באיזו מידה התגובה פרופורציונית יחסית לציפייה".
- מה קובע מה כן ומה לא פרופורציונלי?
"תגובות מותנות חברה ותרבות. הנורמה נקבעת לפי הרוב, ולכל תרבות יש דרכי ביטוי ועוצמות אחרות. אם הביטוי חורג מהנורמות המקובלות, זו עוד אינדיקציה. ויש עוד כלים לאנשי מקצוע".
- ואיך האדם הפשוט יכול לדעת?
"קודם כל, הוא בעצמו מרגיש שעבר את הגבול. שנית, אחרים אומרים לו שההתנהגות שלו לא נורמטיבית. זה שילד לא הולך שבועיים לבית ספר כי הוא פוחד לסכם מספרים, זה מראה על חרדה ממתמטיקה, פוביה מבית ספר".
- מה זו פוביה?
"פוביה היא בדרך כלל פחד מאובייקט ספציפי בסביבה, שהוא פחד דיספרופורציונלי. אנשים עם פוביה נכנסים לפאניקה כשהם רואים את האובייקט, ויש להם סדרה של סימפטומים, כמו הלמות לב, הזעה מיותרת, תחושה של הצפה רגשית לפעמים על סף עילפון".
- כל פחד יכול להפוך לפוביה?
"כן. יש שפוביות שכיחות יותר: פוביה שקשורה למקומות גבוהים, פתוחים, ג'וקים, עכברים".
- ובחזרה לג'וק. מה הקשר בין להיגעל ללפחד?
"גועל נובע מרצון הגוף לשמור על עצמו מנזק. אם הג'וק היה נכנס לפה והיינו אוכלים אותו, זה לא היה מזין באופן מיוחד, והיינו מרגישים גועל".
- פחדים מתחזקים עם השנים?
"יש כאלה שנחלשים מאוד: מחושך, מיצורים דמיוניים, מג'וקים, כי לומדים יותר את הסביבה, מה מזיק ומה לא. ויש כאלה שמתחזקים: כל מה שכרוך במערכות יחסים אינטימיות. זו פונקציה של הצורך לקיים את המערכות, וקשור בדפוסי התקשרות בגיל מוקדם".