פרוש נקם בליצמן - גפני הוא יו"ר ועדת הכספים
אחרי חתימת ההסכם הקואליציוני התיישבו חמשת חברי יהדות התורה לאייש את התפקידים. החלטתו המפתיעה של פרוש לתמוך בגפני, על רקע הבחירות בירושלים, הרתיחה את ליצמן. אז מי ימונה לאחראי על מערכת הבריאות? אולי אליעזר מוזס
ממשלת נתניהו השנייה בקושי בת יום, והבוקר (יום ד') כבר הספיקה לצמוח. אחרי שאתמול סוכם סופית ההסכם הקואליציוני עם יהדות התורה, הוא נחתם והוגש רשמית לכנסת (לקריאת הנוסח המלא). מה שהיה פחות צפויה הוא הדרמה הגדולה שהתפתחה במאבק הפנימי על איוש התפקידים בהם זכתה המפלגה החרדית.
חבר הכנסת משה גפני, נציג דגל התורה, הוא יושב הראש הבא של ועדת הכספים - לאחר שגבר בהצבעת חמשת חברי הסיעה על מנהיג אגודת ישראל, יעקב ליצמן. ההכרעה נפלה בעקבות החלטתו המפתיעה של ח"כ מאיר פרוש מאגודת ישראל לתמוך דווקא בגפני. בתום ההצבעה עזב ליצמן בכעס את חדר הישיבות בכנסת.
ליצמן וגפני הכריזו שניהם בימים האחרונים שלא יסכימו לוותר על ראשות הוועדה היוקרתית - גם לא תמורת כהונה כסגן שר הבריאות. מקורב לליצמן אמר ל-ynet לאחר ההכרעה: "הוא לא לוקח אף תפקיד אחר, זה עניין עקרוני".
אלקין (במרכז) וח"כי יהדות התורה חותמים על ההסכם (צילום: גיל יוחנן)
בשל רוב של שלושה מול שניים בסיעה לטובת אגודת ישראל, נראה היה שדרכו של ליצמן לתפקיד סלולה. אך ברקע עמדה הטינה בלבו של לשון המאזניים, הרב מאיר פרוש,
שהפסיד לפני מספר חודשים בבחירות לראשות העיר ירושלים לאחר שחסידי גור נמנעו מלהצביע בעבורו, לפי הוראת ליצמן. חלקם אף הגדילו ותמכו במועמד החילוני ניר ברקת.
כעת באה שעת הנקמה של פרוש. הנימוק הרשמי שלו היה כי הגיע תורה של סיעת דגל התורה לקבל זכות ראשונים על בחירת התפקיד, לאחר שמאז ומתמיד זכתה סיעת אגודת ישראל בפריבילגיה זו.
אליעזר מוזס ירוויח מן ההפקר?
לפני כן, הכל נראו שמחים הרבה יותר כשחתמו על ההסכם. מטעם הליכוד חתם יו"ר הקואליציה הטרי, ח"כ זאב אלקין, ומנגד חמשת אנשי יהדות התורה. ההסכם כולל מינוי סגן שר במשרד החינוך וסגן שר במשרד הבריאות - בלא שר מעליו. בנוסף לראשות ועדת הכספים, תקבל המפלגה את ראשות הוועדה לפניות הציבור, למשך חצי מהקדנציה.
עדיין לא ברור מי יכהן כסגן שר הבריאות, שלפי ההסכם אמור לפעול מטעם נתניהו בכל ענייני המשרד וגם לשבת בישיבות ממשלה העוסקות בנושאים קשורים. לליצמן הבכיר זכות לדרוש את התפקיד, אך הצהרתו והצהרת מקורבו מקרבים לתפקיד את ח"כ אליעזר מוזס (אגודת ישראל). מוזס, אגב, נמנע בהצבעה הפנימית על ראשות הוועדה, לאחר שהבין את כוונותיו של פרוש.
אפשרות סבירה נוספת היא שכעת, בניסיון לפצות את ליצמן על ההפסד הצורם והעוול שלדעתו נגרם לו, יכשירו בפניו האדמו"רים והרבנים את האפשרות לכהן כשר במשרה מלאה.
הגיור: התקבלה פשרת הרב עמאר
בנושא דת ומדינה נקבע בהסכם הקואליציוני כי לא תקודם ולא תאושר חקיקה פרטית אשר יהיה בה שינוי בסטטוס קוו, ואם תוגש הצעה כזו יצביעו כל חברי סיעות הקואליציה על פי ההסכם הקואליציוני - נגדה.
באשר לנושא הגיור, סוכם על קבלת הפשרה שהציע הרב הראשי הספרדי, שלמה עמאר. לאחר שבסיכומים עם ישראל ביתנו נקבע שרבני ערים יזכו לסמכות גיור, ויוכלו למעשה להקל בדרישות המחמירות של הרבנות הראשית - עמאר הציע להעניק את הסמכות, אך לשמור על פיקוח הרבנות הראשית.
עוד כולל ההסכם הקואליציוני התחייבות לפיה ראש הממשלה ימנה צוות מקצועי לבחינת טענות בדבר קיפוח של מערכת בתי הדין הרבניים לעומת מערכת בתי המשפט.
בנושא חינוך נקבע כי יישמרו עצמאותו, מעמדו הייחודי ותקצובו היחסי של החינוך החרדי על כל סוגיו במערכת החינוך הכללי, וכן כי הממשלה תפעל להסדיר את מעמדו של החינוך החרדי על כל סוגיו וגיליו בחוק.
ולמרות ההישגים - לאור הקרע שנוצר כעת, ייתכנו קשיים בתיאום העמדות ובשיתוף הפעולה בין חברי המפלגה במהלך הקדנציה הקרובה. נראה שהמלחמה הפנימית רק בחיתוליה.