לקראת פסגת ה-G20: אובמה קורא לאחדות
נשיא ארה"ב, בהופעתו הראשונה כנשיא על הבמה העולמית, אמר כי הוא מגיע "להקשיב, לא להרצות, אבל גם להנהיג ולדחוף לאחדות". מנגד, קנצלרית גרמניה ונשיא צרפת קוראים לקבלת החלטות קונקרטיות לגבי רפורמה ברגולציה, וסרקוזי אף אומר כי אינו רוצה חלק ב"פשרות כוזבות" או "קונצנזוס עמום"
לקראת פסגת ה-G20: נשיא ארה"ב ברק אובמה מבקש לגייס את העולם להתמודדות עם המשבר. אובמה עולה על הבמה העולמית בפעם הראשונה כנשיא, ולדבריו, הוא מגיע כדי "להקשיב, ולא להרצות - אבל גם כדי להנהיג ולדחוף לאחדות. אנחנו יכולים לעמוד במשבר הזה רק ביחד".
- מנהיגי אירופה קוראים להגדלת הרגולציה
לדברי אובמה, המדינות צריכות לעודד צמיחה ולעבוד יחדיו על רפורמה ברגולציה, ולא לפעול בצורה של פרוטקציוניזם (הגנה על תעשיות מקומיות)
ולחזור על שגיאות נוספות שגרמו להעמקת השפל הגדול. "זוהי טעות שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לחזור עליה", אמר אובמה במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון.
"אל תטעו, אנחנו עומדים בפני המשבר הכלכלי החמור ביותר מאז מלחמת העולם השניה. הקשרים הכלכליים בין המדינות היום הם כל כך הדוקים, ולכן אנחנו יכולים לעמוד באתגר הזה רק ביחד", אמר הנשיא אובמה. לדבריו, ארה"ב אינה יכולה לשאת בכל האחריות ליצירה של צמיחה חדשה. ארה"ב תצטרך להתמודד עם הגירעונות העצומים שלה, ולמרות שהעולם התרגל לראות בה "צרכנית רעבתנית", זה יצטרך להשתנות, אמר אובמה.
גם בראון, שמארח את הפסגה, ניסה להדגיש את הקונצנזוס, ואמר במסיבת העיתונאים כי "אנחנו נמצאים שעות ספורות, לדעתי, לפני הסכמה על תוכנית גלובלית להתאוששות ורפורמה כלכלית".
אובמה ובראון במסיבת עיתונאים. היום, לונדון (צילום: AFP)
סרקוזי ומרקל דורשים החלטות קונקרטיות
לעומתם, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נקטו דווקא בקו קשוח לגבי הפסגה. סרקוזי הביע חוסר שביעות רצון מהאופן שבו מתעצבת הפסגה, והזהיר כי הוא מעדיף להסתכן במחלוקת ציבורית מאשר לקבל קונצנזוס עמום או "פשרה כוזבת". לדברי סרקוזי, "כישלון אינו אופציה. העולם לא יבין את זה וההיסטוריה לא תסלח לנו על זה".
מרקל אמרה כי היא תומכת בעמדתו של סרקוזי, וכי היא מתכוונת לוודא שהפסגה תגיע להחלטות קונקרטיות. מרקל דוחקת בקבוצה להתמקד ברפורמה ברגולציה, ולא בהגדלת ההוצאה הציבורית. מנהיגי גרמניה וצרפת אומרים שאינם רוצים שענייני ההוצאה הציבורית יסיחו את הדעת מהצורך להגדיל את הרגולציה ולרסן את העודפים בשווקים הפיננסיים.
יפן, מצידה, מתחה ביקורת על העמדה הגרמנית. ראש ממשלת יפן טארו אסו אמר שגרמניה אינה מבינה את חשיבותם של התמריצים הפיסקלים.
פסגת ה-G20 נפתחת היום בלילה בארוחת ערב חגיגית. אלפי מפגינים החלו להתכנס במרכז לונדון כדי למחות נגד הפסגה. המשטרה נערכת למניעת אלימות מצד המפגינים בכוחות מתוגברים - 2,500 שוטרים נפרסו ברחבי לונדון כדי להגן על המנהיגים המגיעים.
בפסגה משתתפים נציגים משבע המדינות המתועשות - בריטניה, קנדה, צרפת, איטליה, יפן, גרמניה וארה"ב, וכן נציגים מארגנטינה, אוסטרליה, סין, הודו, אינדונזיה, מקסיקו, רוסיה, סעודיה, דרום אפריקה, דרום קוריאה וטורקיה. האיחוד האירופי נחשב לחבר ה-20 בקבוצה.