שתף קטע נבחר

 

נאט"ו מתרחבת לבלקן: אלבניה וקרואטיה צורפו

אחרי שסלובניה הגישה ביום שני את המסמכים המאשררים את צירופה של קרואטיה לברית הצפון-אטלנטית, נסללה הדרך להרחבתה של נאט"ו בשתי החברות נוספות. צירופן של שתי המדינות צוין היום בטקס חגיגי בוושינגטון - שבו הביע שגריר קרואטיה נכונות לשגר חיילים לאפגניסטן

קרואטיה ואלבניה הפכו היום (ד') לשתי החברות החדשות שהצטרפו לברית הצפון-אטלנטית נאט"ו, המונה עתה 28 מדינות. זאת, לאחר שכל מדינות הברית אישררו את צירוף החברות החדשות.

 

הרחבת הברית בשתי החברות החדשות צוינה בטקס חגיגי שנערך בוושינגטון, שהתקיים במעמד תת מזכירת המדינה האמריקנית ג'יימס סטיינברג, ובהשתתפות שגרירי שתי המדינות: אלכסנדר סלבנדה מאלבניה, וקולינדה גרבר-קיטרוביץ' מקרואטיה.

 

הליך צירופן של שתי המדינות הבלקניות לברית הסתיים השבוע, לאחר שסלובניה הגישה לבסוף את המסמכים המאשררים את צירופה של קרואטיה לברית, שבועות ספורים לאחר שאישררה את צירופה של אלבניה. "המסמכים שהגישה סלובניה משלימים את הליך האישרור של 26 המדינות החברות בברית, הדרוש בכדי לאשר סופית את צירופן של אלבניה וקרואטיה לברית", הודיעה היום מחלקת המדינה האמריקנית.

 

"אלה בשורות מאוד משמחות", אמר דובר נאט"ו ג'יימס אפתוראי. "אלבניה וקרואטיה עבדו מאוד קשה כדי לעמוד בדרישות הברית בכל הקשור לרפורמות הצבאיות והשלטוניות שהנהיגו".

 

כוחות נאט"ו פעלו בבלקנים מאז אמצע שנות התשעים, אז שוגרו אלפי כוחות לבוסניה כדי לתפקד כמשקיפי שלום לאחר מלחמת האזרחים בת ארבע השנים שהתחוללה במדינה בין הסרבים האתניים, לקרואטים ולמוסלמים, שבה נספו קרוב למאה אלף בני אדם. ב-1999, פתחה הברית במבצע הצבאי הראשון בתולדותיה, כאשר מטוסיה הפגיזו את סרביה במשך יותר מחודשיים. המבצע נועד לשים קץ למבצע הצבאי הסרבי שהוביל סלובודן מילושביץ' נגד בדלנים אלבנים במחוז קוסובו.

 

דובר נאט"ו הוסיף כי אלבניה וקרואטיה "התגברו על תקופה קשה בהיסטוריה שלהן - והפכו למדינות התורמות ליציבות האזורית ולשלום העולם. הן יהנו עתה מהביטחון הקולקטיבי שמציעה הברית, אך גם יישאו באחריות שהביטחון הקולקטיבי הזה דורש".

 

הרחבת הברית בשתי החברות החדשות תצוין גם בפסגת מנהיגי המדינות החברות בנאט"ו, שתיערך בסוף השבוע בסטרסבורג שבצרפת ובקל שבגרמניה. הכינוס גם יציין מלאות שישים שנה לברית.

 

בטקס בוושינגטון מיהר שגריר קרואטיה להכריז כי ארצו מוכנה לשגר חיילים נוספים לכוח נאט"ו המוצב באפגניסטן. כבר עתה, שיגרה קרואטיה לאפגניסטן 530 חיילים, ואילו אלבניה - 140.

 

המלחמה באפגניסטן צפויה לעמוד בראש סדר היום של הכינוס, לנוכח העובדה שלפני שבוע בלבד הכריז נשיא ארצות הברית ברק אובמה על האסטרטגיה האמריקנית החדשה לטיפול במשבר - הדורשת גם מחויבות צבאית ואזרחית גדולה יותר מצד המדינות החברות בברית.

 

הפסגה תהיה ההזדמנות הראשונה של אובמה לפנות ישירות לראשי המדינות החברות בנאט"ו ולבקש מהם לסייע

במאמצים לבלום את הטליבאן באפגניסטן. המלחמה באפגניסט היא המלחמה הקרקעית היחידה שהברית הצפון-אטלנטית הוציאה לפועל מאז שנוסדה ב-1949.

 

נושאים נוספים על סדר יומה של הפסגה - הניסיון לפתוח "דף חדש" ביחסים עם רוסיה על רקע ההתקדמות במגעים הדו-צדדיים בין וושינגטון למוסקבה על צמצום הנשק הגרעיני, הזמנתה של צרפת לפיקוד הצבאי של הברית אחרי היעדרות בת 43 שנים, והמשך קידום הדיאלוג על הרחבתה של נאט"ו מזרחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגלי גרמניה, נאט"ו והאיחוד האירופי, לקראת הפסגה
צילום: AFP
שלט בבירת אלבניה, טיראנה
צילום: רויטרס
מומלצים