שתף קטע נבחר
 

מדינות ה-G20: נזרים טריליון דולר לשווקים

המנהיגים הסכימו להעביר לקרן המטבע הבינלאומית 500 מיליארד דולר לסיוע למדינות מתקשות. המנהיגים אף הסכימו לקדם רגולציה שתגביל את שכר ומענקי הבכירים בענף הפיננסי

מנהיגי מדינות ה-G20 השיגו היום (ה') התקדמות בפסגה המתקיימת בלונדון, שמטרתה התמודדות עם המשבר הפיננסי הגרוע ביותר מאז השפל הגדול של שנות השלושים. המדינות  יזרימו טריליון דולר לקרן המטבע הבינלאומית (IMF), ולמוסדות בינלאומיים נוספים. כחלק מההסכם, כ-550 מיליארד דולר יוזרמו לקווי אשראי אותם מעניקה IMF למדינות הנזקקות לסיוע. ממסמך מסכם עולה, כי המנהיגים מעריכים שצעדי המדינות יביאו לגידול של 4% בתוצרת העולמית עד סוף 2010.

 

 

המדינות המשתתפות אף הודיעו שיקדישו 250 מיליארד דולר כדי להחיות את הסחר הבין לאומי. עוד סיכמו מנהיגי המדינות המשתתפות, לקדם רגולציה שתגביל את השכר והמענקים לבכירים בענף הפיננסי, ולפעול על מנת להקים מועצה בינלאומית ליציבות פיננסית. זאת, כשברקע פרשת הבונוסים של AIG עדיין מהדהדת. עוד נקבע, כי הפגישה הבאה תיערך ככל הנראה בחודש ספטמבר השנה, בבניין האומות המאוחדות שבניו יורק.

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר במהלך הוועידה שהפסגה היא נקודת מפנה במאמצים להצלת הכלכלה וקרא לאחדות עולמית במאבק הכלכלי. לדבריו, "אנו חייבים לפעול למען אזרחינו".

 

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר "כשהמדינות פועלות יחדיו, ביכולתן ליצור שינוי גדול יותר", והוסיף כי "זהו צעד משמעותי לקראת ההחלמה של הכלכלה העולמית".

 

שני גורמים המקורבים לדיונים אמרו, קודם לנאומו של בראון, כי צרפת וגרמניה הצליחו לשכנע את המנהיגים לתמוך ברגולציה פיננסית קשוחה יותר, כדי למנוע משברים דומים בעתיד.

 

לדברי שר האוצר הספרדי, פדרו סולבס, ההסכמות כוללות אימוץ מודל שמגמיש את תנאי הענקת ההלוואות על ידי IMF.

 

התקרבות בענייני הידוק הרגולציה

נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש ממשלת בריטניה גורדון בראון הביעו אתמול אופטימיות לגבי השגת הסכמות בנושא הרגולציה הפיננסית והבנקים המתקשים.

 

לעומתם, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הביעו פחות אופטימיות, והתעקשו כי הפסגה תתמקד בנקיטה בצעדים קונקרטיים לחיזוק הרגולציה, תוך כדי שהם מסרבים לקריאות להגדלת ההוצאות הממשלתיות.

 


מנהיגי ה-G20 בתמונה קבוצתית עם מלכת אנגליה (צילום: AFP )

 

טרם לנאומו של בראון, כבר ניכרו סימנים לפריצת דרך בפתרון המחלוקת הזו. שר הפיננסים הבריטי סטיבן טימס, שמכהן כסגן שר האוצר אליסטייר דארלינג, אמר כי השיחות שהתקיימו הבוקר כללו דיונים על מועד פרסום רשימה שחורה של מקלטי מס. סרקוזי, שאיים בימים האחרונים לעזוב את הפסגה אם לא תנוסח הצהרה חזקה בנוגע לרגולציה, אמר כי הוא מתייחס לצעדים קונקרטיים נגד מקלטי מס, קרנות גידור וסוכנויות דירוג כמינימום ההכרחי שחייב לבוא לידי פתרון בדיונים.

 

סרקוזי ומרקל דורשים מה-G20 לפרסם רשימה שחורה של מקלטי מס, ולהכריז על סנקציות נגדם בתום הפסגה היום. שני המנהיגים מבקשים גם להדק את הרגולציה על סוכנויות הדירוג וקרנות הגידור. בנוסף, ייבחנו בפסגה דרכים לנקות את מאזני הבנקים מ"נכסים רעילים" - ניירות ערך שאינם ניתנים למכירה, כמו למשל אג"ח מגובה משכנתאות - בגלל פגיעתם של נכסים אלו בשוק האשראי לצרכנים ועסקים.

 

אובמה מכיר באחריות, ומקדם אחדות

אובמה הכיר בתרומתם של כישלונות מערכת הרגולציה בארה"ב למשבר במערכת הפיננסית, אך דחק במשתתפים להתמקד בפתרונות, ואמר: "אנחנו יכולים לעמוד במשבר

הזה רק ביחד". אובמה אמר כי המחלוקות בין המשתתפים אינן גדולות כפי שהוצגו, ושיבח את מאמציהן של ממשלות אירופה להתמודד עם המשבר.

 

כמו בימים קודמים, גם היום הפגינו בלונדון אלפי אנרכיסטים, מתנגדי קפיטליזם, ארגוני איכות סביבה ואחרים באזור הבנק המרכזי האנגלי. המפגינים שיחקו משחק מונופול גדול, ואחת מהן אמרה לסוכנויות: "השאלה היא אצל מי נמצא המונופול? די ברור שה-G20 הם האליטה הפיננסית הגלובלית, ובינתיים העניים הופכים לעניים יותר". המפגינים ריססו גרפיטי על קירות הבנק המרכזי האנגלי וניפצו חלונות בבניין של רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS). המשטרה עצרה עד כה כ-86 מפגינים.


פורסם לראשונה 02/04/2009 14:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ובראון אופטימיים
צילום: רויטרס
מומלצים