האו"ם: שופט יהודי יחקור "פשעי מלחמה" בעזה
עוד משלחת חקירה מטעם המועצה לזכויות אדם תצא לעזה, בראשות ריצ'רד גולדסטון, התובע הראשי לשעבר בהאג. גולדסטון: "הופתעתי מהבקשה מכיוון שאני יהודי"
חודשיים וחצי מתום מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, באו"ם ממשיכים לחפש תשובות להרג כ-1,300 פלסטינים, וטוענים שישראל מתחמקת מחקירה. היום (ו') הוכרז על מינוי האיש שיעמוד בראש משלחת נוספת שתצא לאזור: שופט יהודי מדרום-אפריקה.
ריצ'רד גולדסטון, מי שהיה התובע הראשי של האו"ם לענייני פשעי מלחמה בבית הדין הבילנאומי בהאג - וטיפל בין היתר במשפטים שעסקו ביוגוסלביה לשעבר וברואנדה - יוביל את משלחת המשימה רמת הדרג. זאת, במסגרת החקירה עליה הורתה מועצת זכויות האדם של האו"ם עוד בינואר.
גולדסטון אמר בתגובה הצוות בראשותו לא יתמקד רק בפעולות צה"ל, אלא יחקור את "כל ההפרות של החוק הבינלאומי והחוקים ההומניטריים" - לפני ואחרי מבצע "עופרת יצוקה". "זה האינטרס של הקורבנות, מכיוון שכך הם יזכו להכרה על מה שנעשה להם. אני מקווה שזה גם האינטרסים של שני הצדדים".
השופט היהודי הוסיף כי כאשר הוזמן לעמוד בראש צוות החקירה הוא "נדהם" מכיוון שהוא יהודי. "זה מוסיף מימד נוסף לנושא", אמר גולדסטון, הקשור בעבודתו לאוניברסיטה העברית בירושלים. "יש לי עניין גדול בישראל ואני קשור לארגונים ישראליים. אני מאמין שאני יכול לבצע את המטלה הזו באופן חסר פניות".
גולדסטון התנער בעבר מהניסיון לייחס לו המלצה להעמיד לדין את ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון בעוון הטבח בסברה ושתילה בלבנון, ב-1982. לפני כמה שנים גם יזם משפט-דמה באוניברסיטת ניו יורק בנוגע לחוקיות גדר ההפרדה. בסופו "נקבע" כי לבית הדין הבינלאומי אין סמכות לדון בתביעה נגד ישראל, הזכאית להגן על עצמה בעימותים עם הפלסטינים.
לפי אותה החלטה של המועצה היושבת בז'נבה, החקירה הנוכחית תתמקד רק בקורבנות
הפלסטינים של הלחימה בת שלושת השבועות בדרום. לטענת האו"ם, ישראל סירבה לשתף פעולה עם חקירות קודמות של מועצת זכויות האדם, בטענה שהן מוטות.
לצד גולדסטון, במשלחת יהיו חברים גם הפרופסור הבריטית לזכויות אדם, כריסטין צ'ינקין; עורך הדין הפקיסטני הינה ג'ילאני; והקצין האירי בדימוס, הקולונל דזמונד טרברס.