שתף קטע נבחר

 

פסגת נאט"ו: דיונים על מינוי המזכ"ל החדש

נשיא ארצות הברית מנסה לרתום את עמיתיו באירופה למשימה באפגניסטן, בינתיים ללא הצלחה גדולה. במקביל, מתקשות המדינות להחליט על זהות המזכ"ל הבא של הברית. זאת, בשל התנגדות טורקיה למינויו של ראש ממשלת דנמרק, שכשל לטענתה בהתמודדות עם קריקטורות מוחמד

מנהיגי הברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו), המתכנסים בשטרסבורג, יערכו היום (שבת) דיונים רשמיים על האסטרטגיה הצבאית בה ינקטו באפגניסטן. זאת, לציון 60 שנה להיווסדו ובצל אי-הסכמה על זהות המזכ"ל הבא של הברית. נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אומנם הצליח לכשף אמש את באי הוועידה בנוכחותו הכריזמאטית, אך אפילו הוא לא הצליח לשכנע את 28 החברות להכריע על זהות מנהיגן הבא.

 

רוב המדינות החברות תומכות במועמדותו של ראש ממשלת דנמרק, אנדרס פוג רסמוסן, וקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אף ניסתה להגיע כבר אתמול להסכמה על מינויו בחודש יולי הקרוב. אך ניסיונות אלה נתקלו בהתנגדות מצדה של טורקיה. אנקרה זועמת עדיין על רסמוסן, שלא הטיל סנקציות על מאייר דני שלעג לנביא מוחמד, ולא סגר ערוץ טלוויזיה שהעניק פתחון פה למורדים הכורדים.

 

דובר נאט"ו, ג'יימס אפטוראי, אישר כי הסכם בנושא עוד לא הושג, אך הוסיף כי השיחות בנושא עדיין נמשכות. "אנחנו תמיד מגיעים לקונצנזוס, ונגיע אליו גם בנושא זה", אמר. "אנחנו נגיע לשם, הברית תמיד מגיעה לשם".

 

אך הנושא המרכזי בוועידה החגיגית אינו בהכרח זהות מחליפו של המזכ"ל יאפ דה הופ סחפר, אלא דווקא אפגניסטן. זוהי גם משימתו המרכזית של אובמה – שכנוע המדינות החברות להשקיע מאמץ אחרון על-מנת למגר את ארגון אל-קאעידה ולוחמיו.

 

כ-70 אלף חיילים זרים פועלים כעת במדינה, מרביתם תחת פיקוד נאט"ו. הם נלחמים במורדי הטליבאן, המטילים מורא באזורים השבטיים המבודדים הסמוכים לגבול פקיסטן. אובמה כבר הודיע כי ישגר למדינה 21 אלף חיילים נוספים, והוא שוקל שליחתם של עוד 10 אלף. במקביל, הוא פנה למדינות אירופה בבקשה שיתגברו אף הן את הכוחות – צבאיים ואזרחיים – המשוגרים לאפגניסטן.

 

כמה מדינות, בריטניה בראשן, הציעו לתגבר את הכוחות באופן זמני, על-מנת לאבטח את הבחירות לנשיאות, שייערכו בחודש אוגוסט הקרוב. אך אובמה קרא למדינות לשלוח כוחות מתוגברים לטווח ארוך יותר. זאת, בעוד מחבלי אל-קאעידה נמלטים לאזור, ומהווים איום לא רק על היציבות האפגנית, אלא גם על אירופה.

 

אובמה מאיים

"סביר להניח שמחבלי אל-קאעידה יבצעו פיגוע טרור רציני באירופה ולא בארצות הברית", איים אובמה. "אנחנו רוצים לראות יותר יכולות הגנתיות מהבחינה הזו. מדינות אירופה לא צריכות רק לסמוך על ארצות הברית שתשא בכל הנטל על כתפיה".

 

עוד אמר אובמה כי "חשוב שאירופה תבין שלמרות שאני הנשיא עכשיו, וג'ורג' בוש כבר לא הנשיא, אל-קאעידה עדיין מהווה איום. אנחנו לא יכולים להעמיד פנים שבמפני שברק חוסיין אובמה נבחר לנשיאות, פתאום הכול יהיה בסדר. זו בעיה משותפת, והיא דורשת פתרון משותף".

 

מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, אמרה כי אינה צופה שהכרעה סופית בדבר שליחת עוד כוחות תתקבל במהלך הוועידה, וציינה כי המדינות זקוקות לזמן נוסף על-מנת ללמוד את תוכנית אובמה בנושא אפגניסטן-פקיסטן, אותה הציג רק לפני שבוע. "ועידת נאט"ו היא לא כנס להשגת התחייבויות", הסבירה.

 

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אמר כי מדינתו תשלח יותר מדריכי משטרה וכוחות סיוע לאפגניסטן. מרקל, לא התחייבה למספר חיילים או לסוגם, אך אמרה כי מדינתה מעוניינת לשאת אף היא בעול האחריות על הנעשה באפגניסטן. איטליה, פולין, קנדה ודנמרק הודיעו כי הן שוקלות את עמדתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה וסרקוזי. איך זה ייגמר?
צילום: רויטרס
מומלצים