שתף קטע נבחר

 

מזכ"ל נאט"ו הבא: ראש ממשלת דנמרק

אחרי דיונים ארוכים הצליחו מנהיגי נאט"ו לסלול את דרכו של אנדרס פוג רסמוסן לתפקיד הבכיר ביותר בברית הצפון-אטלנטית. טורקיה התנגדה למינויו של רסמוסן בשל האופן שבו טיפל בפרשת איורי מוחמד ובשל פתרון הפה שהעניק לכורדים בארצו

28 חברות נאט"ו הצביעו בצהריים (שבת) פה אחד בעד מינויו של ראש ממשלת דנמרק, אנדרס פוג רסמוסן, לתפקיד מזכ"ל הברית הצפון-אטלנטית. מינויו של רסמוסן התאפשר לאחר שטורקיה הסירה את התנגדותה למינוי. ראש ממשלת דנמרק ייכנס לתפקידו החדש ב-1 באוגוסט. כמו כן הוסכם לשגר עוד 5,000 חיילים לאפגניסטן.

 

המזכ"ל היוצא, יאפ דה הופ סחפר, אמר במסיבת עיתונאים שקיים עם רסמוסן בשטרסבורג: "נערכו דיונים במהלך 36 השעות האחרונות, אך העובדה שאנו עומדים כאן זה לצד זה עכשיו, אומרת שמצאנו פיתרון גם לחששות של טורקיה. כולנו מסכימים על המינוי פה אחד".

 

"יש לי את הכבוד הרב להתמנות לתפקיד מזכ"ל נאט"ו הבא. אעשה ככל שביכולתי כדי להצדיק את האמון שניתן בי על-ידי עמיתיי", אמר ראש ממשלת דנמרק במסיבת העיתונאים. הוא ציין כי בכוונתנו לפרוש בתוך כמה ימים מתפקידו והציע לשר האוצר, לארס לוקה רסמוסן, להחליף אותו.


חילופי גברי בנאט"ו. סחפר ורסמוסן (צילום: AFP) 

 

מועמדותו של רסמוסן היתה שנויה במחלוקת, בשל האופן שבו טיפל בפרשת פרסום איורי הנביא מוחמד בעיתון דני ב-2006. הפרשה הובילה לגל הפגנות מוסלמים בדנמרק, באירופה ובמקומות אחרים בעולם. לטענת אנקרה, רסמוסן לא הטיל סנקציות על העיתון שלעג לנביא וגם לא סגר ערוץ טלוויזיה שהעניק פתחון פה למורדים הכורדים.

 

במהלך 48 השעות האחרונות ניהלו מנהיגי אירופה ובהם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, מאמצים קדחתיים כדי לשכנע את ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, להסכים למינויו של רסמוסן. נשיא ארה"ב דן בנושא עם נשיא טורקיה, עבדאללה גול.

 

ארדואן אמר במסיבת עיתונאים כי טורקיה הסירה את התנגדותה, לאחר שבקשתה למנות יועץ טורקי לרסמוסן וקצינים בכירים בפיקוד נאט"ו - נענו בחיוב. בנוסף, אמר ארדואן כי התקבלו דרישותיה של אנקרה בכל הנוגע ערוץ הטלוויזיה הכורדי. לדבריו, אובמה היה מעורב מאוד במגעים להשגת פיתרון.

 

עוד 5,000 חיילים לאפגניסטן

למעט סוגיית מינוי המזכ"ל הבא, עמדו במרכז דיוני נאט"ו בסוף השבוע החגיגות לציון 60 שנה להקמת הברית, לצד הצורך הדחוף בגיבוש אסטרטגיה צבאית חדשה באפגניסטן. הבית הלבן הודיע כי מנהיגי נאט"ו הסכימו על תגבורת של 5,000 חיילים לכוח המונה כ-70 אלף חיילים. נאט"ו הוא הכוח המרכזי הנלחם במורדי הטליבאן, המטילים מורא באזורים השבטיים המבודדים הסמוכים לגבול פקיסטן.


מרקל, סחפר, רסמוסן וסרקוזי (צילום: רויטרס)

 

כוח התגבור יעסוק באימון המשטרה הלאומית האפגנית ויסייע לה בהשלטת סדר וביטחון ברחבי המדינה לקראת הבחירות לנשיאות בחודש אוגוסט הקרוב. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר כי בריטניה תתרום 900 חיילים, גרמניה וספרד - 600 וכוחות נוספים יגיעו מצרפת ואיטליה.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כבר הודיע כי ישגר לאפגניסטן 21 אלף חיילים נוספים, והוא שוקל שליחתם של עשרת אלפים נוספים. כמה מדינות, בריטניה בראשן, הציעו לתגבר את הכוחות באופן זמני, על-מנת לאבטח את הבחירות לנשיאות אפגניסטן, שייערכו בחודש אוגוסט הקרוב. אך אובמה קרא למדינות לשלוח כוחות מתוגברים לטווח ארוך יותר. 


הפגנות נגד כינוס נאט"ו בשטרסבורג (צילום: AFP)

 

אתמול אמר אובמה כי נאט"ו איננה יכולה לאפשר מירוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון. "אנחנו לא רוצים להיות פטרונים של אירופה, אלא שותפים שלה.

 ככל שיש יותר יכולת הגנה לאירופה, כך אנחנו נוכל יותר לתאם את עמדותינו", הוסיף אובמה והודה לנשיא צרפת: "צרפת היתה בת הברית הראשונה של ארה"ב. ללא הנהגתו של סרקוזי הוועידה הזו לא היתה מתקיימת באופן הזה ולא היינו דנים בנושאי אפגניסטן, איראן ורוסיה".

 

בתוך כך, נמשכו גם היום המהומות וההפגנות סביב פסגת נאט"ו. לפחות 50 בני אדם נפצעו במהלך מהומות שפרצו מחוץ לאולם הוועידה בין כוחות משטרה למפגינים המתנגדים לנאט"ו. המפגינים הציתו עמדה שציינה בעבר את גבול צרפת-גרמניה ושוטרים ירו לעברם גז מדמיע ורימוני הלם.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רסמוסן. טורקיה התרצתה
צילום: רויטרס
דיונים ארוכים. סחפר
צילום: רויטרס
מומלצים