אובמה: פיונגיאנג שברה את החוקים, צריך להגיב
שעות ספורות לאחר שפיונגיאנג המרתה את פי הקהילה הבינלאומית וביצעה ניסוי בשיגור טיל, קרא נשיא ארה"ב לעולם להתאחד ולהגיב. בנאום שנשא בפראג, הבטיח לערוך כינוס בינלאומי עד סוף השנה כדי לדון בפירוק הנשק הגרעיני בעולם, והבהיר כי כל עוד נשקף איום מאיראן, ימשיך בתוכניות להצבת טילים באירופה
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, גינה היום (א') בחריפות את ניסוי הטיל שביצעה צפון קוריאה ודרש מהקהילה הבינלאומית להתאחד ולהגיב. "צפון קוריאה שברה את החוקים", הכריז הנשיא האמריקני בנאום שנשא בפני קהל של אלפים בעיר פראג, "ועכשיו הזמן לתגובה בינלאומית חזקה". הוא ציין כי הניסוי מדגיש את הצורך להתאחד ולהיאבק בהפצת נשק גרעיני.
נאומו של אובמה בפראג - לשם הגיע כדי להיוועד עם ראשי האיחוד האירופי, שצ'כיה היא נשיאתו התורנית - הוקדש מראש לדיון בסוגיית הפירוק מנשק גרעיני ונועד להיות אחד מרגעי השיא במסעו הראשון לאירופה כנשיא ארה"ב. עם זאת הוא נאלץ לעמוד בצילו של הניסוי בשיגור הטיל שביצעה צפון קוריאה הבוקר.
אובמה נואם בפראג. יערוך כינוס בינלאומי על פירוק הגרעין (צילום: AP)
אובמה דרש ממועצת הביטחון של האו"ם, שתתכנס היום לדיון חירום כדי לדון בשיגור הטיל, לפרסם "מסר תקיף" לפיונגיאנג, בעקבות ניסוי הטילים שאותו כינה "פרובוקטיבי". "אני חושב שהם עשו מעשה פרובוקטיבי היוצר אי-יציבות באזור ובעולם כולו", אמר הנשיא האמריקני. "אנחנו רוצים לעבוד עם הקהילה הבינלאומית כדי למסור להם מסר ברור".
יפעל לאשרר האמנה נגד ניסויים גרעיניים
בנאומו, טען אובמה כי עצם קיומו של הנשק הגרעיני בעולם הוא "ירושה מסוכנת ביותר" של המלחמה הקרה - והבטיח לכנס עד סוף השנה ועידה בינלאומית כדי לדון בהגנה על נשק גרעיני, צמצומו והשמדתו. "ארה"ב תנקוט צעדים משמעותיים לקראת הפיכת העולם לנקי מנשק גרעיני", אמר לקול תשואות הקהל.
הוא גם קרא לארצו לעשות מאמץ נוסף לאשרר את האמנה האוסרת על ניסויים גרעיניים - שאותה דחה הסנאט האמריקני לפני עשור. לדבריו, אישרור האמנה הוא אחד "הצעדים הקונקרטיים" שארה"ב יכולה לנקוט כדי לסייע בהגשמת מטרתה - צמצום ארסנל הנשק הגרעיני.
יותר מ-140 מדינות כבר אשררו את האמנה - אך 44 מדינות המחזיקות בטכנולוגיה גרעינית צריכות לחתום עליה ולאשררה לפני שזו תיכנס לתוקף. בינתיים, רק 35 מדינות עשו זאת. ארה"ב נמנית על תשע המדינות שמתמהמהות - לצד ישראל, סין, מצרים, הודו, אינדונזיה, איראן, צפון קוריאה ופקיסטן.
יועצו של אובמה לענייני פיקוח על הנשק, גרי סמור, הודה כי בלתי אפשרי לחסל את הארסנל הגרעיני העולמי, אך הוסיף כי אובמה מתכוון לנקוט צעדים מעשיים כדי להמחיש את רצינותו להגשים את המטרה - ובכדי לשפר את עמדת המיקוח של ארה"ב בהתמודדות עם תוכניות הגרעין השנויות במחלוקת של מדינות כמו איראן וצפון קוריאה.
טילים יוצבו באירופה כל עוד איראן מהווה איום
בדבריו, התייחס אובמה לצורך בסולידריות בינלאומית כדי להתמודד עם האתגרים הניצבים בפני העולם - המשבר הכלכלי, ההתחממות הגלובלית, והאיומים הנשקפים לשלומו של העולם. הוא הבהיר כי לפי שעה מתכוונת ארה"ב להמשיך בתוכניתה להציב עשר סוללות טילי יירוט בפולין ומכ"ם רב עוצמה בצ'כיה, כל עוד איראן מהווה איום. התוכנית מעוררת התנגדות רבה ברוסיה - והיא אחד הגורמים להידרדרות ביחסים בין שתי המדינות.
אובמה ורעייתו, הבוקר בפראג. הניסוי האפיל על הנאום (צילום: רויטרס)
"כל עוד האיום מאיראן עדיין בעינו - נמשיך בתוכניתנו להצבת המערכת להגנה מפני טילים", אמר אובמה. "אם האיום האיראני יוסר - יהיה לנו בסיס חזק יותר לביטחון, והצורך להצבת טילים באירופה יוסר".
רוב הצ'כים מתנגדים לתוכנית להצבת המכ"ם בשטחה - והאופוזיציה הסוציאליסטית במדינה טענה כי הצבת המכ"ם יהפוך את המדינה המרכז אירופית למטרה לתקיפה - ולא יגן עליה. עם זאת, ממשלת צ'כיה היוצאת תומכת בתוכנית, שלטענתה
חיונית בנטרול השפעתה המתמשכת של רוסיה על האגף המזרחי של אירופה. ממשרד החוץ הצ'כי נמסר כי דבריו של אובמה מחזקים את התפיסה שיש צורך במערכת ההגנה מפני טילים.
מוסקבה האשימה את וושינגטון כי הצבת מערכת ההגנה בצ'כיה ופולין היא ניסיון להתערב בתחום השפעתה ולאיים על ביטחונה. היא אף איימה להפנות טילים גרעיניים לעבר פולין וורשה, וכן להציב טילים קצרי טווח במובלעת המערבית קלינינגרד.