שתף קטע נבחר

הטיל הצפון-קוריאני: אין החלטה במועצת הביטחון

שעות אחרי שיגור הטיל הצפון קוריאני, שלטענת המשטר הקומוניסטי נועד לשלוח לוויין לחלל, התכנסה מועצת הביטחון לדיון חירום בדרכי התגובה. רוסיה וסין איימו בהטלת וטו על החלטה תגובה והדיון התפזר ללא החלטות מעשיות

15 חברות מועצת הביטחון של האו"ם התכנסו אמש (יום א') בניו-יורק לדיון חירום בדרכי התגובה לשיגור הרקטה הצפון קוריאנית ארוכת הטווח. ארה"ב והאיחוד האירופי הבהירו כי הן מעוניינות בתגובה תקיפה, ואולם סין ורוסיה קראו לאיפוק, והבהירו כי יטילו וטו על כל החלטה הכוללת הטלת סנקציות חדשות נגד המדינה הקומוניסטית המתבודדת. לאחר כשלוש שעות הסתיים הדיון ללא החלטות מעשיות.

 

שיגור הטיל של צפון קוריאה - כל העדכונים ב-ynet:

 

"חברות המועצה הסכימו להמשיך בדיונים על התגובה הראויה לאור דחיפותו של העניין", אמר הנשיא התורן של מועצת הביטחון, שגריר מקסיקו קלוד הלר. שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, אמרה בצאתה כי בישיבה הושמעו הצהרות חזקות של דאגה. "ארה"ב הבהירה ששיגור הטיל הוא הפרה ברורה של החלטת מועצת הבטחון, המחייבת תגובה חזקה של המועצה. נמשיך בהתייעצויות בתוך המועצה ומחוצה לה לקבלת החלטה משמעותית".

 

שגריר יפן באו"ם, יקיו טוסוקו, שביקש את קיום הדיון הדחוף, אמר לכתבים שהירי הצפון-קוריאני היה איום ישיר על יפן. "צריך להפסיק את איום הגרעין והטילים הבליסטיים של צפון-קוריאה. זו הפרה ברורה של החלטת מועצת הביטחון", אמר טוסוקו וציין כי טוקיו, כמו המדינות האחרות, מעוניינת בחידוש שיחות הרב צדדיות, אולם צפון-קוריאה היא זו שרוצה בעימות והמתיחות.

 

מוקדם יותר, קרא מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לצפון קוריאה לשוב לשיחות הרב-צדדיות בהשתתפות ארה"ב, סין, יפן, רוסיה צפון ודרום-קוריאה. מומחים סבורים כי השיגור נועד כניסוי לטיל בליסטי שתוכנן באופן שייאפשר לו לשאת ראש קרב עד למדינת אלסקה בארה"ב. עם זאת, תיאורטית יכול המשטר להשתמש ברקטה מסוג טייפודונג-2 גם לשיגור לוויינים לחלל.

 

פיונגיאנג, שכבר ערכה בעבר ניסוי של נשק גרעיני והשעתה את השיחות הרב-צדדיות על פירוק תוכניתה הגרעינית, טענה כי שיגרה באמצעות הרקטה לוויין לחלל, שמקיף עתה את כדור הארץ ומשדר שירים "מהפכניים". מנגד הודיעו צבא ארה"ב ודרום קוריאה כי במסגרת השיגור לא הצליחו הצפון קוריאנים להפעיל לווין חדש.

 

מומחים העריכו כי השיגור נועד לחזק את מעמדו של הרודן השולט בצפון קוריאה, קים ג'ונג-איל, אחרי ששבץ שבו לקה באוגוסט שעבר הוביל לספקולציות על יכולתו לשלוט במדינה הענייה. סוכנות הידיעות הצפון-קוריאנית הרשמית דיווחה כי הוא נכח באתר השיגור ופיקח עליו מקרוב ממרכז הבקרה.

 

השגריר הצרפתי: מצפים לגינוי

עוד לפני הדיון, שנערך בדלתיים סגורות, קרא שגריר צרפת באו"ם, ז'אן-מוריס ריפר, לכל החברות להתאחד ולבקר את פיונגיאנג. "אנו מצפים מהמועצה לגנות פה אחד את מה שאירע", אמר ריפר לעיתונאים. דיפלומטים במועצת הביטחון דיווחו על שיחות טלפון ופגישות בהולות שנערכו לקראת הכינוס, במהלכן ניסו המשלחות של ארה"ב ויפן ובעלות בריתן לשכנע את רוסיה וסין בנחיצותו של גינוי תקיף למהלך הצפון-קוריאני.

 

עם זאת, בסין לא שוכנעו כי אכן מדובר בשיגור שמהווה הפרה שכזו ושר החוץ הסיני יאנג ג'יצ'י קרא לארה"ב, רוסיה, יפן ודרום-קוריאה לדון בנושא. "על כל הצדדים להביט בתמונה הגדולה ולהימנע מנקיטת פעולות שעלולות להביא להסלמה נוספת של המצב", נכתב בהודעה שפרסם. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, קרא אף הוא לקהילה הבינלאומית להפגין "גישה מאוזנת וזהירה" בהתייעצויות בנושא.


פורסם לראשונה 05/04/2009 22:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מועצת הביטחון של האו"ם. ארכיון
צילום: AP
שיגור הטיל הצפון קוריאני, היום
צילום: רויטרס
אובמה ולי - מעוניינים בתגובה תקיפה
צילום: AP
מומלצים