החיפושים אחר הישראלי: "מרימים אבן אבן"
"התהליך איטי וזה עלול לקחת כמה ימים", אמר ל-ynet הקונסול ברומא - בעקבות רעש האדמה בו נהרגו יותר ממאה בני אדם. בניין המעונות שבו התגורר חוסיין חמדה קרס, אך משפחתו לא מאבדת תקווה. כתב "ידיעות אחרונות" מדווח מהעיר החרבה
אחרי רדת החשכה, באיטליה עדיין מנסים למצוא תחת ההריסות ניצולים מרעש האדמה העז שפקד לפנות בוקר (יום ב') את המדינה. בין הנעדרים גם הסטודנט הישראלי חוסיין חמדה, בן 23 מכאבול שבצפון הארץ. "בניין המעונות שבו הוא התגורר קרס. כוחות ההצלה עוברים עכשיו אבן אבן. התהליך איטי וזה עלול לקחת כמה ימים", אמר ל-ynet קונסול ישראל ברומא, עופר מזר.
כתוצאה מרעידת האדמה - בעוצמה של 6.3 בסולם ריכטר - נהרגו כ-150 בני אדם, והמניין עלול לעלות. יותר מ-1,500 נפצעו, ועשרות אלפי אנשים איבדו את בתיהם.
איטליה רעדה: כל הדיווחים ב-ynet
- ישראלי בלב הרעש: עברנו סיוט, העיר משותקת
- הבן שלח SMS מאיטליה: "אבא אני חי"
- ניצול: האזור כולו נעשה שטוח
- ברלוסקוני: איש מנפגעי רעש האדמה לא יופקר
העיר העתיקה בל'אקווילה היא כעת עיר רפאים. 30 אלף התושבים עזבו את ביתם, חלקם לאוהלים וחלקם לאוויר הפתוח - מחשש לרעידות אדמה נוספות. במקרה כזה, בתים שנפגעו ונסדקו עשויים להתמוטט כליל.
בד בבד נמשכים ניסיונות החילוץ. עיקר הבעיה של כוחות הביטחון והמחלצים הוא לזהות היכן למקד את המאמץ, איפה בדיוק נמצאים נעדרים. סירנות האמבולנסים נשמעות, והכבאים נעזרים גם בכלבים.
מחוץ לבניין המעונות ההרוס בחלקו הגדול, צעירים מחו דמעות והתחבקו כשהם עטופים בשמיכות - חלקם עדיין בבגדים בהם הלכו אמש לישון. "הצלחנו לברוח עם סטודנטים אחרים, אבל היינו צריכים לחמוק דרך חור במדרגות, בזמן שכל הרצפה התמוטטה", סיפר לסוכנות הידיעות AP הסטודנט לואיג'י אלפונסי כשהוא בוכה וידיו רועדות. "הייתי במיטה ונראה היה שזה לעולם לא ייגמר. שמעתי את קירות הבניין נופלים סביבי, מים השפריצו מהצינורות".
האיטלקים מארחים את הניצולים הישראלים
בביתו של חמדה בכאבול שבגליל, ממתינים בחרדה לכל בדל מידע, ולא מאבדים תקווה. "משבע בבוקר אנחנו מנסים לטלפן אליו", אמרה אמו, סנה.
"הפעם האחרונה שדיברנו הייתה לפני שלושה ימים. כששמעתי על הרעידה הייתה לי תחושה רעה, אבל אנחנו מקווים שיהיה טוב".
שר החוץ אביגדור ליברמן כינס אחר הצהריים בחדר המצב את אנשי המשרד המטפלים בנושא והנחה אותם לסייע בכל דרך לסטודנטים מהעיירה ל'אקווילה שניצלו. מוקדם יותר שוחח השר עם עמיתו האיטלקי פרנקו פרטיני, והציע את סיועה של ישראל ככל שיידרש.
לדברי הקונסול מזר, הוא ואנשיו דואגים להחזיר את הישראלים לארץ. "חילקנו אותם לשתי קבוצות: אחת באה איתי לרומא משם יצאו בטיסות לישראל. שאר 42 הישראלים פונו לפרוג'ה, שעתיים נסיעה מרומא, ואנחנו מחפשים להם טיסות לארץ. האיטלקים שם נותנים להם אירוח מלא חינם בבית הארחה".
"בנו כמו בימי הביניים - והמבנים קרסו"
"בהשוואה לישראל, אזור איטליה פעיל בערך פי 10 מבחינת רעשי אדמה", אמר ל-ynet ד"ר רון אבני, מומחה לרעידות אדמה מאוניברסיטת בן-גוריון. ""איטליה מצויה בגבול בין לוחות טקטוניים, וכמוה גם קפריסין, רומניה וסלובניה. הן מועדות לרעידות".
לדבריו, התמונות הזכורות ביותר מהרעידה ההרסנית הקודמת באיטליה ב-97' הן של קריסת כנסייה במהלך מיסה. "מה שלא תמיד זוכרים הוא שקריסת המבנה הייתה כתוצאה מרעש עוקב, אפטר-שוק. גם הפעם יש לצפות רעשים עוקבים", הוא מזהיר.
מנכ"ל חברת התיירות סולו-איטליה, יאיר די קסטרו, אמר כי מוקד הרעש הוא "אזור מאוד הררי ובו אינסוף עיירות היסטוריות, המזכירות את סגנון הבנייה בימי הביניים. הבנייה הזאת עמדה להם הפעם לרועץ - והמבנים קרסו".