שתף קטע נבחר

 

המכה ה-11 - עצירות: כך ניתן להשתחרר בקלות

אכלתם מצות, כעכים כשרים, עוגיות וכמובן את ארוחות החג הגדולות ואתם מתפלאים למה הבטן מתנפחת אבל יציאה אין? הנה כמה כלים שיעזרו לכם לפתור את פקק התנועה שיצרתם

במהלך כל השנה מערכת העיכול שלנו נאלצת להתמודד עם הקושיות שאנחנו מטילים עליה - ארוחות גדולות, זלילות, נשנושים וג'אנק פוד שלא עושים עימה חסד.

 

ומה נשתנה בפסח הזה? בפסח הזה כולנו מסובים, ומסובים שעות ארוכות סביב שולחן החג. אם אתם חובבי מצות בשילוב קניידלך וקרעפלך, ומהצד השני של המתרס – המצה הרטובה והאורז הלבן, צפוייה לכם יציאת מצרים קשה ומייגעת. כדי להימנע מהפקקים, כדאי להתחיל כבר עכשיו ולהקדים תרופה למכה. אני מזמינה אתכם לניקוי גוף יסודי לקראת הפסח, ולשחרור מערכת העיכול מעבדות לחירות.

 

צילום ועריכה - עמוס פרידלין

 

בטן סרבנית אינה תמיד גזירה משמיים וגם לאלו מכם הסובלים במהלך כל השנה מחוסר שיתוף פעולה עם מערכת העיכול, ומקללים נמרצות בחדרי חדרים את הקיבה העצלנית והמעי הרגיז, ישנה תקווה. מחקרים מצאו שניתן לערוך שינוי משמעותי בסיוע סיבים, מים וספורט.

 

לא לקלף ירקות ופירות 

לשיפור התנועה במערכת העיכול ולהקלה על המערכת, כדאי לוותר על קילוף ירקות ולאכול מאכלים העשירים באופן טבעי בסיבים תזונתיים לא מסיסים שאינם נספגים במערכת העיכול. סיבים אלו נמצאים באופן טבעי בירקות ופירות על

איפה נמצא סיבים מועילים?
מאכל גרם סיבים ב-100 גרם יחידות מזון ב-100 גרם
גרעיני פשתן טחונים 27.3 14 כפות
שקדים 12.2 75 שקדים
תמרים 8 5 תמרים
עדשים מבושלים 7.9 7 כפות
גרגרי חומוס מבושלים 7.6 5 כפות
שעועית לבנה מבושלת 7.4 6 כפות
ארטישוק 5.4 יחידה קטנה
אגסים 3.6 יחידה קטנה

קליפתם ובשקדים ואגוזים - המשחק הרישמי של החג. בהנחה שאתם מתמודדים מול הבטן גם בתקופות פחות אביביות, תשמחו אולי לאמץ לחיקכם את הדגנים המלאים - החיטה, האורז המלא והכוסמת.

 

אם מהירות אינה מטרתכם היחידה ואתם חפצים דווקא בריכוך האווירה, תוכלו להתענג על פירות ובעיקר על פירות יבשים – תמרים, שזיפים או דבלים מיובשים ועל קטניות (אם אתם נמנים על העדה המתאימה). אלו עשירים בסיבים מסיסים. מומלץ לצרוך 25-35 גרם סיבים ביום וכ"תופעת לוואי" ייתכן ותזכו לשובע ולמניעת מחלות לב וסרטן המעי הגס.

 

במהלך הסדר וחול המועד תוכלו להנות מחרוסת של תפוחים, תמרים ושקדים. בסילאן תוכלו לטבול עלי חסה רעננים במקום מצות ואת המצה הלבנה וחסרת הסיבים ניתן להחליף במצה מקמח מלא, שהיא גם טעימה יותר וגם תסייע בחסימות השונות, או לפחות לא תתקע עניינים.

 

מים

מים, מים, מים - מתכון כל כך פשוט, ועם זאת רבים מאיתנו מוצאים את השתייה קשה ליישום. שתיית מים בשילוב הסיבים מסייעת מאוד ומצליחה להקל על אלו הסובלים מעצירות ממושכת. ובוודאי לא אפתיע אתכם אם אציין שההמלצה עומדת על שתיית כ-2 ליטרים ביום. טיפ קטן שיקל על השתייה - אחסון בקבוק מים עם כמה עלי נענע, לואיזה לימונית או גרניום ריחני במקרר, יהפוך את המים לבעלי ארומה ויגביר את החשק לשתות.

 

ספורט

למי יש כוח לזוז אחרי ארוחות החג, אתם אומרים? ובכל זאת, אימון ופעילות משפרים את התזוזה הפנימית. מחקר גדול שכלל 62,000 אחיות רפואיות מצא שפעילות גופנית יומית חסכה ממחצית מהנשים את ההתמודדות עם עצירות. טיולים ואימוני כושר במהלך חול המועד יעזרו גם להיפטר מהקלוריות של ארוחות החג ועוגיות הפסח.

 

שיטות אחרות - פרוביוטיקה וסרוטונין

סרוטונין לא רק משפר את מצב הרוח אלא גם משמח את המעיים ומשפר את התנועה. מאכלים שעשירים בפחמימות וטריפ- טו-פאן כמו תמרים, בננה, גרגירי חומוס ואורז יעשו את העבודה.

 

ומי היה מאמין שאנחנו ניעזר אי פעם בחיידקים? חיידקים "ידידותיים" מהסוג הקיים ביוגורטים נמצא במחקר כמקצר תהליכים. ואולי דווקא החיידקים יביאו את הגאולה עוד לפני החג השני.

 

הפסח מביא את האביב ומאוחר יותר את הים והביקיני. אכילה של ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות בצירוף ספורט ושתייה הם לא רק הדרך הקלה להקלה אלא גם כרטיס כניסה חופשי לבגדי הקיץ. לחיי חג חירות חופשי ומשוחרר. 

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
המטרה: לצאת מכאן קלים יותר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים