יש לו חלום
הוא מכהן כרב של שני בתי כנסת אורתודוכסים בניו-יורק וה"ניוזוויק" בחר בו לרשימת 50 הרבנים המשפיעים - אחרי שקידם את היחסים בין היהודים והשחורים - אבל הרב מארק שנייר לא עוצר. היעד הבא הוא דיאלוג בינ-דתי בין המוסלמים ליהודים. ראיון
הרב מארק שנייר מכהן כרב של שני בתי כנסת אורתודוקסים מובילים במדינת ניו-יורק: ה"ניו יורק סינגוג" במנהטן וה"המפטון סינגוג" בעיירת הנופש ווסת'המפטון בלונג-איילנד. שניים שהם בעצם אחד כי ברוב ימות השנה המתפללים של שנייר נמצאים במנהטן, ואילו בקיץ הם מבלים בעיירת הנופש היוקרתית. אבל מארק שנייר, אינו מסתפק בזה.
מי שנכלל בשבוע שעבר ברשימת 50 הרבנים המשפיעם של אמריקה, של השבועון "ניוזוויק" - מוביל מגמה חדשה לפיתוח דיאלוג בין היהודים והמוסלמים בארה"ב ובעולם כולו. באמצעות "הקרן להבנה גזעית" שהקים בניו-יורק ובוושינגטון, הוא יזם בחודש נובמבר זיווג של 50 בתי כנסת ו-50 מסגדים ברחבי ארה"ב וקנדה ליום תפילה משותף ובנובמבר 2009 הוא מרחיב את היוזמה לאירופה, כשהוא אף שולח משושים לדרום אפריקה ואוסטרליה.
1.3 מיליארד מול 14 מיליון
הרב, שכתב כבר מספר ספרים ומרצה ברחבי ארה"ב ובעולם כולו בנושא הבינ-דתי, אומר בשיחה עם ynet: "פיתחנו מערכת יחסים טובה בחמישים השנים האחרונות עם הנצרות, והאתגר הגדול של המאה ה-21 הוא למצוא דרך לצמצם את חילוקי הדעות בין המוסלמים והיהודים. יש בעולם 1.3 מיליארד מוסלמים 14 מיליון יהודים. זהו אתגר קריטי".
רבי שנייר מצהיר באופטימיות כי "אנחנו מתחילים לראות כיסים של יותר קולות מתונים באיסלאם. יש מאבק בין הקיצונים לבין המתונים. זו העבודה שאנחנו עושים. אנחנו מאוד מצליחים בתוכנית שערכנו בנובמבר. בנובמבר הקרוב נביא את זה לאנגליה. אנחנו בקשר עם מנהיגים יהודים בדרום אפריקה ואוסטרליה לראות אם הם מעוניינים בתוכנית".
ומה זה נותן לנו במזרח התיכון? רבי מארק שנייר מספר על מפגשים בהם השתתף עם המלך עבדאללה, במדריד בחודש יולי ובארוחת הערב בהשתתפות הנשיא פרס, מלך סעודיה וראשי מדינות מוסלמיות בבנין האו"ם בניו-יורק בחודש נובמבר. בארוחה ההיא נאם רבי שנייר בשם היהודים. המלך עבדאללה שומר על האתרים המקודשים לאיסלאם במכה ומדינה ומבחינת רבי שנייר יש לדו-שיח איתו ולהופעות המשותפות השפעה על יחסי יהודים-מוסלמים.
שנייר יודע שמטיחים בו שהוא פנטזיונר ואיש חלומות. "אמרו עלי שאני אידיאליסט לא מציאותי, לפני עשרים שנה כשפעלתי לקדם מערכת יחסים בין השחורים והיהודים אחרי הפרעות בקראון הייטס. פעלנו אז יחד לשקם את מערכת היחסים".
בשבוע שעבר קצר רבי שנייר פירות כשהוזמן לנאום בטכס קריאת קתדרה באוניברסיטה באטלנטה על שם רבין-קינג, אבן פינה לציון היחסים המיוחדים בין מרטין לותר קינג והיהודים שתמכו בו. "עכשיו מדובר באתגר גדול הרבה יותר. מה שמעודד הוא שהנהגת הקהילות היהודיות בארה"ב JCPA קיבלה החלטה שזהו נושא בעדיפות ראשונה וקראה לחברים להתחיל לקיים דיאלוג עם המוסלמים הערים השונות בארה"ב", מספר הרב שנייר.
ומה יוצא לישראל מזה?
כיצד זה מקדם הבנה עם המוסלמים אצלנו?
"לקראת הכינוס במדריד בחודש יולי האחרון, שארגן מלך סעודיה, התברר שבין המוזמנים היה הרב דוד וייס מנטורי קרתא, שהשתתף בכינוס הכחשת השואה בטהרן. פניתי לעמיתי המוסלמי, ד"ר מוזאמיל סידיקי נשיא ‘פיקא', מועצת צפון אמריקה, שהוא גוף השיפוט המוסלמי העליון בצפון אמריקה. הוא פנה לשגריר הסעודי בוושינגטון והבהיר שלא רק שהרבנים היהודים יחרימו את האירוע אלא שגם הוא עצמו ייעדר אם הרב וייס יוזמן. ההזמנה בוטלה", מספר הרב שנייר.
בחודש שעבר הוא פנה לשגרירי עשרים מדינות מוסלמיות באו"ם כדי לקדם דיאלוג. הוא הבהיר להם שצריך לשלב ידיים. המוסלמים צריכים לפעול נגד אנטישמיות, והיהודים נגד האיסלאמופוביה. "אמרתי להם שהאידיאל הוא שבכנס דרבן הקרוב מוסלמים מתונים הם אלה שיפעלו למען נושאים יהודים ולהיפך. רבי שנייר מסכם ש"אנחנו זקוקים לידידים בעולם המוסלמי, ואנחנו מתחילים לזהות אותם".