שוב היסטוריה בוורמונט: אושרו נישואים גאים
ורמונט הייתה המדינה הראשונה שאיפשרה הסכמי זוגיות לגייז, והיום היא הפכה לרביעית בארה"ב המאפשרת נישואים גאים - הראשונה שאישרה זאת בבית הנבחרים ולא בהוראת ביהמ"ש
מדינת ורמונט הפכה הערב (יום ג') למדינה הרביעית בארצות הברית שאישרה נישואי הומואים ולסביות. זאת, לאחר שבית המחוקקים הפך את החלטת הווטו שהטיל המושל, ג'ים דאגלס, על נישואים אלה. ההחלטה עברה ברוב של 23 תומכים מול חמישה מתנגדים בסנאט, ו-100 תומכים מול 49 מתנגדים בפרלמנט. לפי חוקי ורמונט, על-מנת לבטל החלטת וטו, יש להשיג רוב של שני-שליש בכל אחד מהבתים.
ההחלטה היום התקבלה יממה אחת בלבד לאחר שדאגלס הרפובליקני חתם על הצהרת וטו. לדבריו, החוק החדש לא ייטיב עם זוגות של הומואים ולסביות, מכיוון שהוא לא יוכל לספק להם זכויות השוות לאלה של זוג הטרוסקסואלי נשוי. זאת, בשל חוקים אחרים, הן במדינה והן תחת הממשל הפדראלי, המגבילים זכויות אלה.
אין זו הפעם הראשונה בה ורמונט נחשבת לפורצת דרך בתחום זכויות האדם. לפני תשע שנים היא הייתה המדינה הראשונה בארה"ב שהעבירה חוק המאפשר איחוד אזרחי לזוגות חד-מיניים. כעת היא מצטרפת למסצ'וסטס, קונטיקט ואייווה, ומאפשרת לזוגות של הומואים ולסביות להינשא. עם זאת, בשלוש המדינות הקודמות בית המשפט היה זה שסלל את הדרך לנישואים, ואילו בוורמונט מדובר בבית הנבחרים.
מספר שלוש: איווה
העליון באיווה הכריע בעד נישואים חד-מיניים
רויטרס ו-ynet
מדובר בהחלטה לא-שגרתית, מכיוון שמדובר במדינה הממוקמת במערב התיכון השמרני. בית המשפט קבע כי הגדרת הנישואים ככאלה הנערכים בין גבר ואישה בלבד נוגדת את החוקה, וסלל את הדרך לנישואים גאים כבר בעוד 20 ימים
כאשר יושב ראש הפרלמנט, שפ סמית, הודיע על תוצאות ההצבעה, פרצו תומכי החקיקה בצעקות שמחה. בין החוגגים היה גם חבר הפרלמנט לשעבר, רוברט דוסטיס הדמוקרטי, שחגג יחד עם בן-זוגו מזה שנים רבות, צ'אק קלטקה.
"זה היה מאבק ארוך מאוד, עברו לפחות 20 שנה עד שהגענו למקום הזה", אמר דוסטיס, בעודו נזכר במאבק על הניסיון להרחיב את החוקים נגד אפליה משנת 1992, כך שיכללו הומואים ולסביות. "אני חושב שסוף-סוף, רוב האנשים בוורמונט מבינים שאנחנו זוג בדיוק כמו כל זוג אחר", הוסיף. "אנחנו טובים ורעים בדיוק כמו כל קבוצת אנשים אחרת, וכעת אני חושב שיש לנו אפשרות להוכיח את עצמנו ולקדם את חברי הקהילה".
דוסטיס סיפר כי הוא וקלטקה יחגגו 25 שנים יחדיו בחודש ספטמבר הקרוב. "האם זו הצעה?" שאל קלטקה, ונענה מייד: "כן. 25 שנים ביחד, אני חושב שהגיע הזמן שנתחתן".
קרייג בנסן, המתנגד לחקיקה וניסה ללא הצלחה ליזום החלטה שתאלץ קיום משאל-עם בנושא, אמר כי הוא מאוכזב מההחלטה. "לצד השני יש מכונה משומנת וממומנת היטב, כשכל המנהיגות הפוליטית, להוציא המושל, דחפה להצלחתו", אמר. "העובדה שההחלטה עברה ברוב קטן יחסית היא מדהימה".
מזל טוב (אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
(אילוסטרציה)
מומלצים