תאילנד: מצב חירום בבירה; משוריינים ברחובות
המהומות בתאילנד לא נרגעות. אחרי שמפגינים פוצצו את ועידת מנהיגי אסיה בפטאיה, הסתערו מתנגדי הממשלה על משרד הפנים. הממשלה הכריזה על מצב חירום בבנגקוק, וכלי רכב משוריינים זרמו לבירה כדי לסייע להשליט סדר
ממשלת תאילנד הכריזה הבוקר (א') על מצב חירום בבירה בנגקוק, יום לאחר שהמפגינים נגד הממשלה פוצצו את הפסגה האסיינית שהיתה אמורה להיפתח בסוף השבוע באתר הנופש פאטיה. מוקדם יותר היום, עצרו השלטונות בתאילנד את מי שהוביל את תנועת המחאה, וראש ממשלת תאילנד אבהיסיט וג'ג'יבה התחייב להוסיף ולפעול נגד המפגינים. למרות איומיו, המפגינים שבו והתכנסו בבירה במטרה לחדש את מאבקם.
בהודעה ששודרה בטלוויזיה הממשלתית בתאילנד, הודיעה הממשלה כי בשל ההפגנות המתמשכות, הוכרז מצב חירום בבירה בנגקוק ובאזורים הסובבים אותה. זמן קצר לאחר ההודעה הצליחו קבוצת מפגינים להיכנס לתוך משרד הפנים בבירה. עדי ראייה דיווחו כי חיילים ירו באוויר בניסיון למנוע ממפגינים רבים להסתער על המבנה. המפגינים גם השליכו חפצים לעבר מכונית שרד שיצאה מן המתחם, בחושבם שראש הממשלה יושב בתוכה. לא ברור אם באמת מדובר במכוניתו של אבהיסיט.
הצו המכריז על מצב חירום בבירה אוסר על התכנסויות של יותר מחמישה אנשים, מטיל מגבלות על כלי תקשורת ואוסר עליהם לשדר ידיעות שמסכנות את שלום הציבור, ומתיר לממשלה להזעיק את הצבא כדי שירגיע את המהומות. ואכן, זמן קצר לאחר ההכרזה על מצב החירום, נצפו משוריינים צבאיים ברחובות בנגקוק. דובר הצבא הקולונל סנסרן קייווקמנרד הבהיר כי הנוכחות הצבאית אינה מצביעה על הפיכה צבאית עתידית - אלא על ניסיון להחזיר את הסדר על כנו.
"הממשלה החליטה להטיל את מצב החירום מאחר שאנחנו רוצים להחזיר את הנורמליות למדינה", אמר אבהיסיט. "הממשלה תנסה בכל דרך למנוע נזק נוסף. אני מבקש מהעם לתמוך בממשלה כדי להשיב את הסדר על כנו במדינה", הוסיף ראש הממשלה בנאום ששודר בטלוויזיה.
מנהיג המפגינים נעצר
הבוקר הודיע מפקד משטרת תאילנד סופון פנסואה כי שוטרי משמר הגבול עצרו את אריסמן פונגרואנגרונג, שהוביל את ההפגנות שסחפו את העיר פטאיה אתמול. ראש הממשלה אבהיסיט, שההפגנות גרמו לו מבוכה רבה, הודיע כי ינקוט צעדים משפטיים מהירים נגד המפגינים, שהסתערו על אתר הנופש בפטאיה שבו אמור היה להיערך הכינוס. אבהיסיט אמר את הדברים בנאום ששודר בטלוויזיה - בשעה שבמדינה האסיינית גברו החששות כי המהומות יביאו להתגברות האלימות או להכרזה על משטר צבאי בקרוב.
משוריינים צבאיים ברחובות בנגקוק. לא הפיכה צבאית (צילום: AP)
ג'קרפוב פנקאיר, אחד ממובילי תנועת המחאה, טען כי חברי החזית המאוחדת לדמוקרטיה ונגד הדיקטטורה החלו להתאסף סביב בניין הממשלה, שם נמצא משרדו של ראש הממשלה - שהיה המוקד הקודם להפגנותיהם, שבהן דרשו את התפטרותו של אבהיסיט. "מאוחר יותר נחליט לאן לצעוד בניסיון להפעיל לחץ נוסף על הרשויות לשחרר את אריסמן", אמר ג'קרפוב.
בנאומו, הודיע ראש הממשלה כי צו מעצר אחד כבר הוצא - וכי במסגרת המאמצים לשים קץ לתנועת המחאה שגרמה לביטולו של הכינוס יוצאו צוים נוספים. אתמול נאלצו השלטונות לפנות את מנהיגי מדינות אסיה במסוקים לאחר שמאות מפגינים הסתערו על אתר הכינוס ואילצו בכוח את ראש הממשלה לבטלו.
"שלושת עד ארבעת הימים הקרובים יהיו חיוניים לממשלה כדי שזו תוכיח את יכולתה להשיב את הסדר והשלום על כנם", אמר ראש הממשלה בנאומו. "הממשלה תנקוט צעדים נגד אלה שהיו מעורבים בתקרית אתמול".
מפגינים בבנגקוק מטפסים על משוריין צבאי, הבוקר (צילום: AP)
מאמרי המערכת בעיתוני יום ראשון תקפו בחריפות את המפגינים על כך שהרסו את המוניטין הבינלאומיים של תאילנד - אך גם לא פסחו על אחריותה של הממשלה למצב. יושב ראש מועצת התיירות של תאילנד קונגקריט הירניקיט חזה כי הממשלה תפסיד לפחות 200 מיליארד באהט מאחר שהמהומות ירתיעו תיירים מלפקוד את המדינה.
המתיחות הפוליטית בתאילנד החלה מאז שהודח ראש הממשלה לשעבר טקסין צ'ינאוואט בהפיכה צבאית ב-2006. בשנה שעברה, הטילו מתנגדיו של טקסין מצור על המדינה בדרישה להדיח את בני-בריתו מהשלטון. אחרי שבית המשפט במדינה צידד במפגינים והורה לפזר את הממשלה - מונתה ממשלה המורכבת ממתנגדיו של ראש הממשלה המודח, שבראשה עומד אבהיסיט. המינוי גרם לתומכיו של טקסין לצאת בהמוניהם לרחובות, והם אלה המשתקים את המדינה עתה.