אילת: שונית האלמוגים עברה דירה
בשנת 1991 הוחלט להוריד למי החוף הצפוני באילת מכבש ישן, חלקי מנוף ועמוד חשמל כדי ליצור שונית אלמוגים מלאכותית. המטרה הייתה למשוך צוללים ולהפחית את הלחץ על השונית הטבעית. אך מעבר סירות באזור סיכל את התוכנית ולכן הוחלט להעביר את השונית למיקום חדש
18 שנים לאחר הקמתה, עברה השבוע שונית האלמוגים המלאכותית באילת למיקומה החדש - בחוף המזרחי.
ברשות הטבע והגנים, אשר השתתפו במבצע הצלילה המורכב, מקווים שהעתקת השונית תאפשר לה למלא את ייעודה המקורי: לשמש אטרקציית צלילה שתוריד את הלחץ משמורת האלמוגים ומהחופים הדרומיים באילת.
פרויקט העברת השונית נמשך כחודשיים, במהלכם הועברו גרוטאות המתכת הענקיות ששכבו על קרקעית הים למשכנן החדש. העברת המכבש הישן, חלקי המנוף ועמודי החשמל נעשתה בעדינות רבה, כדי שלא לפגוע באלמוגי האבן, האלמוגים הרכים ושושנות הים הרבות שגדלו על הגרוטאות מאז שהורדו למים בשנת 1991.
"היום ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות שאוסרות על הכנסת גרוטאות לים, אבל בשעתו החוק עוד לא היה קיים. המטרה אז הייתה להוריד את הלחץ משמורת האלמוגים", הסביר ל-ynet אבי גדליה, מנהל שמורת האלמוגים.
אז מדוע החליטו להעביר את השונית? לדברי גדליה, מיקומה מול מלון מוריה שבחוף הצפוני של אילת היה בעייתי. הוא שכן באזור בו מתקיימת פעילות שיט רבה. המעבר התדיר של סירות ויאכטות סיכן את הצוללים, והתוצאה הייתה שהאתר המרשים - 10 דונם של שונית מלאכותית בעומק 28 מטר - זכה למיעוט מבקרים. בינתיים נמשך הלחץ על השמורה הטבעית והחופים הדרומיים.
גם מנהל הספנות והנמלים, ומשטרת ישראל תמכו בהעברת השונית למיקום אחר, לאחר שבכמה מקרים נפגעו צוללים שכן צללו במקום מסירות חולפות. לא היה מנוס אלא למצוא עבור השונית המלאכותית מיקום סואן פחות.
מבצע ההעברה בוצע בשיתוף מועדון "מרינה דיוורס", עמותת "הסביבה" ועיריית אילת. "האתר החדש שנבחר - 800 מטר מזרחית לאתר הישן - הוא אזור אסור לשיט ולכן יהיה בטוח לצוללים", הדגיש גדליה. במיקומה החדש מוצבת השונית במרחק של 286 מטרים מהחוף (בתוך שטח החוף המוכרז) ובעומק של 14 מטרים מתחת לפני הים.
בסוף השבוע האחרון נפתח האתר החדש לצוללים. גדליה מקווה כי כבר בימים הקרובים יתחילו לפקוד את האזור צוללים: השונית ממוקמת עתה מול חוף הדתיים החדש. ניתן להגיע מן החוף וגם מהים - באמצעות סירות של מועדוני הצלילה.