אכזבה ביפן: רק 680 לוויתנים ניצודו השנה
עונת ציד הלוויתנים ביפן הסתיימה השבוע באופן רשמי, לאחר שספינות הצי שבו אל המדינה עם שלל נמוך מהצפוי - 679 לוויתני מינקי (גוץ) ולוויתן מצוי יחיד. לדברי הציידים, פעילי ארגון "סי שפרד" הפריעו להם וגרמו לנזקים לספינות. בארגון הסביבה האוסטרלי מבטיחים לשוב ולהגן על הלוויתנים גם בסוף השנה
אכזבה לציידי הלוויתנים היפנים: בתום עונת הציד בים האנטרקטי שנמשכה חמישה חודשים, שבו השבוע מספר ספינות של הצי היפני בחזרה למדינת האם, עם שלל נמוך מהצפוי. מסע הציד השנה לווה בהתנגשויות רבות בין הצי היפני לכ-40 פעילי ארגון הסביבה "סי שפרד" בראשות קפטן פול ווטסון, ששמו להם למטרה אחת: למנוע מספינות הצי היפני לצוד לוויתנים.
אם אשתקד צדו היפנים 551 לוויתני מינקי (גוץ) בלבד - פחות משתיכננו, השנה הם הציבו את הכוונת על 935 לוויתנים ממין מינקי ו-50 לוויתנים מצויים, שלדברי מומחים נמצאים בסכנת הכחדה.
בעקבות ההתנגשויות האלימות, טענו היפנים כי הדבר גרם לפגיעה בספינות הצי ולאי עמידה ביעדים - 679 לוויתני מינקי ולוויתן מצוי אחד ניצודו במהלך חמישה חודשים. בעבר צדו היפנים גם לוויתנים גדולי סנפיר, אך בשנה שעברה חזרו בהם ברגע האחרון נוכח ביקורת בינלאומית ולחץ כבד.
היפנים: השלל הנמוך כתוצאה מאלימות פעילי הסביבה
במהלך שלושה חודשים רדפו פעילי הסביבה מאוסטרליה אחרי ספינות הצי היפני והפריעו להם במהלך הציד. ספינת הארגון אף התנגשה פעמיים בספינות הציידים ולדברי ווטסון, בניגוד לניסיונות ההפרעה אחרים של הקבוצה, ההתנגשות לא הייתה מכוונת והיא ננקטה כדי למנוע מהיפנים להעלות פגר של לוויתן לספינה.
"השלל העונה הופחת כתוצאה מההפרעות של הפעילים", אמר שיקגי טקאייה, מדוברות סוכנות המדגה ביפן. גם נשיא התאגיד שבבעלותו ספינות הציד, זעם על כך שהנזקים נגרמו לכאורה על ידי פעילי הסביבה והאשים את הארגון בהידרדרות האלימות בים בכך שהתנגשו בשתי ספינות הצי והשליכו על הציידים בקבוקי זכוכית שהכילו חומצה.
אמנה בינלאומית שאומצה בשנת 1986, אוסרת על ציד מסחרי של לוויתנים באופן כללי. אך כמה מדינות, ויפן בראשן, ממשיכות בציד חרף הביקורת הבינלאומית. בעוד שאיסלנד או נורווגיה צדות מספר קטן של פרטים ומודות כי מדובר בציד מסחרי, יפן צדה כ-1,200 לוויתנים ממינים שונים מדי שנה, אך מתעקשת לטעון שהיא מבצעת מחקר ביולוגי המותר על פי האמנות הבינלאומיות. יפן טוענת שרק לאחר סיום המחקר נמכר הבשר בשווקים. יפן אף מקפידה שעל הספינות שלה תופיע במפורש המילה "מחקר".
עוד טוענים היפנים, בניגוד לדעת מומחים בעולם, כי רוב מיני הלוויתנים אינם בסכנת הכחדה, שאין מניעה הגיונית מלצוד אותם כפי שדגים דגים בים. הם גם דוחים את הטענות כי ציד לוויתנים שונה מציד אחר, ואומרים שהדבר אינו שונה משחיטת בקר למשל.
679 לוויתני מינקי (גוץ) ניצודו השנה (צילום: AFP)
אנשי סי שפרד: נשוב להילחם למען הלוויתנים בסוף השנה
קפטן פול ווטסון, סיפר בראיון מיוחד ל-ynet מהים האנטרקטי כי המאבק של הארגון הצליח וגרם ליפנים נזקים של עשרות מליוני דולרים. "נאלצנו לראות הפעם לראשונה ציד ממרחק אפס של חמישה לוויתני מינקי. זה מראה מחריד לראות את הים הופך לאדום בגלל התאווה לכסף, שמוצגת לכל העולם כמחקר מדעי", הוא אומר.
"הצלחנו להפריע להם במהלך הציד כשהם יורים לעבר הלוויתנים מעל הראש שלנו. כל עוד רדפנו אחריהם והפרענו להם, וכתוצאה מכך הם לא צדו מאות לוויתנים - זו בהחלט הצלחה. אנו מבטיחים לחזור בעוד מספר חודשים עם ספינה מהירה יותר והרבה הפתעות חדשות לציידים".