סרי לנקה לנורווגיה: לא תתווכו עוד בינינו לטמילים
ממשלת סרי לנקה הודיעה לנורווגיה, כי מאחר שלא הגנה על שגרירותה באוסלו מפני מפגינים, לא תוכל עוד לשמש כמתווכת בשיחות בינה למורדים הטמילים. בתוך כך, בצפון האי נכנסה לתוקפה הפסקת אש הומניטרית בת 48 שעות
על רקע הפסקת אש ההומניטרית בת 48 השעות בסרי לנקה, הודיעה היום (ב') ממשלתה לנורווגיה שלא תוכל עוד לתווך בשיחות שלום בינה לבין מורדי הנמרים הטמילים, וזאת מכיוון שלא הצליחה להגן על שגרירותה באוסלו. אתמול תקפו את השגרירות מפגינים ממוצא טמילי.
הממשלה הודיעה כי השגריר הנורווגי באי, טור הטרם, זומן למשרד החוץ, שם נמסר לו ש"אין זה אפשרי עוד עבור נורווגיה לפעול כמסייעת לתהליך השלום". מבחינה מעשית, אין בהודעה שינוי משמעותי במדיניות הממשלה. תהליך השלום שבמסגרתו השיגה נורווגיה הסכם הפסקת אש בין הצדדים כבר קרס, וקולומבו נסוגה בה רשמית ממנו בשנה שעברה.
הלילה נכנסה לתוקפה, באזור הלחימה שבצפון האי, הפסקת אש בת יומיים שעליה הורה הנשיא הסרי לנקי, מהינדה רג'פקסה, מטעמים הומניטרים. מטרת הממשלה לאפשר לעשרות אלפי האזרחים שנלכדו באזור לצאת משם בבטחה. הנשיא הכריז על הפסקת האש לרגל השנה הסרי לנקית החדשה וקרא למורדים "להכיר בתבוסתם הצבאית, להניח את נשקם ולהיכנע".
הנשיא הבהיר כי על המורדים לנטוש את דרך האלימות באופן קבוע. קריאתו באה על רקע לחץ בינלאומי גובר על הממשלה להגן על האזרחים הלכודים באזורי "אי הלחימה" שעליהם הכריזה הממשלה בצפון האי. לפי האו"ם, מדובר בכ-100 אלף אזרחים, שעשרות מהם נהרגו מדי יום.
הממשלה וארגוני סיוע מאשימים את המורדים בשימוש באזרחים כמגנים אזרחיים וקראו לשחררם. לעומת זאת, המורדים וארגוני זכויות אדם האשימו את הצבא בירי אל האזורים הבטוחים - טענה שהצבא הכחיש. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אמר כי היה מעדיף הפסקת אש ארוכה יותר, אך בירך על החלטת הממשלה "כהזדמות להתקדם לעבר סוף הלחימה".
המורדים הטמילים נלחמים בממשלת סרי לנקה מאז 1983, בדרישה להקים מדינה עצמאית למיעוט הטמילי במדינה, אחרי שנים של קיפוח ואפלייה מצד הרוב הסינהלזי. מאז שהחל העימות, נספו בו יותר מ-70 אלף בני אדם.