דיווח: ארה"ב תוותר לאיראן על תנאי המו"מ
"ניו-יורק טיימס" מדווח הבוקר כי ממשל אובמה שוקל לוותר על התנאי של ממשל בוש לכניסה למו"מ עם איראן - הקפאת העשרת האורניום. איראן תוכל להמשיך בדרכה בשלב הראשון. גורם ישראלי בכיר הבהיר: יש זמן למו"מ עד סוף השנה. אחר כך נשקול להוריד את המתקן בנתנז
ארה"ב והמערב עומדים להיכנע לדרישה ישנה של איראן, לפתוח במשא ומתן בלי תנאים מוקדמים. ממשל אובמה שוקל לוותר על התנאי של ממשל בוש לכניסה למו"מ - הקפאת העשרת אורניום. "ניו-יורק טיימס" מגלה הבוקר (יום ג') כי ממשל אובמה והשותפות האירופיות מכינים הצעה חדשה לשיחות עם איראן שלא תכלול את הדרישה שאיראן תדומם את מתקני הגרעין כבר בשלב הראשון של המו"מ על תוכנית הגרעין שלה.
העיתון מצטט "ישראלי בכיר עם גישה למודיעין על איראן", שאמר באחרונה בביקור בוושינגטון שלאובמה יש זמן עד הסתיו או עד סוף השנה להפסיק לחלוטין את ייצור האורניום באיראן. הוא הבהיר כי אם ייכשל המאמץ המדיני - ישראל עשויה לחדש את מאמציה להסיר בכוח את המתקן בנתנז.
לפני כשנה פנתה ישראל לממשל בוש בבקשה לאפשר למטוסיה לחלוף מעל שטחה האווירי של עיראק, אולם הנשיא לשעבר דחה את הבקשה. גורם בממשל אובמה אמר: "הם לא חזרו על הבקשה הזו", אך הוסיף: "איננו חושבים שמדובר באיומי שווא".
ברקע הדברים, מסתמנת כאמור הגמשה בעמדה האמריקנית. ההצעה המתגבשת היא לדרוש מאיראן לפתוח את תוכנית הגרעין שלה בהדרגה למגוון רחב של פיקוח, אבל במקביל תוכל איראן להעשיר אורניום במשך תקופה מסוימת בשיחות. בכך מקווים הנשיא אובמה ובני בריתו הצרפתים הבריטים והגרמנים, לפתות את איראן לשולחן המו"מ ולאפשר פיקוח על מתקנים שאין עליהם פיקוח שנים אחדות.
במהלך מסעו לאירופה שוחח אובמה עם עמיתיו האירופים. הם היו תמימי דעים שאיראן לא תסכים לדרישה להפסיק מיד את פעילותה הגרעינית כתנאי להידברות. לכן הוחלט לנקוט צעדי ביניים של תחילת הידברות לבניית אמון.
ברק אובמה הבטיח בקמפיין הבחירות שלו לפתוח במו"מ עם איראן בלי תנאים מוקדמים. בפועל, מתנהל מאחורי הקלעים מו"מ על המו"מ, כל זאת בשעה שבממשל אובמה ממשיכים בתהליך הבחינה מחדש של המדיניות כלפי איראן. בסופו, יוחלט מהם הצעדים שיינקטו, מה יהיה לוח הזמנים ומהם הקווים האדומים למשטר בטהרן.
מקורות בוושינגטון מבהירים כי בסופו של דבר, האמריקנים לא יאפשרו לאיראן להמשיך להעשיר אורניום. היעד הסופי הוא הפסקת ההעשרה, ובתוך הממשל עדיין מתווכחים מהי הדרך היעילה ביותר להוביל את איראן להפסקת פעילות הגרעין.
"ניו-יורק טיימס" כותב כי אם איראן תמשיך להעשיר אורניום משך כמה חודשים, תצוץ התנגדות מגורמים שמרנים בארה"ב ומצד ישראל בהנהגת ראש הממשלה החדש נתניהו.
הטקטיקה החדשה של אובמה והמערב היא להיכנס לשיחות שייאפשרו חידוש הפיקוח הבינלאומי על מתקנים, ובהם אתר ייצור גדול במרכז טהרן, לשעבר מפעל לייצור שעונים, שבו איראן מייצרת את הדור הבא של הצנטריפוגות, המותקנות במתקן הגרעיני בנתנז. המקום אינו נתון לפיקוח בינלאומי מאז הקיץ שעבר. גורמים ישראלים וגורמי מודיעין אמריקנים סבורים שאיראן מחזיקה בכמה מתקנים סודיים להעשרת אורניום. בסוף השבוע חנך נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, מתקן לייצור דלק גרעיני ליד איספהאן, והכריז כי בכך השלימה איראן את מעגל הדלק הגרעיני, ותוכל לייצר בעצמה תחנות כוח, מבלי להזדקק לסיוע זר.
גורם רשמי בממשל האמריקני אמר כי "מה שהכי חשוב לנו כרגע הוא שהפקחים יוכלו להמשיך בעבודתם בחופשיות ברחבי איראן. אנחנו יודעים מה קורה בנתנז, אבל מודאגים ממה שקורה באזורים האחרים של איראן".