צפון-קוריאה הורתה על גירוש פקחי הגרעין
הודעת פיונגיאנג הגיעה לאחר שמועצת הביטחון של האו"ם החליטה לגנותה על שיגור הטיל הבליסטי לפני כעשרה ימים. הבית הלבן: על צפון-קוריאה להפסיק את האיומים
צפון-קוריאה הודיעה אמש (יום ג') על גירוש פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה גרעינית בתחומיה ועל ניתוק קשריה עם הסוכנות. זאת, לאחר יממה סוערת במהלכה ספגה גינוי במועצת הביטחון, פרשה מהשיחות הרב-צדדיות על תוכנית הגרעין שלה, והבהירה כי תפעיל מחדש את הכור הגרעיני ביונגביון.
סוכנות הידיעות היפנית "קיודו" דיווחה כי צפון-קוריאה הורתה לפקחים לעזוב את המתקן הגרעיני ביונגביון ולצאת מצפון-קוריאה מהר ככל האפשר. במשרדי הסוכנות הבינלאומית טוענים כי הפקחים נשארו סמוך לשטחי המתחם וכי "הסטטוס-קוו נשמר". משמעות הדבר היא כי צפון-קוריאה עדיין לא הסירה את ציוד המעקב והצילום שהציבו הפקחים.
כבר אתמול בבוקר הודיעה פיונגיאנג כי בכוונתה לחדש את הפעילות במתקן הגרעיני המייצר פלוטוניום ברמה הנדרשת לייצור פצצות אטום. זאת, במחאה על החלטת מועצת הביטחון לגנות את פיונגיאנג על שיגור טיל בליסטי לעבר יפן לפני כעשרה ימים. בהודעת משרד החוץ של צפון-קוריאה נכתב: "נחדש את הפעילות במתקנים הגרעיניים ונמחזר מוטות דלק גרעיני".
לפני כשנה החלה צפון-קוריאה בפירוק הכור ביונגביון, כחלק מהסכם הסיוע שעליו נחתם עם סין, יפן, רוסיה, דרום קוריאה וארה"ב. ואולם, מומחים קבעו כי צפון קוריאה יכולה לחדש את הפעילות בכור תוך שלושה חודשים בלבד. לצפון קוריאה יש די פלוטוניום לשש עד שמונה פצצות אטום, ומומחים קובעים שיש ברשותה מספיק חומר בקיע ממוטות דלק גרעיני, שיוכלו לשמש אותה לייצור פצצה נוספת.
ארצות הברית קראה אמש לצפון-קוריאה לחזור לשיחות הרב-צדדיות על פירוקה מגרעין. דרום-קוריאה הצטרפה אף היא למגיבים והודיעה כי תצטרף ליוזמה האמריקנית נגד הפצת נשק גרעיני. זאת, עקב ההידרדרות ביחסים בין צפון-קוריאה לקהילה הבינלאומית בשל שיגור הטיל הבליסטי.
פורסם לראשונה 14/04/2009 20:45
שיגור הטיל הבליסטי (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים