המשבר הכלכלי העולמי הגיע גם לבתי החולים
בשבועות האחרונים החלו ההנהלות בצעדים של התייעלות וחיסכון. אין תרומות, אין רופאים חדשים, אין ציוד מתוחכם. אבל בתי החולים מתעקשים: נשתדל לא לפגוע בחולים
המיתון הגיע גם לבתי החולים: מבדיקת "ידיעות אחרונות" עולה שבתי החולים בארץ מהדקים בשבועות האחרונים מאוד את החגורה - מקפיאים קליטת רופאים ואחיות חדשים, דוחים תוכניות בנייה ומבטלים תוכניות רכש של מכשור רפואי חדיש.
בבתי החולים טוענים ש"למרות המשבר לא נפגע בחולים". למרות זאת מרבית
בתי החולים מאשרים שהם ניצבים בפני קיצוץ בכוח האדם שיתבטא בהקפאת קליטתם של עובדים חדשים מכל הסקטורים - רופאים, אחיות, עובדי מנהל ומשק.
שתי סיבות עיקריות הביאו לקיצוץ הכואב בבתי החולים. האחת היא תוספת שכר בשיעור של 23.5% לרופאים שמשולמת בהדרגה החל מתחילת השנה. הסיבה השנייה נעוצה בירידה הדרמטית בתרומות הזורמות לבתי החולים.
הקפאת תקנים ופרוייקטים, צמצום הוצאות
בבתי החולים של שירותי בריאות כללית הקפיאו תקנים בכל הסקטורים - כולל הסקטור הרפואי - אך מדגישים שוועדת חריגים מוודאת מילוי מיוחד של תקנים שאין להם חלופה.
בבית החולים בילינסון של הכללית מדברים על תוכנית התייעלות שבמסגרתה יקטין בית החולים את הוצאותיו בכ-30 מיליון שקל השנה. בבילינסון, כמו בכל בתי החולים של הכללית, יצומצמו שעות העבודה הנוספות בקרב עובדי המנהל, ויוקפאו תוספות שכר, למעט אלה שנחתמו בהסכמי השכר האחרונים. צוותי בית החולים יקבלו עידוד לנצל את ימי החופשה שצברו, ויוגבר הפיקוח על הוצאות החשמל.
במרכז שניידר לרפואת ילדים מייעלים את חלוקת התרופות לילדים החולים, ומתכוונים לבצע אותן באופן מרוכז בבית המרקחת של בית החולים, במקום במחלקות. החלוקה המרוכזת תאפשר לבית המרקחת לתעל תרופות עודפות ממחלקה למחלקה. במרכז מתכוונים עוד לחסוך בהוצאות החשמל.
בבית החולים סורוקה הוקפאו שני פרויקטים גדולים שבית החולים התכונן אליהם שנים ארוכות. פתיחתו של הבניין החדש למיילדות ולגינקולוגיה, שהייתה צפויה בסוף השנה, נדחתה למועד בלתי ידוע.
בבניין החדש, שבו הושקעו עד כה 110 מיליון שקל, היו אמורים להיפתח 25 חדרי לידה אישיים ומחלקת יולדות נוספת על שתי המחלקות הקיימות כיום במבנה הישן ומתקשות לספק את הצרכים של אוכלוסיית הדרום הגדולה. נוסף על כך מוקפאת הצטיידות מתוכננת במכשיר הדמיה מתוחכם, שלא קיים כיום בבית החולים.
הדסה: צעדי התייעלות בהסכמה
בבתי החולים של הדסה (הר הצופים ועין כרם) הפגיעה קשה במיוחד. בתי החולים האלה נסמכים זה שנים ארוכות על ארגון נשות הדסה, שמעביר מדי שנה 19 מיליון דולר סיוע להוצאות הענק שיש להדסה על בית הספר לרפואה ועוד 21 מיליון דולר לצורך הצטיידות. הארגון הודיע כי יקצץ בתרומתו לבתי החולים 21 מיליון דולר בשנה למשך שנתיים.
כדי להתגבר על הירידה הדרמטית בהכנסות נקט מנכ"ל הדסה, פרופ' שלמה מור יוסף, צעדי התייעלות בהסכמה עם העובדים - בשלב הזה למשך שנתיים. הצעדים כוללים צמצום והקפאת משרות, כולל ביטול משרת סמנכ"ל ולשכתו, הקדמת פרישה לפנסיה, דחיית תוכניות פיתוח ופריסת תוכניות פיתוח אחרות על פני כמה שנים. שכר כל עובדי בית החולים הופחת. ההפחתה נחשבת להלוואה לתקופה של שבע שנים.
בבית החולים ביקור חולים יקוצץ שכרם של העובדים ב-15%-20%. כמו כן יבוטלו ההפרשות לקרנות ההשתלמות, וכ-40 עובדים שהגיעו לגיל פרישה או שאמורים להגיע לגיל פרישה בחודשים הקרובים ייצאו לפנסיה מיד. בית החולים גם נאלץ לוותר על מבנה ששימש למרפאות חוץ.
בתי החולים הממשלתיים מוותרים על ציוד מתקדם
גם בבתי החולים הממשלתיים מרגישים את המיתון. בתי החולים האלה מסתמכים על תקציב שמעניק להם משרד הבריאות כדי לרכוש ציוד בסיסי. אך כשבית החולים מבקש לשדרג את השירות הניתן לחולה ולרכוש ציוד מתקדם הוא מסתייע בכספי תרומות. כיוון שמאז העמקת המיתון חלה ירידה חדה בתרומות, נפגע תחום הרכש של ציוד מתקדם.
בבית החולים אסף הרופא, לדוגמה, מוותרים על רכישת מכשירי CT ו-MRI חדישים. כמו כן תתעכב בנייתו של בניין חדש לאורתופדיה, לשיקום ולטראומה.
באחד מבתי החולים הממשלתיים מדווחים על הקפאת תקנים בכל הסקטורים, כולל בסקטור הרפואי. גם השעות הנוספות יקוצצו בכל הסקטורים. משך החפיפה בין משמרת למשמרת יתקצר בכמה דקות כדי לחסוך בעלויות. בבית החולים מקפידים על הוצאות הציוד המשרדי, וכן דורשים מסייר הביטחון שיקפיד לכבות מזגנים ומחשבים לאחר שעות העבודה במשרדים.
איכילוב: עוצרים פרוייקט מיחשוב
בבית החולים איכילוב מדווחים על עצירת פרויקט מיחשוב שנועד לייעל את מערכות המידע של בית החולים. ד"ר רוני גמזו, מנהל בית החולים, אמר שבנייתו של האגף הקרדיולוגי החדש לא תיפגע, שכן כספי התרומה בעבורו הושגו טרם
המיתון. עם זאת כאשר המבנה יהיה מוכן ייעשה אכלוסו בהדרגה ולא בבת אחת, שכן העלות של אכלוס כל קומה היא עשרות מיליוני שקלים.
בבית החולים רמב"ם מקצצים בשעות נוספות, בהשתלמויות ובכנסים שעורך בית החולים. נוסף על כך תוכניות מחשוב ייפרסו על פני תקופה ארוכה יותר.
מבתי החולים בפריפריה נמסר שהם סובלים מהמיתון יותר מבתי החולים הגדולים. מאחד מבתי החולים בפריפריה נמסר שאצלם נסגר לחלוטין ברז התרומות. מבית חולים אחר נמסר כי המחסור מורגש אף בחדרי החולים, שבהם חסרות לעיתים שמיכות וכריות. "אין לנו בכלל אפשרות להצטמצם, ואין ממה לקצץ. אין תרומות, ואין ציוד," אמרו בבית החולים.
בבתי חולים בפריפריה המחסור מורגש גם בחדרי החולים, שלעיתים חסרות בהם שמיכות וכריות. "אין לנו בכלל אפשרות להצטמצם, ואין ממה לקצץ. אין תרומות ואין ציוד".