כפר הנופש בפלמחים יורחק 100 מטר מהחוף
בית המשפט המחוזי בתל-אביב קבע כי מיזם התיירות השנוי במחלוקת יורחק 100 מטר מקו המים - ולא 30 מטר כפי שביקשו היזמים. השופטים כתבו כי "חוף הים שייך לציבור" וקבעו כי על היזם לעמוד בחוק השמירה על הסביבה החופית על אף שבעת אישור הבנייה טרם היה בתוקף
כפר הנופש המתעתד להיבנות בחוף פלמחים יצטרך להתרחק 100 מטרים מקו המים - כך קבע היום (ה') בית המשפט המחוזי בתל אביב. השופטים דחו בהחלטתם את עתירת היזמים, שתכננו להקים את הפרויקט במרחק של 30 מטר בלבד מקו המים, וביקשו לחייב את הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לקבל את דרישתם זו.
הוועדה המחוזית של מחוז המרכז התנגדה לבניית המיזם במרחק של פחות מ-100 מטרים מהמים - כפי שמתחייב מחוק השמירה על הסביבה החופית. יזמי הפרויקט טענו לעומת זאת כי כשהמיזם התיירותי אושר, בשנת 2004, טרם נכנס לתוקפו חוק השמירה על הסביבה החופית, ולפיכך המגבלות שהוא מטיל אינן חלות עליהם.
המאבק על חוף פלמחים:
- המפגינים: המדינה בגדה באזרחים
- הפעילים בפלמחים: "פקחי מנהל הציתו את המאהל" צו מנהלי עצר את הדחפור שהגיע לחוף פלמחים
- כך עושה המדינה "קופה" מהקרקע של כולנו / יעל דורי
פרויקט התיירות השנוי במחלוקת בחוף פלמחים מתוכנן לכלול 350 חדרי מלון ולצדם בריכה, חנויות, אולם כנסים ומתקנים נוספים, שיתשרעו על פני שטח של כ-70 דונם. היזמים רכשו את הקרקע, שייעודה "תיירות ונופש", ממנהל מקרקעי ישראל וקיבלו אישורים להקים את הפרויקט.
מתנגדי המהלך מציינים כי מדובר באזור רגיש וייחודי, הסמוך לגן לאומי, וכי אישור המיזם מהווה פגיעה קשה באחד החופים האחרונים שעוד נותרו באזור המרכז. כמו כן טוענים המתנגדים כי רצועת החוף נמכרה במחיר זול במיוחד ליזמים, וכי העסקה תניב להם רווח ניכר על חשבון שטחי ציבור. סכום העסקה - כשמונה מיליון שקלים בלבד - נבדק בימים אלה במשרד מבקר המדינה.
העותרים כאמור טענו מצדם כי השטח יועד ל"תיירות ונופש", ובתור שכזה יש לאפשר את הבניה על החוף. הם ביקשו לבנות, כאמור, עד למרחק של 30 מטר מקו המים, וביקשו לחייב את הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה לאשר את המהלך. כשסורבו פנו לבית המשפט אך הוא דחה את בקשתם.
בית המשפט קבע כי "חוף הים שייך לציבור וכי יש להעדיף תכלית זו על פני תכליות פרטיות אחריות". עוד קבע בית המשפט כי תוכנית כפר הנופש מנוגדת גם לתוכנית המתאר הארצית לחופי הים התיכון (תמ"א 13).
"שתי מגמות מרכזיות, השלובות זו בזו, עומדות ביסוד תמ"א 13", נכתב בפסק הדין. "האחת, שימור מירבי של חוף הים כמשאב טבעי על ידי מניעת כל שימוש שאינו דורש קרבת חוף. המטרה השנייה: שימוש בחוף הים לייעודים ציבוריים". בהמשך כתבו השופטים: "אין לנו אלא להוסיף כי במציאות שלנו שאלת שימור החופים והגישה אליהם מקבלת משנה חשיבות נוכח הצורך לשמר את המעט שנותר מחופי ארצנו, שהפכו במהירות למשאב נדיר המנוצל באופן מוגבר ולא תמיד לטובת כלל הציבור".
בעמותת "אדם טבע ודין" שהצטרפה כמשיבה לעתירה, הביעו סיפוק מההחלטה ומסרו: "החלטת בית המשפט צריכה לאותת ליזמים כי המאבק על חוף פלמחים רחוק מלהסתיים, וכי נעשה כל שביכולתנו לסכל את תוכניתם להרוס לפגוע ברצועת חוף נדירה זו".
עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"ל העמותה, הוסיפה ואמרה כי אין בכוונת העמותה להשלים עם "הקצאת משאב חופי זה תמורת נזיד עדשים לצרכי רווח פרטי... העמותה תפעל לביטול ההתקשרות התמוהה עם היזם והתוכנית כולה".