"ממשלת אריתריאה הפכה את המדינה לכלא ענק"
מדו"ח של "משמר זכויות האדם" עולה כי רבים מאזרחי אריתריאה "נעלמים" לפרקי זמן בלתי-מוגבלים בבתי כלא מאולתרים, שם הם מוחזקים בתת-תנאים ומועבדים בפרך. הסיבות למעצר: התנגדות למשטר, אמונה דתית וסירוב להתגייס
המעצרים הארוכים, העינויים ומדיניות הגיוס לצבא, מובילים למשבר בזכויות האדם באריתריאה, ומובילים לבריחת המוני בני אדם מהמדינה. כך עולה מדו"ח מיוחד שפורסם היום (ה') בנושא על-ידי ארגון "משמר זכויות האדם".
ב-95 עמודים מתארים מחברי הדו"ח סדרה ארוכה של הפרת זכויות אדם שבוצעו בידי הממשלה: מעצרים שרירותיים, תנאי מעצר איומים, עבודות כפיה, והגבלות חמורות על חופש התנועה, הביטוי והדת. עוד מתאר הדו"ח את מסע הייסורים אותו עוברים הפליטים הנמלטים מהמדינה, בניסיונם למצוא נמל מבטחים בלוב, סודן, מצרים ואיטליה.
"הממשלה הופכת את המדינה לבית כלא ענקי", אמרה ג'ורג'ט גנגון, העומדת בראש דסק אפריקה בארגון זכויות האדם. לדבריה, "על אריתריאה לספק תשובות מיידיות על 'היעלמותם' הפתאומית של אסירים, ולפתוח את בתי הכלא שלה לביקורת ציבורית עצמאית".
פליטים מאריתריאה בישראל (צילום: דודו אזולאי)
הארגון קרא לארצות הברית ולאיחוד האירופי לשתף פעולה עם האו"ם ועם האיחוד האפריקני, על-מנת לפתור את המתחים באזור ולהבטיח כי הסיוע למדינה יבוא יד ביד עם שיפור בזכויות האדם בתחומיה. אירופה אישרה לאחרונה חבילת סיוע של מאות מיליוני דולרים לאריתריאה. זאת, למרות הדיווחים שעבודות הפיתוח במדינה מתבצעות כעבודות כפייה על-ידי אסירים, ותוך הפרה של החוק הבינלאומי.
לאחר עשרות ראיונות עם פליטים ועדי ראייה, מציג הדו"ח תמונה עגומה המתארת כיצד הממשלה עושה שימוש נרחב במעצרים רשמיים וסודיים, ו"מעלימה" אלפי בני אדם ללא משפט. רבים מהעצירים נאסרו בשל דעותיהם הפוליטיות או אמונותיהם הדתיות. אחרים נעצרו לאחר שניסו להתחמק משירות צבאי או לעזוב את המדינה.
העצירים, כך נכתב, סובלים מתנאים איומים. הם מוחזקים בתאים צפופים, לעתים מתחת לפני האדמה, או במתקני מעבר לוהטים ביום וקפואים בלילה. אלה מהם שמנסים לברוח מהמדינה, מסתכנים בכך שייענשו בחומרה או שייפגעו מירי בעודם מנסים לחצות את הגבול. הממשלה אף מענישה את בני משפחותיהם של אלה המנסים לברוח או לערוק משירות צבאי, ומטילה עליהם קנסות כבדים או ענשי מאסר.
למרות העונשים הכבדים, אלפים מנסים להימלט מהמדינה. רוב הפליטים מנסים לחצות את הגבול לאתיופיה וסודן, ומהן לעבור ללוב, מצרים או אירופה. מאות מהם עומדים בפני גירוש מלוב, מצרים ומלטה במהלך השנים האחרונות, וצפויים למעצר ועינויים מייד אם שובם למדינתם. מכיוון שהסיכון גדול כל כך, הורתה נציבות האו"ם לפליטים לא לגרש פליטים מאריתריאה, גם לא את אלה שלא זכו למעמד של מקלט מדיני.
אזרחי המדינה פתחו בחגיגות לאחר שמדינתם זכתה לעצמאות מאתיופיה בשנת 1993, לאחר 30 שנה של מלחמה עקובה מדם. אך ממשלו של הנשיא איסאיאס אפוורקי, שהוביל את המדינה במשך רוב שנות מאבקה לעצמאות, הגביל את החופש והדמוקרטיה במדינה.
פליטים מאריתריאה
צילום: איי אף פי
צבא ברוחובת
אי פי
מומלצים