ראש ממשלת סין: מצב הכלכלה טוב משצפינו
וון ג'יאבאו אופטימי. לטענתו, הכלכלה הסינית בדרך להתאוששות מלאה. חבילת התמריצים של הממשלה עובדת, הבנקים משחררים אשראי לתעשיינים, המפעלים חזרו לייצר והצרכנים חוזרים לקנות. והצמיחה הנמוכה? זה רק נתון זמני
ראש ממשלת סין, וון ג'יאבאו, אמר ביום שבת שחבילת התמריצים שיזמה ממשלתו עובדת וכי כלכלת המדינה נמצאת במצב טוב משנצפה. עם זאת, הדגיש ג'יאבאו שהתפשטות המשבר הכלכלי בעלם כולו מביאה לכך שיעבור עוד זמן עד שכלכלת סין תחזור למצב שבו הייתה לפני שהחל המשבר.
עוד בנושא:
- סין: הצמיחה הרבעונית הנמוכה ביותר זה עשור
- ההשקעות הזרות בסין ירדו במרס ב-9.5%
- סין תציע אשראי של 15 מיליארד ד' לשכנותיה
ג'יאבאו, שהוא האישיות הפוליטית בעלת הסמכויות הכלכליות הגדולות ביותר בסין, התחייב להוציא את כלכלת המדינה מהבוץ על ידי הגברת הביקוש לתוצרת מקומית, ייזום פרוייקטיים תשתיתיים גדולים,יצירת מקומות עבודה לסטודנטים ואספקת רשת אבטחה חברתית נאותה. ראש הממשלה הסיני נשא דברים בועידה שנתית של בכירי הממשלה והכלכלה הסינית, שנערכה באי היינן (Hainan) שבדרום המדינה. בכנס השתתפו 800 מבכירי המגזר העסקי בסין והוא נערך תחת הכותרת "אסיה: יוצאים מהמשבר".
ג'יאבאו מנה בנאומו שלושה גורמים ליציבותה היחסית של הכלכלה הסינית: יתרות ההון המספקות שבקופת המדינה, יציבותה של המערכת הבנקאית וכוח עבודה זול וזמין. הוא ציין כי בתקופה האחרונה התייצב התוצא התעשייתי של המדינה וישנה נזילות מספקת של אשראי מהמגזר הבנקאי אל התעשייה. עקב כך, גדלה ההשקעה במשק והתריכה גוברת בקצב מהיר יחסית.
הצהרותיו הבטוחות של ג'יאבאו באות בעיתוי מעניין. רק לפני כמה ימים דיווחה סין שקצב הצמיחה של כלכלתה ברבעון הראשון של השנה, היה הנמוך ביותר מזה עשורים, 6.1%. אך ג'יאבאו טען שנתונים אלה הגיעו יחד עם נתונים אחרים שמראים שכלכלת סין עלתה שוב על דרך המלך והיא בדרכה להתאוששות מלאה. נתונים אלה מעידים שהמפעלים מייצרים שוב בקצב משביע רצון, הצרכנים הסינים חזרו לקנות והבנקים מעניקים אשראי מספק לתעשיינים.
"חבילת התמריצים של ממשלת סין כבר מוכיחה את עצמה ושינוים חיוביים נראים בכלכלה. המצב טוב יותר משצפינו", סיכם ג'יאבאו.
ביקורת סמויה על ארה"ב
בהמשך דבריו, התייחס ג'יאבאו לצורך בפיקוח הדוק יותר של ממשלות העולם על שערי המטבעות. "אנו צריכים לחזק את מנגנוני הפיקוח של המדינות על הסחר במטבע חוץ, ולדחוף לכינונה של מערכת מוניטרית בינלאומית מגוונת".
בדברים אלה מתח ראש ממשלת סין ביקורת על המדיניות הכלכלית בארה"ב, אף שלא הזכיר את שמה במפורש. בעבר מתחו ג'יאבאו ובכירים אחרים בממשל הסיני ביקורת על מדיניותה הכלכלית של ארה"ב והאשימו אותה בגרימת נזק לכלכלה העולמית. את דבריו של ג'יאבאו על מערכת מוניטרית בינלאומית ניתן לראות בהקשר של הצהרותיו הקודמות, בדבר הדאגה לגורלן של השקעות סיניות בנכסים אמריקניים ובדבר הצורך לחזק את מעמדו של המטבע הסיני, היואן.