שתף קטע נבחר

שיטות ה-CIA: פסיכולוגים לצד חוקרי אל-קאעידה

גילויים חדשים על שיטות החקירה של חשודים בטרור בתקופת ממשל בוש: פסיכולוגים איתרו עבור החוקרים את נקודות התורפה של אנשי אל-קאעידה וסייעו לטעון כי אין עינויים

ה-CIA הפעיל פסיכולוגים לצד חוקרים במסגרת שיטות החקירה השנויות במחלקות של חשודים בטרור, שנלכדו בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001. הנוהג הזה החל בעקבות לכידתו בפקיסטן של אבו זביידה, מראשי אל-קאעידה, במטרה "לשבור" אותו בחקירתו.

 

על-פי מסמכים שמשרד המשפטים האמריקני שחרר לפרסום, החוקרים והפסיכולוגים היו האנשים היחידים שעצירים מסוגו של אבו זביידה ראו בתקופה שלאחר מעצרם, בשנים 2002-2006. מתברר שהפסיכולוגים מילאו תפקיד מרכזי, כשסיפקו רעיונות, עצות וצידוק חוקי לשיטות החקירה כדי לשבור את אבו זביידה, פיזית ונפשית.

 

לאחרונה פורסם כי חוקרים אמריקנים מנעו מהחשודים שינה למשך כמה ימים, השתמשו בחרקים ודימוי תחושת טביעה, כדי להפחיד את הנחקרים. עכשיו מתברר שפסיכולוגים הם שאישרו את שיטות החקירה הללו, תוך הפרה של העקרונות המוסריים הבסיסיים של המקצוע.

 

איתרו את נקודות התורפה של הנחקרים

משרד המשפטים החליט למנוע חשיפת שמות הפסיכולוגים - שרובם אינם עובדי סוכנות הביון והועסקו בחוזים מיוחדים - עם פרסום הפרטים הנוספים משיטות החקירה שהיו נהוגות בממשל בוש. המסמכים מלמדים על שימוש נרחב בפסיכולוגים, שנעשה כדי לאתר את נקודות התורפה של הנחקרים. רופאים ואנשי בריאות אחרים, דאגו לוודא שהעצורים מסוגלים לעמוד בשיטות החקירה הקשות ולהישאר בחיים.

 

הנוכחות של רופאים ופסיכולוגים, סייעה לממשל בוש לטעון שאין עינויים בחקירות של חשודי טרור. הם סייעו ל-CIA בעיצוב תוכנית חקירות, שהתבססה על תוכנית אימונים של הצבא האמריקני, לעמידה בחקירות בעינויים שביצעה סין על שבויי מלחמה אמריקנים. בסופו של דבר התברר שאבו זביידה לא היה בכיר באל קאעידה כפי שסברו וכי העינויים בחקירה לא תרמו מידע אמיתי לחוקרים.

 

"ניו יורק טיימס" פרסם כי אבו זביידה סיפק מידע חיוני תחת אמצעי חקירה פחות קיצוניים, אבל מאוחר יותר חוקרים המשיכו לענות אותו ואף עצירים אחרים עד קצה גבול היכולת למרות שהיה ברור להם שהנחקרים סיפרו כבר את כל הידוע להם. ראש ה-CIA, ליאון פנאטה, שמונה לתפקידו על-ידי הנשיא אובמה, האשים את ממשל בוש במתן ההוראה והסמכות לביצוע העינויים.

 

הנשיא אובמה מתנגד לשיטות חקירה בעינויים, ופועל כדי לשרש את הנוהג הזה, אבל הבהיר שאין בכוונתו לחקור ולהעניש עובדים שביצעו את הוראות הממשל. ארבעה קודמיו של פנאטה בניהול ה-CIA - שמונו על-ידי נשיאים דמוקרטים ורפובליקנים - הביעו התנגדות לשחרור מסמכים חסויים מתקופת בוש, בנימוק שהפרסום יפגע במבצעים מודיעיניים וביכולת של ה-CIA לחקור חשודים בעתיד. עיתון אוסטרי מצטט חוקר בכיר של האו"ם, מנפרד נובאק, הקובע כי נוהג החקירות האמריקני מהווה הפרה של החוק הבינלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עציר בגוואנטנמו. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים