ברק לנתניהו: צריך ליזום תוכנית לשלום כולל
בישראל מנסים למנוע עימות עם ממשל אובמה, כחודש לפני ביקורו של ראש הממשלה בוושינגטון. שר הביטחון מציע להוביל יוזמת שלום על בסיס היוזמה הערבית, ומנגד - לדרוש הכרה בישראל כמדינה יהודית. בצהריים כונס דיון מדיני בעניין
כחודש לפני נסיעתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לוושינגטון, התכנס בצהריים (יום א') בלשכתו בירושלים פורום מדיני נרחב, לדיון בתהליך המדיני עם הפלסטינים. שר הביטחון, אהוד ברק, שהשתתף בדיון, גורס כי על נתניהו להציע יוזמת שלום ישראלית המבוססת על זו הערבית, שבמסגרתה גם תוקם מדינה פלסטינית.
ברק מציע נוסחה, במסגרתה יוכרו תביעותיה של ישראל בעקרון המדינה היהודית וכן התביעות לביטחון. מנגד - לא יהיה מנוס מהסדר אזורי כולל, שבמרכזו שתי מדינות לשני עמים ופתרון בעיית הפליטים במדינה הפלסטינית.
הוא טוען כי בנוסחה שלו ניתן יהיה לכלול את התביעות לביטחון (מדינה פלסטינית מפורזת שתיאבק בטרור החמאסי והקיצונים האחרים) והכרה פלסטינית בישראל כמדינת העם היהודי. ברק אמר שאין טעם בעימות עם הממשל בוושינגטון: "יחסי ישראל-ארה"ב עמוקים וקרובים. ניתן וגם צריך להגיע לתאום והבנה בכל הנושאים שעל הפרק". ברק התנגד בשעתו ליצירת "הסכם מדף" עם הפלסטינים.
בדיון בלשכת ראש הממשלה השתתפו שלושת חברי המטבחון המצומצם - נתניהו ושרי החוץ והביטחון. לצדם ישבו הגורמים המקצועיים, בהם ראש המועצה לביטחון לאומי עוזי ארד וראש המטה המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד.
בשלושת השבועות הקרובים יימשכו הדיונים הפנימיים. נתניהו עצמו אמר בדיוני ההכנה: "אני מוכן לנהל דו-שיח עם כל גורם שחפץ לקדם שלום בין ישראל לפלסטינים. בניגוד לפרסומים, איני מתנה דיאלוג עם הפלסטינים בתביעה להכרה בישראל כמדינה יהודית. עם זאת, התקדמות בתהליך המדיני מול הפלסטינים, תלויה בנכונותם להכיר בישראל כמדינה יהודית". נתניהו הבהיר עוד שיש תיאום מלא בינו לבין שר החוץ ליברמן ושר הביטחון ברק.
הנשיא אובמה הבהיר כי בדעתו לקדם את עקרון שתי המדינות לשני העמים כבסיס למשא ומתן עם הפלסטינים. על רקע הצהרת שר החוץ ליברמן, עם כניסתו לתפקיד, שישראל אינה מחויבת לתהליך אנאפוליס, ושתיקת נתניהו, נוצר עימות פומבי בין וושינגטון לירושלים. שליחו של אובמה, ג'ורג' מיטשל, אף הבהיר שהממשל יקדם את עקרון שתי המדינות כבר בתקופה הקרובה.