שתף קטע נבחר
 
צילום: אסף אמברם

באק צ'וי: יש סיני במרכול

שלוש שנים אחרי שהחל לככב בתפריטי המסעדות הגיע הבאק צ'וי, ירק עלים שמוצאו מסין, למדפי המרכולים. יעל גרטי חגגה את המאורע עם שלושה מתכונים

לפני למעלה משלוש שנים כתבתי כאן על הבאק צ'וי, אותו ירק עלים סיני, שעד לאחרונה ניתן היה להשיג רק בשוק הכרמל ובהזמנה מיוחדת. לפני שבועות ספורים נחת הבאק צ'וי על מדפי המרכולים, כשהוא מצויד בשם המשעשע "חסות באק צ'וי". לא זאת בלבד שאין זו חסה כלל וכלל, כי אם ירק ממשפחת הכרוביים, השם חסות עלול להטעות את מי שישקול לשלבו בסלט, משום שטעמו העדין מתפרץ רק אחרי הקפצה קצרה.

 

היכן קונים?

ניתן להשיג באק צ'וי ברשתות השיווק של "קואופ-הריבוע הכחול" ("מגה", "מגה בעיר"), במחיר של 13 שקלים לאריזה במשקל (ברוטו) של 230 גרם, הכוללת שתי יחידות. בנוסף ניתן להשיג את הבאק צ'וי, המשווק על-ידי "אסיף", בהזמנה מיוחדת אצל הירקנים המובחרים. בעת רכישת באק צ'וי כדאי כמובן לבחור בבאק צ'וי טרי ככל שניתן - ולבחון את תחתית האריזה, כדי לוודא שאין עלים או חלקים רקובים.


(צילום: יעל גרטי)

 

כיצד מבשלים?

הבאק צ'וי מסתפק, כאמור, בהקפצה קצרה מאוד. קוטמים את הקצוות (הרחוקים מהעלים), חותכים לחתיכות בעובי 11/2-2 ס"מ, מקפיצים במעט שמן זית, חמאה, שמן שומשום או כל שמן אחר ומתבלים במלח ובפלפל. כיוון שמחירו גבוה, לא כדאי לנצלו למאכלים שיצריכו כמות גדולה ממנו, כגון מרק או קציצות, כי אם לשלבו בתבשילי ירקות קטנים, שבהם יבלטו טעמו המשובח ועדינותו.

 

מה מכינים?

רעיונות? בבקשה:

באק צ'וי מוקפץ עם פטריות אלמוג

באק צ'וי מוקפץ עם אספרגוס ושום

שקשוקה עם באק צ'וי

פריקסה עם ביצי שליו ובאק צ'וי

אטריות סובה עם באק צ'וי, פטריות שיטאקה או פורטובלו ורוטב סויה

נודלס עם באק צ'וי, פטריות ירדן וחלב קוקוס

וג' וג'- נודלס עם ירקות ורוטב סאקה-פטריות

ביצה עלומה או ביצה עין על מצע באק צ'וי מוקפץ עם שום

 

באק צ'וי עם רוטב סויה ושומשום

אפשר להגיש מנה זו על מצע אורז או פירה תפוחי אדמה.

 

המרכיבים (ל-1-2 מנות):

1 כף שמן שומשום כהה

2 כפות שומשום

1 חב' (2 יחידות, 320 גרם ברוטו) באק צ'וי, שטוף, קצוות קטומים, חתוך גס

1-2 כפות רוטב סויה

פלפל שחור גרוס גס


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים כף שמן שומשום במחבת גדולה/ווק על אש גבוהה.
  2. מוסיפים שומשום וקולים עד להזהבה קלה.
  3. מוסיפים באק צ'וי ומערבבים ברציפות עד שעלי הבאק צ'וי מתקמטים. מוסיפים מעט מאוד שמן שומשום במידת הצורך.
  4. מוסיפים רוטב סויה ומערבבים (זהירות: לא להוסיף יותר מדי, כדי לא להמליח את המנה יתר על המידה).
  5. מתבלים בפלפל שחור גרוס גס ומסירים מן האש. מגישים מיד.

 

באק צ'וי עם פטריות שיטאקה

במקום פטריות שיטאקה טריות אפשר להשתמש בפטריות שיטאקה מיובשות, שיש להשרות מבעוד מועד במים חמים, למשך 10-20 דקות, להוציא, לסחוט היטב בעזרת הידיים ולחתוך לפרוסות דקות. לחילופין ניתן להשתמש בפטריות אסיאתיות טריות אחרות: שימג'י, אנוקי או מלך היער, שניתן להשיג ברשתות השיווק "שופרסל" ו"קואופ".

 

ניתן להגיש תבשיל זה על מצע אטריות (ראו צילום, עם אטריות אודון)- או לערבבו עם אטריות מכל סוג.

 

המרכיבים (ל-1-2 מנות):

1-2 כפות שמן שומשום כהה

1 חב' (100 גרם) פטריות שיטאקה טריות (לא שטופות!), פרוסות דק

1 חב' (2 יחידות, 320 גרם ברוטו) באק צ'וי, שטוף, קצוות קטומים, חתוך גס

1-2 כפות רוטב סויה

פלפל שחור גרוס גס


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים כף שמן שומשום במחבת גדולה/ווק על אש גדולה.
  2. מטגנים פטריות שיטאקה עד להזהבה נאה/השחמה קלה.
  3. מוסיפים באק צ'וי ומטגנים-מערבבים ברציפות עד שעלי הבאק צ'וי מתקמטים.
  4. מוסיפים רוטב סויה (בזהירות, לא יותר מדי) ומערבבים.
  5. מתבלים בפלפל שחור גרוס גס ומסירים מן האש. מגישים מיד.

 

באק צ'וי עם דלעת וברוקומיני

ברוקומיני הוא ברוקולי עדין וטעים, שגבעוליו ארוכים במיוחד. ניתן להשיגו במרכולים הגדולים ואצל הירקנים המובחרים.

 

המרכיבים (ל-3-4 מנות):

שמן זית

פיסת דלעת במשקל 700 גרם ברוטו, קלופה, שטופה וחתוכה לקוביות בגודל 1X1 ס"מ

1 חב' (500 גרם ברוטו) ברוקומיני, שטוף, קצוות קטומים, כל גבעול חתוך ל-3-4 חלקים

1 חב' (2 יחידות, 320 גרם ברוטו) באק צ'וי, שטוף, קצוות קטומים, חתוך גס

3-4 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

2-3 כפות רוטב סויה

פלפל שחור גרוס גס


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים 1-2 כפות שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב על אש גבוהה ומטגנים קוביות דלעת, תוך ערבוב אקראי, במשך 5 דקות.
  2. מנמיכים את האש ומוסיפים ברוקומיני. מבשלים, תוך ערבוב אקראי, במשך 5 דקות. מוסיפים מעט שמן זית במידת הצורך.
  3. מוסיפים באק צ'וי ומערבבים ברציפות במשך חצי דקה עד דקה, עד שצבעו הופך ירוק עז ועליו מתקמטים. מסירים מן האש ומניחים בצד.
  4. במחבת קטנה מחממים כפית שמן זית על אש גבוהה. מטגנים שום עד להזהבה קלה ומוסיפים ג'ינג'ר. מטגנים במשך שניות אחדות (זהירות, שהג'ינג'ר לא ישרף) ומוסיפים למחבת השניה.
  5. מחזירים את המחבת הגדולה לאש גבוהה, מערבבים, מוסיפים רוטב סויה ופלפל שחור גרוס גס. טועמים, מתקנים תיבול בעזרת רוטב סויה או פלפל ומסירים מן האש. מגישים חם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכשיו במרכולים
צילום: יעל גרטי
צילום: סי די בנק
צילום: סי די בנק
מומלצים