יום השואה באירופה: בצל מחאה אנטישמית
"אנשים מפחדים ללכת עם סממנים ישראליים, וילדים יהודים סובלים מהטרדות", סיפרה שליחת בני עקיבא בנורבגיה - שם תערוך הקהילה היהודית טקס לציון יום הזיכרון לשואה. ברחבי העולם ייקשרו סרטי כחול-לבן לקראת ועידת האו"ם נגד גזענות
בקהילות היהודיות באירופה החלו לציין אמש (יום א') בטקסים את יום הזיכרון לשואה ולגבורה, שיחול מחרתיים בישראל. חלק מהאירועים שנועדו להנציח את זיכרון נרצחי רדיפת הנאצים, לוו בתגובות אנטישמיות מצד המקומיים.
ערב יום השואה תשס"ט:
- ניצולי השואה 2009: נזקקים יותר, בודדים יותר
- ניצול השואה לטייסי קרב: מעביר לכם את השרביט
- חוברת שתופץ לניצולי שואה: אלו זכויותיכם
- אחרי יותר מ-60 שנה: ניצול שואה פגש בן משפחה
את תהלוכת הלפידים שהתקיימה אמש בבודפשט בהשתתפות אלפי יהודים
איבטח כוח משטרה גדול, בשל הפגנות הנגד מצג הקהילה המקומית. "יש כאן בבודפשט מפלגת ימין קיצוני שבמוצהר פועלת נגד זרים ולא במוצהר נגד יהודים", סיפר ל-ynet שליח הסוכנות היהודית ובני עקיבא לבודפשט, עמית דוידסון.
לדבריו, תומכי המפלגה "נושאים שלטים פרו-פלסטינים שעליהם כתוב 'שואה פלסטינית'. אנחנו מתעלמים מזה". עם זאת, הוא אומר כי "כשרואים את ההתנגדות זה מאוד קשה כישראלי. אתה מרגיש שאתה רחוק מהבית. שאתה זר. כולם כאן ברגשות מעורבים".
צעדת הלפידים החלה מאנדרטה חדשה שנבנתה לזכר נרצחי השואה והסתיימה בטקס בתחנת הרכבת שממנה יצא הטרנספורט הראשון לאושוויץ לפני יותר משישים שנה. לדברי דוידסון, "האבטחה הגדולה מסביב וגילויי האנטישמיות הלא מוסתרים - זה לא פשוט. לא עברו כל כך הרבה שנים מאז ששלחו אנשים למחנות השמדה מהמקום שבו אנו עומדים".
"יום השואה באירופה - עוצמתי וחי"
שליחת הסוכנות היהודית ובני עקיבא לנורבגיה, דבורה גלדמן, סבורה כי הנוכחות במדינות אירופה הוא דווקא מקור הכוח. "לעבור את יום השואה כאן, במדינה אירופית שלא היו ממנה כמעט בכלל ניצולים יהודים אחרי שנשלחו למחנות ההשמדה, זה עוצמתי וחי. אם בישראל אנחנו מציינים את יום השואה מתוך כבוד וזיכרון לאירוע היסטורי, אז התחושה בנורבגיה היא שאם נשכח את זה כאן, יש חשש שאולי עוד כמה שנים נחזור למשהו דומה", הסבירה.
בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה יתקיים טקס של בני עקיבא בקהילה היהודית במדינה, במסגרתו ייפגשו המשתתפים עם תושבת נורבגיה שהצליחה להינצל מרדיפות הנאצים לאחר שברחה לשבדיה. לדברי גלדמן, גם בערב יום השואה, האנטישמיות בנורבגיה מורגשת מאוד.
"אנשים כאן מפחדים ללכת עם סממנים ישראליים או יהודיים, וילדים יהודים סובלים מהטרדות. במהלך מלחמת עזה אפילו לא העזתי לדבר עברית מחוץ לקהילה", אמרה. "ביום השואה האנטישמיות לא נעלמת, אבל הקהילה הזרה מכירה בחשיבות הזהות היהודית. זה משהו מאוד מושרש פה, אולי מהפחד שזאת מציאות שתחזור שוב".
סרטים כחול-לבן לקראת "דרבן 2"
בדיסלדורף שבגרמניה, הטקס המרכזי בו משתתפת הקהילה היהודית לזכר השואה הוא זה הנערך על-ידי העירייה, במהלכו יקריאו ילדים יהודים את שמות הנספים מהעיר. לפני כן יצוין היום בטקס צנוע יותר בבית הכנסת היחיד בעיר וביום רביעי ייערך דיון בקרב סטודנטים ונוער יהודים על אודות השואה.
"זאת השנה הראשונה שלי בגרמניה בטקס כזה", מודה אורטל כהן, שליחת הסוכנות היהודית ובני עקיבא לעיר.
"זה מוזר לציין את יום השואה בעיר גרמנית. יש תחושה שזה הרבה פחות מורגש כאן כי הממשלה הגרמנית מארגנת את האירועים. אבל מי שזה חשוב לו הופך את זה מורגש".
במקביל, על רקע פתיחת ועידת דרבן בז'נבה, יצאה תנועת בני עקיבא העולמית בקמפיין הסברה עולמי למען ישראל. חניכי התנועה ברחבי העולם יקשרו סרטי בד בצבעי כחול-לבן על מכוניות, תיקים, בניינים ציבוריים ובתי כנסת. אלו יסמלו את ההזדהות עם מדינת ישראל ויהיו תלויים עד לאחר יום העצמאות ה-61 של מדינת ישראל, בעוד כתשעה ימים.