פרס: בושה שביום השואה נפתחה ועידה גזענית
"אני חש בושה שביום הזכרון לשואה ולגבורה נפתחת ועידה גזענית בז'נבה, שבה אורח הכבוד הוא אחמדי-נג'אד", אמר נשיא המדינה זמן קצר לפני פתיחת ועידת דרבן 2. "חייב להיות גבול גם לנייטרליות של שוויץ"
התבטאות חריפה של נשיא המדינה על ועידת "דרבן 2". שמעון פרס אמר היום (ב'), זמן קצר לפני פתיחת ועידת האו"ם נגד גזענות בה משתתף נשיא איראן: "אני חש בושה שביום הזכרון לשואה ולגבורה נפתחת ועידה גזענית בז'נבה, שבה אורח הכבוד הוא אחמדי-נג'אד. זה אותו נשיא איראן הקורא להשמיד את ישראל ולמחוק אותה מהמפה. חייב להיות גבול גם לנייטרליות של שוויץ. האם אחמדי-נג'אד הוא תקוות העולם ופני העתיד?"
הנשיא הוסיף: "איני רוצה לדבר יותר מדי על איראן, ששם תולים אנשים באמתלות שווא בלתי נראות לעין. איראן היא מרכז לשנאה, לשפיכות דמים ולטרור. אני מבקש להביע את הוקרת התודה של ישראל לארצות-הברית ולדמוקרטיות האחרות שהחליטו לא להשתתף בחרפת דרבן. לנו אין ועידה אך יש לנו את האל - ואנו נתפלל אליו היום". עד כה הודיעו שמונה מדינות על החרמת הוועידה - ארה"ב, אוסטרליה, ניו זילנד, הולנד, איטליה, גרמניה, פולין וקנדה.
הוועידה בג'נבה. תשע מדינות וישראל מחרימות (צילום: רויטרס)
מוקדם יותר היום הורה שר החוץ, אביגדור ליברמן, לשגריר ישראל בשוויץ, אילן אלגר, לשוב להתייעצויות בישראל בעקבות פגישת נשיא שוויץ, הנס רודולף מרץ, עם נשיא איראן. דובר משרד החוץ, יוסי לוי, הבהיר כי מדובר במחאה על התנהלות שוויץ כלפי "מכחיש השואה שהתבטא לא אחת על הצורך למחוק ישראל מהמפה". ההחלטה התקבלה בהתייעצות ובאישורו של ראש הממשלה.
גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס להשתתפותו של אחמדי-נג'אד בוועידה בישיבת הממשלה השבועית. "בזמן שאנחנו נתייחד עם זכרם של ששת המיליונים, תתכנס בשוויץ ועידה שלכאורה מכוונת נגד הגזענות. אורח הכבוד בה הוא מכחיש שואה שלא מסתיר את כוונתו למחוק את ישראל מעל פני האדמה. אני מברך את המדינות שהחרימו את הוועידה. בניגוד לימים האפלים של אז, היום ניצבת מדינה יהודית חזקה". הוא הוסיף: "לצערנו לא כולם למדו את לקח השואה".
במקביל, קראה יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, לקהילה הבינלאומית להצטרף לישראל ולתשע מדינות נוספות ולהחרים את הוועידה. "זו הקריאה האחרונה לקהילה הבינלאומית שמאמינה בערכים שהקימו את האו"ם שלא להשתתף בוועידת דרבן. זו ועידה שיש בה אג'נדה של שנאה, ומוביליה מנצלים אותה כדי להקרין שנאה. העובדה שנשיא איראן הוא אורח רצוי בוועידת האו"ם, אינה מתקבלת על הדעת", אמרה לבני.
מנגד, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הגן על זכות הקיום של כינוס האו"ם. "עכשיו הזמן להיאבק בגזענות", הכריז מזכ"ל האו"ם בפתח הוועידה - וקרא להיאבק בכל ביטוייה של התופעה, בכלל זה אנטישמיות ואיסלאמופוביה.
"אני מצטער מאוד על כך שכמה מדינות בחרו לעמוד בצד. אני מקווה שהן לא יעשו זאת למשך זמן רב".
בריטניה, צ'כיה וצרפת החליטו להשתתף בוועידה - אך שיגרו אליה נציגים בדרג דיפלומטי נמוך. למרות זאת, הבהיר שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר כי נציג צרפת - ושני הנציגים האחרים - יעזוב את הוועידה "לאלתר" אם הופעתו של נשיא איראן בכינוס תהפוך אותו לבמה להשמעת אמירות גזעניות נגד ישראל.