שתף קטע נבחר

 

דרבן 2: נשיא איראן תקף את ישראל - עשרות נטשו

מי שעומד במוקד העניין של ועידת האו"ם למען זכויות האדם בז'נבה - האשים את ישראל ב"משטר אכזרי וגזעני בפלסטין" - ועשרות נציגים מ-23 מדינות קמו ועזבו את האולם. סטודנטים צרפתים פרצו עם פאות ליצן, ישראלים צעקו מהיציע - והוצאו

מחאה ניצחת נגד נשיא איראן. עשרות מנציגי המערב המשתתפים בוועידת האו"ם למאבק בגזענות בז'נבה, עזבו אחר הצהריים (יום ב') במחאה את אולם המליאה במהלך נאומו של הנשיא האיראני, מחמוד אחמדי-נג'אד. הם קמו ונטשו בעת שאחמדי-נג'אד החל להזכיר את בואם של היהודים לארץ ישראל והקמת "מדינה יהודית גזענית בהתבסס על מלחמת העולם השנייה".

 

הליצן שהביך את אחמדי-נג'אד: "הוועידה - קרקס"

 

בסך הכל, נציגי 23 מדינות נקטו בצעד המחאה ההפגנתי - בהם ירדן והאיחוד האירופי, שכבר הודיע שיעזוב את הוועידה במקרה של הסתה אנטי-ישראלית. מזכ"ל האו"ם נותר באולם. לכל אורך הנאום נשמעו הפרעות מצד נוכחים, ומאידך לעתים נשמעו גם מחיאות כפיים לדבריו של אחמדי-נג'אד.

  

הנאום והמחאה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המדינות שנציגיהן יצאו מן האולם הן: אוסטריה, בלגיה, בריטניה, בולגריה, קפריסין, צ'כיה (שעזבה את הוועידה בכלל), דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, יוון, הונגריה, אירלנד, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, סלובניה, ספרד, שוודיה וכן סנט קיטס ונביס. המדינות שבין כה החרימו את הוועידה: גרמניה, אוסטרליה, קנדה, איטליה, הולנד, ניו זילנד, פולין, ארה"ב וכמובן - ישראל.

 

"באלימות רבה, בהתבסס על תואנות מלחמת העולם השנייה, הציונים הפכו אומה שלמה לחסרת בית תחת האמתלה של סבל יהודי", אמר נשיא איראן.

 "בניגוד לתוצאות החמורות של הגזענות באירופה הם עזרו להביא לשלטון את המשטר הכי אכזרי וגזעני - בפלסטין".

 

גם לפני תחילת הנאום נרשמה תקרית - כאשר נציגי איחוד הסטודנטים בצרפת שחבשו פיאות ליצן צבעוניות קמו בצעקות "גזען!" ואף השליכו חפצים רכים לעבר אחמדי-נג'אד, שפגעו בבמת הנאומים. הם הוצאו במהרה בידי אנשי הביטחון של האו"ם, שעצרו אותם. השלושה היו רשומים כמשתתפים מטעם ארגונים לא ממשלתיים בוועידה, ולכן הורשו להיכנס. נציגי משלחת הסטודנטים הישראלית בז'נבה הפריעו לנאום ממושבם ביציע - עד שהוצאו אף הם.

 

גם עיראק ואפגניסטן באחריות "הציונים"

אחמדי-נג'אד חזר על עיקרי מורשתו האנטי-ישראלית והדגיש: "הציונות העולמית מגלמת גזענות שמסתירה את השנאה שלהם ופרצופם המכוער". בהמשך האשים את ארצות הברית, "הציונים" ובנות בריתם במלחמה בעיראק ובדיכוי העם האפגני. לאמריקנים ייחס גם את המשבר הכלכלי, בשל "מדיניות שהביאה את המשבר למדינות המדוכאות".


הדיפלומטים עוזבים (צילום: AFP)

 

את ישראל כינה "ממשל גזעני וברברי" והוסיף: "הציונות מלבה את הרגשות הדתיים ומציגה את פניהם האכזריים והמכוערים.

 יש לעשות מאמצים לשים קץ לנסיונות הציונים ולמאמצים הפוליטיים שלהם ולתמוך בממשלות הפועלות נגדם".

 

הנשיא האיראני דיבר גם על "תקופה אפלה של כיבוש ורצח אנשים תמימים" ועל מלחמות רבות באירופה שגבו את חייהם של מיליונים: "אם היו נלמדים לקחים מהמלחמות הללו החיים היו טובים יותר". לטענתו, "מועצת הביטחון, שהיא אחת המורשות של מלחמות העולם, מעודדת במבנה הנוכחי שלה את הנצחת האפלייה והעבדות" - האשים את הגוף שהטיל על מדינתו סנקציות נרחבות בשל תוכנית הגרעין שלה.

 

במסיבת עיתונאים שקיים לאחר הנאום, הביע אחמדי-נג'אד צער על כך שמדינות רבות החליטו להימנע מלהשתתף בוועידה שמבקשת לעסוק בגזענות, אך אמר שמדובר במיעוט הרוצה לכפות את דעתו על העולם. "מי שחושב עצמו לנושא חופש המידע והדיבור – למה שלא ישתתף בוועידה כזו ולא יקשיב למשהו שנוגד את דעתו? לדעתנו זו יוהרה ושחצנות – וזו הסיבה להרבה בעיות בעולם", אמר.

 

באשר לסכסוך במזרח התיכון, אמר, הדרך לפיתרונו היא לערוך משאל בקרב היהודים, הנוצרים והמוסלמים על עתיד האזור. הנשיא האיראני התייחס גם לישראל ואמר כי "המשטר הציוני מאיים עלינו במלחמה, מאיים שהוא ינקוט בפעולה צבאית. אנחנו לא מאמינים במלחמה, אלא חושבים שהפתרון צריך להיות מבוסס על פעילות הומניטארית... שתסייע בפתרון דמוקרטי לבעיה הפלסטינית".

 

עימות דיפלומטי בין ישראל לשוויץ

נשיא איראן - לו היסטוריה ארוכה של התבטאויות נגד ישראל והכחשת שואה - הוא ראש המדינה היחיד המשתתף בוועידה, שמטרתה לבחון את התקמות ההחלטות בוויעדת דרבן מ-2001. נשיא המדינה, שמעון פרס, מחה בחריפות על כך שהאו"ם בחר להעניק לו במה, במיוחד ערב יום השואה.

 

אתמול נועד אחמדי-נג'אד ביחידות עם נשיא שוויץ הנס רודולף מרץ - ובישראל זעמו.

 שר החוץ אביגדור ליברמן הודיע בצהריים כי בשל הפגישה, החליט להחזיר את שגריר ישראל בברן, אילן אלגר, לירושלים למטרת התייעצויות. נשיא שוויץ  תמה על הביקורת ואמר: "שווייץ היא מדינה נייטרלית ואינה לוקחת חלק באף ברית".

 

מזכ"ל האו"ם באן קי-מון פתח הבוקר את הוועידה בקריאה למדינות העולם להירתם ולהיאבק בכל ביטוייה של תופעת הגזענות - בכלל זה אנטישמיות ואיסלאמופוביה. הוא הביע צער על כך שמדינות חשובות ובולטות החליטו להיעדר ממנה. בהמשך נפגש אף הוא עם אחמדי-נג'אד - וגם לכך פרסמה ישראל הודעת גינוי.

 

בהכנת הידיעה השתתפו יהלי מורן זליקוביץ' ויעל לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד, היום בז'נבה
צילום: AP
"תקרית הליצן" בפתח הנאום
צילום: AP
הנציגים נוטשים
צילום: CNN
מומלצים