מש' הבריאות: להימנע מרנטגן ו-CT בילדים
הקרינה המסוכנת שנפלטת בבדיקות הרנטגן וה-CT גורמת לכ-2% ממקרי הסרטן בארצות-הברית, וכשמדובר בילדים התחלואה גדולה פי כמה. לאחר בדיקת הנושא, מפרסם משרד הבריאות הנחיות חדשות הקוראות לרופאים להימנע ככל הניתן מבדיקות אלו. מומחית: "ככל שגיל הילד צעיר יותר, הסיכון שלו לחלות גדול יותר"
משרד הבריאות מפרסם הנחיות לפיהן מומלץ להמעיט בבדיקות רנטגן או CT בילדים ולבצע אותן רק כאשר מדובר בבדיקות הכרחיות שאין להן תחליף. זאת משום שבבדיקות נחשפים הילדים לקרינה מייננת שעלולה להעלות את הסיכון לחלות בסרטן.
בחוזר שהוציא מנכ"ל המשרד, פרופ' אבי ישראלי מצויין כי קרינה מייננת עלולה לגרום להתפתחות סרטן וכי "הסיכון לאוכלוסיית ילודים וילדים עקב חשיפה לקרינה מייננת גבוה בהשוואה לאוכלוסייה המבוגרת".
עוד צוין בחוזר כי פגים וילדים החולים במחלות כרוניות, שעוברים במהלך חייהם צילומים רבים, עלולים לספוג חשיפה מצטברת ו"משמעותית" לקרינה.
ההנחיות הן כי יש למעט ככל האפשר בחשיפה לקרינת רנטגן ולהעדיף על פניה אמצעי צילום דיגיטליים, שבהם נעשה שימוש ברמת קרינה מופחתת. עוד נקבע כי צילום רנטגן ייעשה רק בעקבות הנחיה מפורשת וחתומה מרופא. על טכנאי הרנטגן לבצע מספר חשיפות נמוך ככל הניתן של הילד לקרינה ולהקפיד על שימוש בסינר עופרת שיימנע חשיפה של בלוטת התריס ובלוטות המין לקרינה.
תשומת לב מיוחדת מייחס החוזר לבדיקות CT, בהן נפלטות רמות קרינה גבוהות בהרבה מאשר בבדיקות רנטגן. לפי החוזר, ככל שגיל הנבדק צעיר יותר, בקרב פגים ובילודים, רצוי להשתמש בשיטות דימות חלופיות כמו MRI. עוד צויין כי "אין לבצע בדיקות CT שאינן מועילות לקביעת מצבו הרפואי של הנבדק", וכי יש להתאים את הפרמטרים של ההקרנה למימדי גופו של הילד.
מחקר קבע: 2% ממקרי הסרטן - מבדיקות הדמיה
במחקר שהתפרסם ב"ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסן" צויין כי שני אחוזים ממקרי הסרטן בארצות הברית נגרמו בשל חשיפה לבדיקות הדמייה, בעיקר בדיקות CT.
בקרב מבוגרים שעברו צנתור לב, שבו רמת החשיפה לקרינה גבוהה יחסית, יפתחו סרטן 6 מבוגרים מתוך עשרת אלפים מטופלים. הסיכון לפתח סרטן גבוה יותר מפי ארבעה בילודים. אצל ילדים מקובל להעריך כי חשיפה לבדיקת CT תעלה את הסיכון שלהם לחלות בסרטן בעשרות השנים הבאות באחוז אחד.
"בבדיקות הדמיה יש הרבה תועלת, אך הן כרוכות בחשיפה לקרינה מייננת שהיא מסוכנת ומסרטנת. צריך להשתמש בבדיקות האלו בתשומת לב ובתבונה", מסבירה ד"ר סיגל סדצקי, חברה בוועדה שניסחה את ההמלצות ומנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן במכון המחקר גרטנר, "ככל שגיל הילד צעיר יותר, הסיכון שלו לחלות גדול יותר".
להמלצות הנוכחיות קדם חוזר שבו הומלץ להימנע מביצוע בדיקות CT שלא לצורך במבוגרים ובהן גם מיפוי לב וצינתור וירטואלי, כדי להימנע מחשיפה מיותרת ומסכנת לקרינה.
המלצות הוועדה נוסחו בעקבות מחקר שנערך בפגיית בית החולים בני-ציון ובארבע פגיות נוספות ברחבי הארץ, ובו נמצא כי פגים עוברים בפגיה 30 עד 60 צילומים ונחשפים לקרינה עד פי שניים מהמותר.
CT. להימנע מלשלוח ילדים לבדיקה
מומלצים